it-tech

Létrehozva: június 27th, 2012 | by itarena

0

Számos érdekességgel indult a Google I/O 2012

Új Android, saját tablet és szemüveg, megújult Google Plus és a Nexus Q. Ez volt ma a Google I/O névre keresztelt konferenciájának bevezető előadásán.

A már hagyományosnak nevezhető Google előadássorozat első napja magyar idő szerint június 27-én 18:30-kor kezdődött San Francisco-ban.

Az egyik legfontosabb bejelentés a Jelly Bean elnevezésű 4.1-es új Android.

image

1. A Jelly Bean főbb újdonságai a következők:

  • Project Butter – újragondolt motor, mely gyorsabb teljesítményt és válaszidőt tesz lehetővé, a rendszer már 60fps-sel képes működni.
  • Megújult kezdőképernyő (Home Screen), néhány újdonsággal: pl. automatikusan átméretezhető widgetek.
  • Új értesítések: immáron sokkal részletesebb adatokat kaphatunk az egyes értesítésekről, lehetőségünk van akár az értesítési képernyőről válaszolni egy SMS-re, vagy like-olni egy fényképet az alkalmazás elindítása nélkül.
  • Továbbfejlesztett szövegfelismerés, több nyelven, jobb hangfelismeréssel.
  • A kamera app immáron a korábban készült képeket azonnal elérhetővé teszi. A képeket egy klikkel törölhetjük, és fotózhatunk újra.
  • Google Beam NFC továbbfejlesztése (kicsit a Samsung S-Beam-jéhez hasonlóan)
  • Új kereső alkalmazás (Google Now, mely a korábbi Knowledge Graph továbbfejlesztése) segítségével ha felteszünk bizonyos kérdéseket akár hangunkkal, akár anélkül ún. kártyák jelennek meg a megfelelő válasszal. A Google Now szinkronban van velünk, például azt is képes jelezni, hogy ha késésben vagyunk egy találkozóról.

Az új verzió július közepétől lesz elérhető első körben a Galaxy Nexus, Nexus S és Motorola Xoom készülékekre. Egyébként már 400 millió Android eszköz van szerte a világon, és naponta egymillió (!!) új aktiváció

2. Google Play

Az előadás következő része a Google Play áruházról szólt. Megtudhattuk, hogy már 600.000 alkalmazást lehet letölteni, és mindeddig 20 milliárd (!) alkalmazást töltöttek le a felhasználók szerte a világon.

Ezt követően a Play új tartalomtípusairól, a TV sorozatokról és a magazinokról esett szó, ezek azonban egyelőre nem kishazánkban lesznek elérhetőek.

A Google Play bevezeti az ún. Smart Update-ket, vagyis a frissítésekkor nem kell a teljes alkalmazást újra letöltenünk, csak a megváltozott osztályokat, mely igazán költségkímélő és hasznos dolog.

3. Google Nexus 7 tablet

image

A Play áruház kiválóan felvezette az éppen azt legjobban kihasználni tudó készüléket, a Google és az Asus közös gyermekét, a Nexus 7 tabletet, melynek ára mindössze 199 dollár lesz, és már 4.1-es Androiddal lesz kapható.

A tablet 1280×800 IPS LCD kijelzővel, négy magos Tegra 3 chipsettel, WiFi-vel, Bluetooth-al, NFC-vel és egy 1.2 mpx-es előlapi kamerával érkezik. SD kártya és hátlapi kamera nincs. A 199 dolláros ár a 8GB-os modellre érvényes. Először az USA-ban, Kanadában és Angliában lesz kapható közvetlenül a Google Play áruházban július közepétől. A vásárlók egy 25 dolláros kupont is kapnak, ami levásárolható lesz.

A Google saját tabletjével egyértelműen az  Amazonnal akarja felvenni a versenyt.

4. Nexus Q

Nem várt, de annál érdekesebb új termék, a Google Nexus Q, mely egy design-os “felhőlejátszó”. A Kis gömb alakú termék egy Android-os eszköz, 16 GB tárhellyel, és 1 GB  RAM-mal, mely “always online”, vagyis csatlakozva van a Play Store-hoz és a YouTube-hoz. Beépített NFC vagy Bluetooth segítségével okostelefonokról vagy tabletekről oszthatunk meg rajta tartalmakat, melyeket az eszköz tévén és hangfalakon képes lejátszani.

Ára 299 dollár, és szintén július közepétől kapható.

5. Google Plus + Events

A Google Plus háza táján is történt néhány hasznos újítás. A nemrégiben megújult okostelefon alkalmazások után végre elkészült a tabletekre (iPad-re is) optimalizált verzió. A rendszert egyébként elvileg már 250 millióan használják, és érdekes hogy mobilról többen, mint asztali PC-ről.

Emellett bemutatták az új Events (Események) felületet, mely néhány funkcióval azért több mint a Facebook megoldása. Az események három részre oszthatóak: Before, During, After. Az események előtt nyilván meg kell szervezni azokat, itt a Google Calendar integráció igazán hasznos. Az események alatt lehetőségünk van Party Mode-ra kapcsolni, ilyenkor a készülék szól, hogy itt az ideje fotókat készíteni, melyek folyamatosan megjelennek az esemény oldalán. És végül az esemény után automatikus e-maileket küld a rendszer a résztvevőknek, hogy töltsék fel képeiket.

A Google Events mostantól elérhető, a tabletre optimalizált app szintén a mai naptól lesz letölthető.

6. Project Glass

image

És végül egy látványos légi és biciklis bemutató során bemutatták a Google szemüveget is. Sajnos azonban a technikai részletekről nem esett szó, inkább csak az életérzésről. A termék csak azok számára rendelhető elő, akik részt vettek az I/O-n, és így is 1500 dollárba kerül majd.

A résztvevők ismét nem szomorkodhatnak, ugyanis egy ún. Developer Pack-ot kaptak ajándékba: egy Galaxy Nexus-t, egy Nexus 7 tabletet és egy Nexus Q-t.

A konferencia további előadásait itt lehet majd követni: https://developers.google.com/events/io/


Címkék: , , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Teszt: Samsung Galaxy Tab 2 10.1 – Újratervezve

A napokban a Samsung megújult tabletcsaládjának, a Galaxy Tab 2-nek 10.1-es verzióját vehettük kézhez. A 2011 márciusában bemutatott 10.1-es Tab...

Close