it-tech

Létrehozva: május 30th, 2012 | by itarena

0

Teszt: Samsung Series 5 ultrabook

Ez a nap is elérkezett, végre kézhez kaptuk a korábban már bemutatott Samsung ultrabook-ot, a Series 5-ot. A most bemutatandó gép nem olyan vékony, mint a Series 9, azonban jóval vékonyabb (20,9mm), mint korábbi modellek.

Az ultrabook feltételek között szerepel (14 colos modellek estén) a 21mm-nél vékonyabb váz, a minimum 5 és fél órás üzemidő, és a fogyasztás sem haladhatja meg a 25W-ot. Emellett a beépített és a dedikált videókártyának automatikusan kell váltakozni az alkalmazásoktól függően.

IMG_0215 IMG_0212

Az előtelepített Easy Manager-ben a sok beállítás mellett ellenőrizhetjük a gép fogyasztását is, ez látható az első képen. Ugyanakkor véleményem szerint kissé zavaró, hogy nem lehet egy gombnyomással videókártyát váltani, csak alkalmazásonként állíthatjuk be.

easy_settings ati

A gép kijelzője egyébként matt (!), 14”-os, és 1,84 kg, amit kellemes hordozni, de azért lehetne könnyebb. A nagy méret persze előnyökkel is jár: nem kell ugyanis lemondanunk a ma már egyre kevésbé népszerű, de mégis sokszor hasznos optikai meghajtóról. Bár alapvetően nem koppintásról van szó, és nem is szeretjük a Samsungot az Apple-hez hasonlítani, ha mégis kéne, akkor egy Macbook Pro-ról beszélhetünk.

IMG_9584 IMG_9586

Ami a csatlakozókat illeti: a készülék rendelkezik 2db USB3 és egy USB2 csatlakozóval, VGA és HDMI kimenettel, 3.5mm jack kimenettel, sőt még RJ45 Ethernet csatlakozóval is. Ez utóbbi azonban egy kis lehajtható ajtóval van megoldva, hogy a gép még vékonyabbnak tűnhessen, és ne törje meg a csatlakozó a designt. Természetesen a series 5 (pontos nevén egyébként 530U4B) kártyaolvasót, webkamerát, beépített mikrofont, és meglepően jól teljesítő stereo hangszórókat is kapott. Az alumíniumból készült, letisztult, matt felületű ház egyébként meglehetősen nehezen nyitható, egy kézzel szinte esélytelen. A touchpad kellő méretű és érzékenységű, nincs vele probléma.

IMG_0211 IMG_0210

Ami a belsőt illeti a gép egy Core i5-2467M processzort és egy AMD Radeon HD 7550M videókártyát kapott. A processzorba integrált grafikus gyorsító pedig egy Intel HD 3000-es. Gyakorlatilag alapjáraton ez szolgálja ki a gépet, és a nagyigényű alkalmazások használják a dGPU-nak is rövidített, dedikált egységet. Emellett 4GB DDR3 memóriát és egy 500GB-os Seagate winchestert is kapunk a géppel. Nem szabad elmennünk szó nélkül amellett, hogy a Series 5 bevezet egy ún. Express Cache technológiát, mely lényegében annyit takar, hogy rendelkezik egy beépített, 16GB-os SSD-vel. Ez utóbbi gyorsítótárként működik, melyet egy ún Diskeeper nevű program vezérel. Az iSSD egyébként a Sajátgép->Kezelés menüpont alatt is megjelenik, így más operációs rendszer alatt is elérhető.

kezeles

Természetesen a Bluetooth-ról, az a/b/g/n-es WiFi-ről és a Gigabit Ethernetről sem kell lemondanunk a használat során.

Ami a szoftvereket illeti, a Windows 7 Home Premium, és az Office 2010 Starter része a konfigurációnak. Emellett számos alkalmazást, köztük a Skype-ot, a Media Suite-t, DVD író szoftvert és a Norton Internet Security 2012-t előre telepítették, és egy Dock-hoz hasonló kis Toolbart is kapunk. A szoftverek természetesen a kevésbé hozzáértők életét könnyítik meg, pont úgy mint a Recovery Mode mely segítségével a gép gyári állapotba állítható.

dock

A Series 5 mindenképpen egy tetszetős gép, élvezet használni, könnyű hordozni, arról azonban nem szabad megfeledkeznünk, hogy ez az első ultrabookja a gyártónak, az ára meglehetősen magas (289.000 Ft), ezért lehet, hogy megérni várni, míg megjelennek az újabb modellek, és a Windows 8.


Címkék: , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Mini PC-k, sorakozó!

A Raspberry Pi-t, a világ egyik legkisebb, és legolcsóbb számítógépét már korábbi írásunkban bemutattuk, azonban úgy tűnik egyre nagyobb az...

Close