fotó

Létrehozva: április 10th, 2012 | by itarena

0

Teszt: Samsung NX200 – láss többet!

Az elmúlt héten a Samsung NX szériájának legújabb, és legnagyobb tudású gépét, az NX200-at teszteltük. Az NX200 nem tükörreflexes (DSLR) gép, hanem az ún. MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera – tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgép) kategóriát képviseli.

2012-03-31 12.18.37 2012-03-31 12.19.34

A Samsung erre a piacra az NX10-el 2010. januárjában lépett be, azóta többször is továbbfejlesztették az NX rendszert, és így született meg a most tesztelt 20.3 megapixeles csoda, az NX200. Csak néhány apróság: A gép képes fullHD videók fevételére is stereo hanggal, sőt 720p-s videókat 60fps-sel képes rögzíteni. A sorozatlövője másodpercenként 7 képet készít, míg az ISO értéket 12800-ig is állíthatjuk. A készülék egyébként egy 3 colos AMOLED kijelzővel is rendelkezik.

A tesztelésre Ángyán László hobbifotóst kértem fel (képei itt és itt).

Kezelőszervek

A gombok elhelyezése, mérete, nyomásérzékenysége általában rendben van. A törlést süllyesztett gombbal oldották meg és van a négyirányú tárcsás gomb is, ami már elengedhetetlen, szóval alapvetően jól kezelhető. Egyetlen rész van, amit nem érzek átgondoltnak az pedig a „képnézegető” nagyító tárcsája a gép tetején. Olyan, mintha lefelejtették volna, aztán utólag rájöttek, hogy a nagyítás egy valós igény mikor visszanézzük, hogy egy kép bemozdult-e. Arról nem is beszélve, hogy a tetejére festették fel a piktogramokat, ami persze megszokható, ha már sokszor elrontottuk a nagyítást.

2012-04-09 11.16.38 2012-04-09 11.18.55

A markolat fém dominanciája a megbízhatóság érzését keltette, de az élek egy órányi fényképezés után zavaróak voltak, főleg, hogy egy teleobjektívvel próbáltuk ki. Ez se lenne baj, ha a markolata kicsit nagyobb volna.

MILC gépről lévén szó nagy hátrány még a kereső hiánya, de legalább a szép nagy AMOLED-es kijelzőn látható az előnézet. Baj, hogy azon szebb képet látunk, mint a monitorunkon később.

Szolgáltatás

A manuális élességállításnál elég zavaró, hogy a nagy kijelző teljes részét elfoglalja a kinagyított rész, amin persze remekül be lehet állítani az élességet, de elég lassan vált vissza teljes képre. Emiatt több padkáról leugráló lurkóról lemaradtunk. Persze kikapcsolható több más beállítás mellett, de egy Picture in Picture megoldás nem lett volna rossz alternatíva. Ez már az NX100 esetében is ilyen volt.

2012-03-31 12.17.46 2012-03-31 12.18.03

A kiégés nem ellenőrizhető valós időben, a kijelző nem érzékelteti, hogy a kép sötét vagy épp kiégett lesz, csak alul a fényérték skálán jelzi a mért értéket, ezt rendszeresen elfelejtettük nézni, és egy felhős napon ez igen zavaró volt. A kiégésnek elejét vehetjük, ha a Smart Range funkciót bekapcsoljuk. A sötét részeket pedig utólag a BackLight funkcióval, de ez Photoshoppal is elvégezhető sokkal jobb minőségben utólag (kicsit a digitális zoom esetére emlékeztet ez a funkció).

Menürendszer

A menürendszere nagyon tetszetős, ugyanis minden almenüt oldalakra bontottak, így nem kell legörgetni, ez szokatlan, de működő elrendezés. Különös tekintettel a Fn, vagy funkció menü. Ez tartalmaz mindent egy képernyőn, amit gyakran állítunk, még olyat is amit nem. Itt jön elő a tárcsa előnye.

2012-04-09 11.16.20 2012-04-09 11.18.20

Megemlítendő még, hogy remegéskompenzációból (képstabilizátorból) két fajta van, nekem használat során nem derült ki, hogy mit tud a kettő. A segédvonalak is elég nagy szabadsággal választhatók.

Az érzékelő csodát nem tett, de elég jónak mondható, relatíve kis zaja van. Sötét helyeken és nagy ISO esetén is teljesen folyamatos élőképet kapunk, ez a minimum, ha már kereső nincs is.

A zajszűrés, tekintve, hogy 12k ISO értékig mehetünk el, sötétben központi kérdés. Sajnos a beállításoknál ez a rész kimerül a ki-/bekapcsolásban. Kár, hogy nem lehet testre szabni, mert elég agresszív szűrést alkalmaz. ISO800 felett egy kicsit leromlik a színinformáció, valószínűleg a zajszűrésnek köszönhetően, e felett pedig a finom részletek kezdenek eltűnni, ezért is zavaró a zajszűrés konfigurálhatatlansága.

Objektív-torzítások

A teszt során egy 50-200mm teleobjektívet használtunk. A kromatikus aberráció (fényes éleken a lilásodás) szemmel látható, van ahol zavaró is:

SAMSUNG CSC

Hordótorzítás alig mérhető ~1%, nyilvánvalóan a kis objektívnél kapható nagyobb érték az előbbire. A vignetta-hatás a teleobjektívvel elég nagy:

SAMSUNG CSC

Mért értékek alapján ~15%, ami azt jelenti, hogy egy homogén felületen a sarkok 15%-kal kisebb fényűek, mint az optikai középpont. De ezek nem az érzékelő, hanem a lencserendszer állandó hibái. Egyébként a teleobjektív minőségére jellemző, hogy egy 50 méterre levő iskola dühöngőjének drótkerítésére könnyedén rá lehet fókuszálni, és az amögött levő 10m-re levő iskola fala, már nagyon homályos.

Néhány tesztkép:

SAM_9032 SAM_9037SAM_9063 SAM_9109

A géppel összességében elégedettek voltunk, a markolat azonban tényleg lehetne nagyobb (bár lehet, hogy pont a hordozhatóság volt a cél), és az optikai kereső nagyon hiányzik.

A gép ára az alap objektívvel kb. 190.000 Ft.


Címkék: , , , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Itt a hajlékony eInk kijelző az LG-től

Ami korábban csak álom volt, most valóra válhat: az LG világelsőként bemutatta a szupervékony hajlékony e-papírt. A március 29-én bemutatott...

Close