Rakjunk rendet!

Létrehozva: március 20th, 2012 | by itarena

4

Rakjunk rendet 6. – Virtuális mobilszolgáltatók

Rakjunk rendet cikksorozatunk következő részében a manapság oly népszerű virtuális mobilszolgáltatókkal fogunk foglalkozni.

Először is fontos tisztáznunk három fogalmat: a hagyományos mobilszolgáltatók, mint amilyen például a T-Mobile, Vodafone és a Telenor, valamint a hamarosan induló negyedik mobilszolgáltató neve MNO, vagyis Mobile Network Operator. Ők rendelkeznek a hálózati infrastruktúrával, és a frekvenciahasználati engedélyekkel.

Ezzel szemben a virtuális mobilszolgáltatók (MVNO = Mobile Virtual Network Operator) nem rendelkeznek saját hálózattal, sem frekvenciával, ezeket az MNO-któl bérlik, de az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban állnak. Magyarorszgáon csak a TESCO Mobile tartozik ide.

Emellett számos fogalomról beszélhetünk még, egyet azonban érdemes kiemelni, a BR (Branded Reseller)-t. A BR-ek sem hálózattal, sem frekvenciával nem rendelkeznek, sőt az ügyfelekkel sem ők állnak szerződésben, hanem az MNO-k. Ide tartozik tehát a Postafon, a Red Bull Mobile, és szinte az összes hazai, magát virtuális szolgáltatónak hívó próbálkozás.

Akkor nézzük a szereplőket!

image

Postafon

A Magyar Posta 2009. november 20-án indította el szolgáltatását, a Vodafone hálózatát használják. Országszerte több mint 700 kijelölt postahelyen lehet találkozni a Postafon ajánlataival. A Postafon jelenleg a Postafon Fókusz feltöltôkártyás tarifát kínálja ügyfeleinek, mellyel belföldi irányba, minden időszakban egységesen bruttó 39 forintért lehet telefonálni és SMS-t küldeni. A próbálkozás egyébként nem mondható sikeresnek.

További információ: http://posta.hu/postafon és itt.

Red Bull Mobile

2010. július 1-jén indult, a Telenor hálózatát használja. Az elérhető két díjcsomag közül a SimplyAll csomagban 200 belföldi hívásperc, 200 SMS/MMS és 200 megabájt internetforgalom van 5500 forintért, a SimplyAll+ pedig ezeknek a dupláját nyújtja havi 10500 forintért – a beszédforgalom számlázása percalapú. Mindkét Red Bull Mobile díjcsomagban benne foglaltatik a hozzáférés a Red Bull Mobile portálhoz és a Red Bull TV-hez, ezek igénybe vétele díjmentes, persze az elérhető tartalmak közül több emelt díjas.

További információ: http://www.redbullmobile.hu/ és itt.

Externet Mobilnet

Meglévő vezetékes szolgáltatásai mellé a 2010. október 29-től Vodafone alapú mobilinternet-csomagokat is kínál saját márkanévvel a hazai internetes piac egyik megalapítója, az Externet.

További információ: http://www.externet.hu/mobilnet-130.html és itt.

Digi Move

2010 őszén kezdte el forgalmazni a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. meglévő TV vagy internet előfizetés mellé a Telenorral szövetkezve. Az előfizetésünk mellé, – ami nem jár hűségszerződéssel, tehát bármikor felmondható és természetesen él a 3 napos próbagarancia – egy SIM kártyát és és egy ZTE MF190 HSUPA USB Stick-et kapunk.

További információ: http://digi.hu/lakossagi/internet#mobilnet-3

TV2 Mobilnet

2011. március 1-től működik, az MTM-SBS Zrt. a TV2 kereskedelmi csatorna tulajdonosa és a Vodafone együttműködése keretében jött létre. A tévétársaság csak a nevet, illetve a reklámfelületet adja majd a szolgáltatáshoz, vagyis az ügyfelek valójában a Vodafone-nal szerződnek.

További információ: http://tv2.hu/mobilnet és itt.

Blue Mobile

A Lidl 2012. február 1-jétől Blue Mobile néven elérhető szolgáltatásához a Magyar Telekom adja a hálózatot. A Lidl a mobilszolgáltatás keretében önálló SIM kártyákat és készülékes csomagokat kínál, feltöltőkártyás konstrukcióban. Blue Easy csomagjukban egy perc/SMS 33 forintba kerül.

További információ: http://www.bluemobile.hu és itt.

TESCO Mobile

Az egyetlen hazai MVNO, hívószáma a 31-es előhívóval kezdődik. 

A két alapító  – a Vodafone és a Tesco  – 50-50%-ban tulajdonolt vállalkozása (TESCO MBL Zrt.) valódi független, virtuális mobilszolgáltatóként 2012. március 1-jén kezdte meg működését. A Tesco Mobile SIM kártyái az ország minden Tesco áruházában, míg készülékek a Tesco hipermarketekben vásárolhatóak.  Tesco Mobile Dupla tarifa 59 forintos egységes perc és SMS-díjat jelent, viszont a kedvezmények köszönhetően ez 29,50 Forintot jelent. Egy blogbejegyzés lujoba-tól erről itt.

További részletek: http://www.tescomobile.hu és itt.


Címkék: , , , , , , , ,4 hozzászólás: Rakjunk rendet 6. – Virtuális mobilszolgáltatók

  1. TJ Hooker says:

    A djuice kimaradt…

  2. TJ Hooker says:

    Ha már DigiMove, akkor meg lehetne említeni az Invitelt, a NordTelekomot, a Vidanetet, a DrávaNetet, és még sorolhatnánk! Pontatlan a cikk, kérlek, pontosítsd! :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Meghökkentő számok 7.

2012 első két hónapjából származó érdekes statisztikák: Az átlagos Facebook tag 150 000 embert érhetne el közvetlen ismerősein keresztül. Szélessávú...

Close