it-tech

Létrehozva: február 13th, 2012 | by itarena

1

Mit kell tudni a Windows 8-ról?

Korábban már két cikket is írtunk a Windows 8 újdonságairól, ezek azonban még szeptemberben nagyon távoli dolognak tűnhettek. A bemutatás óta rengeteg valódi, hiteles információt tudhattunk meg.

Most megkíséreljük a lehetetlent, és az azóta megjelent főbb hírek alapján összefoglaljuk, hol tart a Windows 8 fejlesztése, mire számíthatunk.

Az egyik legfontosabb információ, hogy 2012. február 29-től lesz elérhető a Windows 8 hivatalos bétája, melyet már a felhasználók is tesztelhetnek (Consumer Preview). Bár a végleges verzió még messze van, már több gyártó is bejelentette Windows 8-ra szánt gépeit.

Miért gondolja a Microsoft, hogy van létjogosultsága egy újabb tabletre (is) szánt operációs rendszernek az Android és az iOS mellett? Nos, még mindig a Microsoft alkalmazások a legnépszerűbbek és legismertebbek a világon, elég ha csak az Officera gondolunk. Az átjárhatóság a különböző platformok között szintén nagy előny. Használhatóság szempontjából szintén előny, hogy szinte mindenki látott már Windowst. És végül az árazás is hozhat meglepetést a versenytársakkal szemben.

Na de melyek a legfontosabb változások, újdonságok?

  • Akár USB-ről is futtatható az új Windows 8
  • Beépített szoftverbolt az AppStore-hoz hasonlóan
  • Új design a Windows Phone-ból már megszokott Metro UI
  • Nagyobb biztonság, beépített Defender
  • Továbbfejlesztett Internet Explorer 10 (HTML5, CSS3 support)
  • Gyors, akár 10 másodpercen belüli bootolás
  • Androidhoz hasonló, alvó alkalmazások, így gyorsabban előtérbe hozhatóak
  • Alacsony gépigény, akár 300 MB RAM is elég
  • A Windows 8 egy platform: Asztati gép, notebook, tablet, telefon

Az új Windowsból egyébként eltűnik a hagyományos Start menü és a Start gomb is, emellett bejelentkezéskor akár használhatjuk a Picture password funkciót is: egy megjelenő képen kell bizonyos vonalakat rajzolni a feloldáshoz. A Windows 8 támogatja a táblagépek hardveres szenzorjait is. A fent említett alvó alkalmazásoknak köszönhetően sokkal energiatakarékosabb lesz az új rendszer. A legnagyobb előnye azonban tényleg az, hogy táblagépen is használható, és elérhető a normál felület is, nemcsak a Metro UI.

Azonban fontos kiemelni, hogy a táblagépeken futó Windows nem ugyanaz mint az x86-os verzió. Éppen ezért a neve is más lesz: Windows on ARM (WOA), de a Windows Phone következő verziójának is a WOA kernel lesz az alapja.

Közben az Office 15-ről is szivárogtak ki képernyőképek. Az biztos, hogy a Microsoft is egy platformot akar létrehozni, és legtöbb új rendszerébe megpróbálja integrálni a SkyDrive nevű felhő alapú fájltárolást is. Az itt látható videó egy ARM architektúrán (táblagépen) futó Windowst mutat be, már az új Office Technical Preview verziójával.

 

Fontos megemlíteni, hogy a Windows 8 mellett a Windows Phone 8 is fejlesztés alatt áll. A legfontosabb újítás “a négy különböző képernyőfelbontás, a többmagos processzorok, az NFC modul és a felhasználó által is elérhető microSD bővítőhely támogatása lesz mely mellett a Windows 8-alapú internettáblákkal és számítógépekkel való natív adatszinkronizálási lehetőség is említést érdemel”

További információk a Windows 8 hivatalos fejlesztői blogján. A részletes hardverkövetelményekről pedig itt tájékozódhatunk.


Címkék: , , , ,Egy hozzászólás: Mit kell tudni a Windows 8-ról?

  1. Pingback: itarena.hu » Letölthető a Windows 8 Consumer Preview | infotech & mobilvilág | Hírek, érdekességek az IT világából és nem csak abból…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
DVB-T felvételek konvertálása YouTube-ra

Tegyük fel, hogy DVB-T rögzítésére alkalmas set top box-szal rendelkezünk. A készülék az adást TS (MPEG Transport Stream) formátumban rögzíti....

Close