it-tech

Létrehozva: február 8th, 2012 | by itarena

0

Mire jó a virtuális szerver, az elosztott rendszer és a felhő?

A virtuális szerver (VPS-Virtual Private Server), a cloud (felhő) és az elosztott rendszerek kifejezések manapság nagyon népszerűek, mégis sokan nincsenek tisztában a fogalmakkal. 

A cloud-ot magyarul két szóval szokták leírni: „számítási felhő”. De mit is jelent ez valójában? A dolog évtizedekkel ezelőttre vezethető vissza, amikor még kevés, de „óriási” kapacitású számítógép működött. Ezeken végezték a műveleteket, a hozzájuk kapcsolt kisebb teljesítményű kliensek pedig csak az eredmények megjelenítését végezték. Manapság ezt úgy kell elképzelni, hogy azok a fájlok és programok, amelyekkel dolgozunk, nem a saját számítógépünkön vannak tárolva fizikailag, hanem „valahol” egy távoli szerveren. A Gmail, a Dropbox, az Amazon mind-mind ilyen architektúrával működik. A felhő legnagyobb előnye, hogy adatainkat bárhonnan, bármilyen eszközzel elérhetjük, illetve az elosztott felépítés miatt tipikusan megbízhatóbb, mintha az adatok egyetlen helyen tárolódnának és lennének feldolgozva. Ugyanakkor, az ilyen megoldások használata egy sor biztonsági és személyiségi jogi kérdést is felvet. Ezen kívül mindenképp online-nak kell lennünk a használatához és – mivel az ördög nem alszik – bármikor, tőlünk függetlenül is előfordulhatnak olyan fennakadások, hogy nem tudunk hozzáférni saját adatainkhoz.

Az elosztott rendszer néhány szóban azt jelenti, hogy a feladatok és számítások egyszerre több számítógépen, párhuzamosan, transzparens módon történnek. Ezzel óriási sebességnövekedést lehet elérni.

Azonban nem biztos, hogy a cloud és az elosztott rendszerek működtetésére fizikai értelemben valódi számítógépeket alkalmazunk. A legtöbb helyen ezek a gépek csak virtuálisan léteznek.

A virtuális szerverekről az Inclust Systems a Műegyetem Méréstechnikai és Információs Rendszerek Tanszékének kutatójával, Szatmári Zoltánnal készített interjút, melyet itt lehet elolvasni.


Címkék: , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
YouTube kényelmesen, az ágyból

A Google gyári Androidos alkalmazásainak listája (Gmail, YouTube, Google+, Dokumentumok, Fordító, Térkép, Reader – csak a népszerűbbeket említve)  nemrég egy...

Close