it-tech

Létrehozva: január 4th, 2012 | by itarena

0

Vége a Tisztaszoftvernek, jöhetnek a szabad szoftverek?

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem kívánja tovább finanszírozni a felsőoktatási és közoktatási intézmények hallgatói és dolgozói számára a Microsoft szoftver licenceket.

image

A tárca közleménye szerint „a versenysemlegesség szem előtt tartásával, a piaci verseny elősegítése érdekében” szüntetik meg a Microsoft licenceinek központi finanszírozását. „A jövő évi költségvetés költségalapú tervezése során a Tisztaszoftver program költségei nem lettek betervezve, így az érintett oktatási intézmények 2012. március 1-ig használhatják jogszerűen a program keretében a Microsofttól bérelt szoftvereket” – írják.

A döntés 1,5 milliárdot hozhat az országnak, és kedvezhet az ingyenes megoldásoknak, akik üdvözölték is a döntést. Sőt, a Microsoft is sajtóközleményt adott ki, természetesen nem örömüket fejezték ki.

A másik hír az oktatási intézményekkel kapcsolatban, hogy januártól az NFM megszüntetné a köznetet az alapítványi iskolák számára. Erre azonban 1 hónap haladékot adtak.

És egy újabb változás

A kormány december 23-án elfogadott határozata szerint március 31-i határidővel a honvédelmi tárca kivételével a közigazgatás összes intézményének “át kell állnia nyilvánosan hozzáférhető, korlátozás nélkül alkalmazható és nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványra”. Ez a döntés lényegében az OpenOffice.org és LibreOffice irodai szoftvercsomagokban alapértelmezett Open Document Format (ODF) –nak kedvez.

A határozat nem jelent egyet a Microsoft Office száműzésével ugyanis a szoftveróriás programjai támogatják Office Open XML (OOXML) fájlformátumot, mely szintén ISO szabvány. “Az intézmények a meglévő Microsoft Office csomagokat tovább használhatják, az új beszerzéseiknél azonban már csak indokolt esetben lesz módjuk nem nyílt forráskódú megoldást választani” [ITCafé]

Egy korszak biztosan lezárult, és egy új kezdődik. További részletek: http://computerworld.hu/vege-a-tisztaszoftver-programnak-20111224.html


Címkék: , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Meghökkentő számok 6.

A 2011. év utolsó negyedévéből szemezgettünk néhány megdöbbentő adatot. 6,8 millió új Android és iOS aktiválás karácsonykor Négymillió Kindle fogyott...

Close