it-tech

Létrehozva: december 20th, 2011 | by Pistabaaa^

0

Konzolok háborúja

Játékok – a PC felhasználók jelentős százaléka a gép előtt töltött idejének nagy részét ezekkel tölti el. Az egyszerűbb kártyajátékoktól a szemet gyönyörködtető egyjátékos verziókon át a masszív online élményt kínáló multiplayer játékokig a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Korhatártól függetlenül mindenki megtalálhatja a számítását, ha egy kis digitális kikapcsolódásra vágyik, akár egyedül, akár társasjáték formájában. Az PC-s játékipar elképesztő pénzeket mozgat meg, az élvonalba tartozó játékok pedig rendszerint a legerősebb hardvereket is csúcsra járatva próbálnak meg minden korábbinál realisztikusabb élményt nyújtani. Sajnos ez viszont nem mindig öröm nekünk, játékosoknak, hiszen ahelyett, hogy az optimalizálásra koncentrálnának a fejlesztő cégek, sokszor az erőforrásokkal pazarlóan bánva rákényszerítik az embereket, hogy folyamatosan fejlesszék PC-jüket – ez nyilván jó nekik, mert egyre több erőforrással gazdálkodhatnak, és a hardver gyártóknak is biztosítják a folyamatosan pozitív év végi mérleget.

Viszont nem mindenki szereti / teheti meg, hogy évente többször is fejlessze vagy akár teljesen lecserélje PC-jét, és sokan a PC által nyújtott egyéb funkciókat (e-mail, dokumentumok olvasása / szerkesztése, böngészés) akár egy jóval gyengébb hardverekkel felszerelt géppel (netbook, tablet, okostelefon) is ki tudják használni. Így hát jogosan merül fel a kérdés: kell ez nekünk? Biztosan cserélni akarjuk a fél éve még csúcskategóriásnak számító PC-nket csak azért, hogy gyermekeink legújabb kedvenc játéka gond nélkül fusson rajta? Szerencsére ezt a problémát (vagy inkább az általa megnyíló igen nagy piacot) több neves cég is felismerte, és megoldásként létrehozták az újgenerációs konzolokat. Ezek a gépek eleinte elsősorban azt a célt szolgálták, hogy egyszeri beruházással egy komplett megoldást kínáltak a már meglévő TV készülékünk mellé, és hosszútávra biztosították a játékok széles választékának kompromisszummentes futtatását. Így jó ideig a hardver sorozatos fejlesztése helyett csak a játékprogramok megvételére kellett pénzt fordítani a boldog tulajdonosoknak. Idővel ez a szerep kezdett közeledni a PC-s funkcionalitáshoz: különböző médiák lejátszása, internet kapcsolat révén böngészés és hálózati többjátékos módok. A cél egyértelmű: olyan eszközöket akarnak a felhasználóknak adni, melyek kompakt méretük ellenére az átlagos felhasználók igényeinek 99%-át kielégítik: filmnézés, zenehallgatás, játék, böngészés – mindezt egyetlen készülékkel, ami ráadásul egy mutatós kis doboz a nappaliban a TV mellett. Lássuk, hogy kik ebben a szakmában a legnagyobbak, és mit ajánlanak számunkra.

Konzolok háborúja

PlayStation 3

Kezdjük a legidősebb konzol legújabb generációjával: az 1994-ben megjelent PlayStation (1) óta igen sok változáson ment keresztül, a legfontosabb ezek közül a PS3 újítása, a PlayStation Network, amely hálózati többjátékos lehetőséget, internetes böngészést és tartalomletöltést kínál. Emellett erős multimédiás képességekkel van felruházva (Blu-ray, DVD, CD), és számtalan kiegészítő kontroller is kapható hozzá (kormány, joystick, stb.).

PS3 console

Utóbbiak közül a legnagyobb dobás a mozgásérzékelős játékvezérlő, ami 2008-tól érhető el, ezzel új lehetőségeket nyitva a konzolos játékok világában. A PS3 maximum 320 GB-os merevlemezt, kártyaolvasót, USB portokat, Wi-Fi-t és Ethernet csatlakozót, Bluetooth-ot, digitális audió- és HDMI kimenetet is tartalmaz, így HD felbontásban élvezhetjük a különböző forrásokból (lemez, internet, mobil eszközök) begyűjtött tartalmakat. Létezik belőle még kompaktabb “slim” verzió is. A Sony konzoljának legnépszerűbb játéka a Gran Turismo 5.

PS3 play
PS3 – Move Controller mozgásérzékelős vezérlővel

Nintendo Wii

A 2006-ban megjelent konzol forradalmi újítást hozott magával, hiszen megjelenésekor egyedülállóan kínált mozgásérzékelős kontrollert, valamint direkt ehhez fejlesztett játékokat, sőt, játék csomagokat.

Wii console

Bár vizuális megjelenítésben elmarad a konkurencia közel fotó-realisztikus alkalmazásaitól, de itt sokkal inkább a koncepció a lényeg: könnyed társas szórakozást kínál az egész családnak (akár öten is játszhatnak egyszerre egy játékkal), kortól függetlenül. A vezeték nélküli mozgásérzékelős vezérlő pedig egészen új perspektívákat nyit meg, szabadságot biztosít, új élményt ad – elsőként a konzolok világában. A Wii nem indult el az egyetlen multimédiás központot kiváltó eszközök versenyén, noha rendelkezik Bluetooth interfésszel (a távirányítók így kapcsolódnak), USB porttal és SD kártya foglalattal, Wi-Fi-vel és Ethernet aljzattal, ezek mind a konzolhoz kapcsolódó tartalmak letöltésében és frissítésében játszanak szerepet. Nincs tehát HD felbontás, sem böngészés-filmnézés-zenehallgatás, van viszont új élmény az egész család számára. A legnépszerűbb játék a Wii Sports.

Wii play
Wii – játék közben

 

Xbox 360

Az ezredforduló környékén piacra dobott Xbox 2005-ben megjelent utódja, melynek legfontosabb újítása a konkurens PS3-hoz hasonlóan az online szolgáltatások bevezetése (Xbox LIVE!).

Xbox 360 console

Ennek megfelelően itt is az all-in-one szemlélet dominált a készülék fejlesztésekor: HDMI kimenet, CD-DVD és HD-DVD lejátszás, Dolby Digital audió, akár 250 GB-os merevlemez, online piactér az alkalmazások egyszerű vásárlásához, internetes multiplayer játékok, visszafelé kompatibilitás (a korábbi Xbox alkalmazásokkal), Wi-Fi és Ethernet és USB csatlakozók. Többféle kiadása is létezik,  melyek technikai paraméterekben csak kissé különböznek (HDD mérete), inkább a tartozékok és a konzol megjelenése mutatja, hogy melyik verzióval állunk szemben – minél “prémiumabb” kiadást választunk, annál különlegesebb lesz a készülék külseje, valamint extra kiegészítőket (pl.: headset, kontroller), játékprogramokat és ajándék előfizetéseket (az Xbox LIVE! szolgáltatásra) kaphatunk. A mozgásérzékelős kontrollerek versenyében a Microsoft konzolja sem akart lemaradni, így inkább egy szinttel tovább is léptek: a Kinect nevű kiegészítő segítségével semmilyen fizikai vezérlő egységre nincs szükségünk (!), csupán végtagjainkat használva tudunk játszani a megfelelő játékokkal. Ezt kamerák és mozgásérzékelők segítségével oldják meg, az élmény pedig a már “megszokott” Wii-s és PS3-mas kontrollerekhez képest is új. A legtöbbet a Halo 3 nevű játékból adtak el Xbox 360 konzolokhoz.

Xbox 360 play
Xbox 360 – Kinect kiegészítővel

Ki mit vegyen?

Nyakunkon a karácsony, talán sokan gondolkoznak ilyen mindenes vagy kevésbé mindenes konzolok vásárlásán, íme néhány tanács, összefoglaló jelleggel.

  • Ha fiatalabb gyerekeknek szánjuk a konzolt, esetleg mi is szeretnénk velük együtt kikapcsolódni, nem cél a verekedős-lövöldözős-véres játékok népszerűsítése, és nem fontos az ultra-giga-HD felbontás, valamint már vannak készülékeink a különböző multimédiás tartalmak lejátszására, és még a pénztárcánkat is kímélni szeretnénk, akkor válasszuk a Nintendo Wii-t, amihez már 40 000 Ft alatt is hozzájuthatunk. Egy-egy játék 4000 – 10000 Ft közötti összegért lehet a miénk.
  • Ha a gyerkőcök már kicsit nagyobbak, és a lassan elavuló PC-n is autós-motoros-lövöldözős játékokkal kapcsolódnak ki, valamint számítógépünk már alkalmatlan HD-DVD-k és fényképezőnk-kameránk HD felvételeinek lejátszására, de éppen akad egy legalább HD Ready TV otthon, akkor jó választás lehet a PlayStation 3, ami a nappalinkat egy csapásra szabadítja meg a különböző kütyük tömkelegétől, és változtatja azt a lakás legnépszerűbb helyiségévé. Az alap verzióért nagyságrendileg 60 000 Ft-ot kell a boltokban hagyni, az új játékok ára pedig 5000 – 12000 Ft között mozog. A mozgásérzékelős Move Controller kiegészítőket 10 000 Ft körüli áron kaphatjuk meg.
  • Amennyiben az ütős HD grafika, a multimédiás központ jelleg és a masszív online élmény biztosítása a cél, akkor az Xbox 360 a megfelelő választás. Microsoft termék révén Windows operációs rendszert futtató számítógépünkkel is könnyedén összekapcsolható a konzol, fényképek-videók-zenék szinkronizálása, lejátszása akár egy kattintással megoldható. Az alapverziót már 45 000 Ft leszurkolása után hazavihetjük, de ha minden korábbinál másabb játékélményt szeretnénk, akkor további 30 000 Ft-ért még kérhetünk hozzá egy Kinect kiegészítőt is, amivel garantált a siker kicsiktől a nagyokig mindenkinél. Utólagosan 4000 – 12000 Ft közötti átlagos áron vehetünk játékokat rendszerünkhöz.

Természetesen ezek szubjektív vélemények, a legjobb, ha mindenki maga dönti el, mire is van szüksége. Ehhez jó segítséget nyújthat, ha ellátogatunk valamelyik közeli plázába vagy elektronikai üzletbe, és kipróbáljuk az említett készülékeket. Mindegyik más-más játékélményt és világot kínál, a maga módján mind egyedi és szerethető, nem szabad a száraz specifikációkra hagyatkozni. Mivel az idei karácsony slágertermékei nem a konzolok, hanem sokkal inkább a 3D-s készülékek (TV-k, mobilok, tabletek) és a táblagépek, nem kell attól tartani, hogy ne kapnánk még akár az utolsó pillanatban is kedvünkre valót a fenti játékmasinákból, ha tényleg erre vágyunk.


Címkék: , , , , , , , , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Változások a Facebook, a Google+ és a Twitter háza táján

Twitter A Twitter Magyarországon talán nem olyan népszerű, mint külföldön, de azt azért sokan tudják, hogy egy 140 karakteres üzenetek...

Close