Rakjunk rendet!

Létrehozva: december 13th, 2011 | by itarena

1

Rakjunk rendet 5. – AirPlay, AllShare, DLNA, Cloud, DMS, DMP, NAS, DigitalStand

Jelen cikk célja a teljesség igénye nélkül bemutatni, miként mozgathatjuk médiatartalmainkat különböző okos készülékeink között. Korábban csak vízió volt, ma már valósággá vált, hogy akár menet közben váltogathatjuk a hardvert, a szolgáltatások akadások nélkül működnek tovább.

Sok embernek nehézséget okoz az adatok rendszerezése, karbantartása, mozgatása, és ahogy a klasszikus fájlrendszerek eltűnnek a jövő operációsrendszereiből, a felhasználók már csak annyit fognak látni, hogy képek, zenék, videók és dokumentumok vannak készülékeikön (vagy éppen a felhőben), az már senkit nem fog érdekelni, hogy jpg vagy png képről van-e éppen szó. Ez véleményem szerint a szakembereket kicsit zavarja, viszont így sokkal több emberhez eljut a jövő technikája az egyszerű, felhasználóbarát felületek miatt.

Cloud

Kétségtelen, hogy a következő néhány év az oly hangzatos cloud megoldásoké lesz, (mely még inkább a tartalmak könnyű elérhetőségére törekszik mindenféle platformról) ez jól látszik a különböző fejlesztésekben, akár az Apple, a Microsoft vagy a Google háza táján kutakodunk. A jelenlegi helyzet azonban még azért nem tart itt, ezért nézzük meg ma milyen lehetőségeink vannak.

Sokféle módon juthatunk hozzá akár ingyenes, akár fizetős médiatartalomhoz, melyet számítógépünkön „fogyaszthatunk”. Letölthetünk zenét iTunes segítségével, vagy vásárolhatunk filmeket hagyományos DVD-n, esetleg Youtube-ról is letölthetünk videoklipeket.

Szabványok médialejátszásra, Apple

Ha csak Apple termékeink vannak, akkor egyszerű a helyzetünk, az iTunes-on megvásárolt filmeket, zenéket hallgathatjuk a MacBookon, majd az iPad/iPod/iPhone csatlakoztatása után a tartalmat rámásoljuk a készülékre és készen is vagyunk. Almás felhasználók számára ez már ismert, és jól működő folyamat, be kell látni, hogy mivel az Apple egy kézben gyárt hardvert és szoftvert, a különböző eszközök közötti szinkronizáció és kompatibilitás házon belül megoldott. (Ha azonban egy Apple terméket más gyártók eszközeivel kell használni nem ilyen egyszerű a helyzet.) Nos, odáig eljutottunk, hogy egy film már a mobilunkon vagy az iPadunkon van, és tegyük fel, hogy még AppleTV eszközzel is rendelkezünk, ilyenkor az Apple vezeték nélküli AirPlay funkcióját használva egyetlen gombnyomással játszhatjuk le a tévén filmjeinket, fényképeiket. Filmnézés közben az iPaden tovább lehet közben például emaileket olvasni. Az AirPlay jelenleg még csak AppleTV-vel és néhány AirPlay kompatibilis hangfallal képes együttműködni.

Az Apple-ön túl

Azonban nem csak az Apple és technológiái vannak a világon, természetesen más gyártóknál is megvannak a saját megoldások. A különböző PC-kre, notebookokra szintén számos módon kerülhet médiatartalom akár internetről, akár kameráról, vagy fényképezőről. Ezen tartalmak Android/Windows Phone készülékekre való eljuttatása többféle módon történhet. Mindkét rendszer esetén az eszközöket számítógéphez csatlakoztatva egyszerű pendriveként használhatjuk azokat, így néhány már megszokott mozdulattal rámásolhatjuk a készülékekre a kívánt tartalmat. Szinkronizációra használhatjuk még Android esetén a MyPhoneExplorert, mely képes Bluetoothon, WiFin és kábelen is kommunikálni. Windows Phone esetén pedig ott az ActiveSync nevű alkalmazás. Emellett a gyártók is próbálnak saját alkalmazásokkal előrukkolni, így a Samsung egy Kies nevű programot kínál adatmozgatásra. Természetesen van más mód is média megosztásra, gépünkről akár Bluetoothon is átküldhetjük a képeket a telefonra, de akár maga a telefon/tablet is állíthat elő vagy tölthet le multimédia tartalmat, melyet szeretnénk tévénken viszont látni. 2004-ben látott napvilágot egy DLNA (Digital Living Network Alliance) szabvány, mely számítógépek, fogyasztóelektronikai cikkek és mobil eszközök közötti egyszerű kommunikációra készült. A szabvány kétféle eszközt különböztet meg: a médiaforrásokat, DMS (Digital Media Server) és a médialejátszókat DMP (Digital Media Player). Ezt a szabványt szerencsére rengeteg gyártó alkalmazza mobil és tévékészülékeiben, így a kompatibilitás megoldott a különböző gyártók készülékei között. (A http://www.dlna.org/products oldalon nézhetjük meg, hogy mely eszközök alkalmasak DLNA szabvány használatára). A DLNA egyébként vezeték és vezetéknélküli (WiFi) hálózatokon is működik.

image

A nyílt szabványt a gyártók saját maguk is továbbfejleszthetik, így született meg a Samsung AllShare, mely (egy DLNA-kompatibilis szabvány) lehetővé teszi filmek, zenék, képek átküldését arra alkalmas tévékészülékekre. Az AllShare kompatibilis eszközök között szerepnek egyébként nyomtatók, kamerák, notebookok is. Használata egyszerű: csak csatlakozni kell az adott eszközhöz, és kiválasztani a megosztani kívánt tartalmat. A Windows 7 is támogatja, így telefonunkról egyszerűen lejátszhatunk az egyébként fizikailag számítógépünkön lévő zenéket, filmeket.

Fontos még megemlíteni, mert a témához kapcsolódnak az ún. NAS (Network Attached Storage) szerverek. Ez lényegében egy helyi hálózathoz csatlakoztatható adattároló egység, mely a hálózatra csatlakozott eszközökről elérhető, így például filmek, képek tárolására kiválóan alkalmas és a család minden tagja hozzáfér. Vannak DLNA kompatibilis NAS tárolók is, így azok képesek DMS-ként működni, vagyis rögtön már innen le lehet játszani például egy filmet a tévénken.

Milyen lesz a jövő?

A jövőben azonban valószínűleg még ennyi problémánk sem lesz a tartalmak más eszközökre való mozgatásával, ugyanis előtérbe kerülnek a felhő alapú (cloud) megoldások, vagyis adatainkat nem magukon az eszközökön (telefonon, tévén) tároljuk, hanem valahol a távolban egy szerveren. A különböző eszközök pedig mind ehhez a tárhelyhez fognak hozzáférni. Ilyen megoldás például az Apple iCloud, a DropBox, az Ubuntu One, az Amazon Cloud Drive, vagy a hamarosan idehaza is debütáló Google Music zeneszolgáltatás.

Ha már média, akkor az újságokról, magazinokról is ejthetünk néhány szót. Az eBook olvasók és táblágépek ugyanis piacot teremtettek az elektronikus médiának, így például az Amazon (eredetileg online könyvesbolt, mára a világ egyik legnagyobb webáruháza és hamarosan cloud szolgáltatója) is abba az irányba megy, hogy tableteket, elektronikus könyvolvasókat kínál jó áron felhasználóinak, és felismerte azt, hogy az érték a hozzáadott szolgáltatásokban, megvásárolt filmekben, könyvekben van. Idehaza a DigitalStand kínál magazinelőfizetéseket mobileszközökön, de meg kell említenünk a nem rég bejelentett Google Currents szolgáltatást is.

Digital-convergence.002

Egyértelműen megfigyelhető tehát a különböző platformok közötti konvergencia. A legtöbb gyártó és szolgáltató feladata és véleményem szerint kötelessége is, hogy a különböző eszközei közötti szinergiát lehetővé tegye. Erre jó példa a Samsung és az Apple törekvése. A tartalomgyártó cégek mögött persze ott vannak a háttérinfrastruktúrát biztosító cégek is, melyek korábban még csak triple-play szolgáltatók voltak (tévé, telefon, internet), mostanra azonban szokás őket quadruple-playnek is nevezni, vagyis a 3 fő szolgáltatást vezetékes és mobil hálózaton is biztosítaniuk kell. Nem lenne okos dolog azonban a konvergenciánál csak multimédiáról beszélni, ugyanis az okos tévék (smartTV, googleTV) már interneteléréssel is rendelkeznek, így gyakorlatilag már ezen a platformon is böngészhetünk, posztolhatunk tévénézés közben. A jövőben tehát nem okoz majd gondot, hogy éppen a tévé előtt fekszünk, vagy a villamoson vagyunk, ugyanazokra szolgáltatásokra fogunk tudni ránézni, csak éppen különböző, adott platformra optimalizált ablakokon keresztül. Az eszközök használata pedig egyre inkább beépül majd a hétköznapjainkba.

A cikk megjelent a HVG Smartphone & tablet újságában is.


Címkék: , , , , , , ,Egy hozzászólás: Rakjunk rendet 5. – AirPlay, AllShare, DLNA, Cloud, DMS, DMP, NAS, DigitalStand

  1. Pingback: Mi az AirPlay, AllShare, DLNA, Cloud, DMS, DMP, NAS, DigitalStand ? | szimpatikus.hu trackback proxy

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Google Currents: újragondolt újságolvasás (Letöltés)

A tegnapi napon a Google bemutatta Android és iOS platformra, mobilkészülékre és táblagépekre is optimalizált hírolvasó alkalmazását. A program Google...

Close