it-tech

Létrehozva: november 4th, 2011 | by Pistabaaa^

0

Ments meg! – Adatmentés Androidon

Bizonyára a legtöbbünkkel előfordult már, hogy a kedvenc fotóinkat, zenéinket, netalán fontos dokumentumainkat tartalmazó CD-nk / DVD-nk / pendrive-unk / merevlemezünk valamilyen *csoda* folytán eltűnt, megsérült, satöbbi. Ilyenkor pedig két lehetőségünk van az adatok visszaállítására: vagy elvisszük az adathordozót egy erre specializálódott céghez, ahol remélhetőleg még tudnak vele kezdeni valamit – tegyük hozzá, hogy ez általában igen drága mulatság, nagyjából 150 000 Ft-ról kezdődik egy merevlemez esetében –, avagy elővesszük nem túl régi mentésünket, visszaállítjuk a fájlokat, és az élet megy tovább. Mert van egy nem túl régi mentésünk, igaz?

Most, hogy már szinte mindenki okostelefonnal jár-kel, a fenti probléma még jobban előtérbe kerül, hiszen notebookunk,PC-nk, fényképezőnk és kameránk mellett a legtöbb esetben a telefon is erősen belesegít a digitális tartalmak előállításába, hordozásába. Egyértelmű tehát, hogy itt is érdemes megtennünk a szükséges intézkedéseket, hogy minél kisebb eséllyel hozhassuk magunkat kellemetlen helyzetbe. Cikkünk ebben próbál segíteni néhány tippel és jó tanáccsal.

Mivel ez a bejegyzés az Androidra koncentrál, így elsődlegesen a Google háza táji tippeket osztjuk meg, de ha van, akkor a konkurencia hasonló szolgáltatásait is megemlítjük.

 

1. Ha van felhő, használjuk!

Amennyiben Androidos telefonunk van, jó eséllyel használjuk a Google szolgáltatásait is. Ha nem, akkor itt az ideje átállni – de legalábbis a mentések kedvéért regisztrálni magunknak egy Google fiókot. Nézzük, mi mindent tárolhat nekünk a Google ingyen és bérmentve:

 • GMail: levelezésünk, ami sokunknál ekvivalens a “fél életünk” kifejezéssel. Rendszerezetten, kereshetően, eddig egy-két kisebb bakitól eltekintve biztonságosan. Továbbá a névjegyzékünk (aka. telefonkönyv) is mentésre kerül. | MS: Hotmail, Yahoo!: Yahoo! Mail
 • Google Calendar: teljes határidőnaplónkat vezethetjük itt, melyet meg is oszthatunk ismerőseinkkel
 • Google Docs: kezdetben “csak” dokumentumainkat (Word, Excel, PowerPoint, PDF), mára már 250MB-os limitig bármilyen fájlt feltölthetünk, de utóbbiak esetében 1 GB tárhelyünk van, melyhez további gigabájtokat vehetünk ~55 Ft-ért ( / GB). | MS: SkyDrive, Yahoo!: Yahoo! Briefcase (megszűnt)
 • Picasa: fényképeink és videóink tárolása, 1 GB területen | MS: Windows Live Photo Gallery, Yahoo!: Flickr
 • Google+: a sokak által Facebook riválisnak tartott közösségi oldalra korlátlan mennyiségű fénykép és 15 percnél nem hosszabb videó tölthető fel (viszont a képeket 3 megapixelesre méretezik át)

  Még mielőtt egy erős Google reklámnak hatna a cikk gondoljuk végig, hogy tényleg érdemes lehet használni a fenti szolgáltatásokat, hiszen a webre feltöltés nem egyenlő az automatikus megosztással. Úgy is elhelyezhetjük féltve őrzött dokumentumainkat, hogy csak saját magunk számára legyenek hozzáférhetőek. Aki még egy szinttel tovább szeretne lépni, elkerülendő az egyik legnépszerűbb mobilról is elérhető tárhelynél kibukott incidenseket, az pedig titkosítsa a fájljait, és csak azután töltse fel. A titkosításra rengeteg ingyenes programot találhatunk.

  encryption-symbol

  Ha már itt tartunk, és szeretnénk elszakadni a legnagyobb multiktól, akkor a Dropbox a legismertebb és legkedveltebb alternatíva (főleg azért, mert mobil kliense is van), de még tovább mehetünk, itt van egy Top 10-es lista ingyenes fájltároláshoz. Azt viszont szeretnénk kiemelni, hogy kisebb cégek esetében (is) komolyan vegyük fontolóra a fájlok titkosítását, hogy elkerüljük a nem várt meglepetéseket.

  android_splash

   

2. Használjunk adatmentő alkalmazásokat!

Elég, ha a Market-en bepötyögjük a “backup” szócskát, és máris mindenről biztonsági másolatokat készítő programok hada tárul elénk. Azzal érdemes tisztában lenni, hogy ezen programok nagy többsége “csak” azt a feladatot látja el, hogy Androidos telefonunk “belső” adatait teszi számunkra is hozzáférhetővé – leginkább úgy, hogy a telefonban lévő SD kártyára másolja őket, de jellemzően olyan formátumban, amit csak az adott program képes olvasni és használni. Így tehát fényképek / videók / dokumentumok tárolására inkább válasszuk az előző pontban leírt opciók valamelyiket. Mit is érdemes akkor ezekkel menteni? Leginkább SMS-einket és alkalmazásainkat! Ezek ugyanis egy esetleges telefoncsere esetén könnyen odavesznek (még ha az SMS-eink egy részét a SIM kártya segítségével meg is tudjuk menteni), márpedig okostelefonunk az üzeneteken túl a saját kedvenc alkalmazásainkkal “belakva” lesz igazán otthonos. Erre a feladatra (számos alternatíva mellett) az alábbi két programot ajánljuk, mivel ingyenesek, és rendkívül egyszerűen használhatók.

App Backup & Restore

ss-480-0-4 ss-480-1-4 ss-480-2-4

Indítás után listázza a telepített alkalmazásokat, nekünk csak ki kell pipálni, amelyeket menteni szeretnénk, és a “Backup” kezdetű gombra kattintva pár másodperc alatt az SD kártyán csücsülnek kedvenceink. Innen már csak rajtunk múlik, hogy hova szinkronizáljuk fel őket. A visszaállítás hasonlóan egyszerű: egy vadonatúj telefon esetén tegyük be az előbbi SD kártyát (vagy másoljuk át az elkészített mentést a megfelelő helyre), telepítsük fel az App Backup & Restore programot, és miután kiválasztottuk a kívánt alkalmazásokat, állíttassuk vissza.

 

SMS Backup & Restore

ss-320-0-5 ss-480-1-6 ss-480-2-6

Az előző program alkotóitól egy hasonlóan egyszerűen kezelhető alkalmazás, ami SMS-einket tudja biztonságba helyezni. Kiválaszthatjuk, hogy mely ismerőseinkkel folytatott beszélgetéseinket mentse el, és itt is nagyjából 1 kattintás a mentés, majd ugyanígy 1 katt a visszaállítás. Amiben többet tud az alkalmazás mentő társánál: be lehet állítani automatikus mentéseket is, így a megadott rendszerességgel magától készít újabb mentést a kiválasztott beszélgetésekről.

Ez a két program jelenleg sajnos még nem rendelkezik magyar nyelvi támogatással, viszont minimális angol tudás birtokában már könnyen el lehet vele boldogulni.

Az első program nagy hiányossága, hogy csak magát az alkalmazást menti el, az adatainkat nem. Például ha vele mentjük le a kedvenc Angry Birds-ünket, akkor visszaállítás után sajnos mind a 153 darab három csillagosra játszott pályánkat újra kell kezdenünk. :’(

Ez viszont alapvetően nem a program hibája, hiszen a beállítások, eredmények nagy részt a programoktól mondhatni független, az Android rendszerhez tartozó adatbázisban vannak tárolva, amihez viszont nem fér hozzá mindenki, csak az adott alkalmazás. Így a backup program sem képes kibányászni majd visszaállítani ezeket az információkat. Persze erre is van megoldás: a telefonunkon root jogosultságot kell szereznünk, és mondjuk a lent említett programot használni. Ha nem tudjuk, mi az a root jog, akkor vagy járjuk körbe a témát alaposan, vagy ugorjunk a hármas pontra. :)

 

Titanium Backup

Amennyiben root jogokkal rendelkezünk telefonunkon, mindenképpen ajánlott ennek a programnak a beszerzése, hiszen minden földi jóval el van látva: alkalmazásaink, rendszeralkalmazások és azok adatainak mentése, visszaállítása – mindez akár kötegelt módban, időzítve, egyetlen gombnyomásra. Must have kategória, ráadásul magyarul is tud!

ss-480-0-11 ss-320-1-11 ss-480-2-0

 

3. Engedjük meg a Google-nek, hogy ő is mentsen!

Lehetőségünk van még egy módon bebiztosítani telefonunkat, ráadásul ez minden Androidos készülékben beépítve megtalálható! Menjünk a Beállítások / Adatvédelem menüpontba, és pipáljuk ki az “Adatok biztonsági mentése” és az “Automatikus helyreállítás” opciókat. Figyelem! Ezen opciók engedélyezésével nem elhanyagolható adatforgalom generálódik, főleg az első szinkronizáláskor, így azt csak akkor végezzük el, ha Wi-Fi hálózatra vagyunk csatlakozva (vagy korlátlan a mobilnet csomagunk)!

device-2011-11-04-182058 device-2011-11-04-182112

Ezzel tulajdonképpen életünk maradék 1%-át, amely még nem a Google-nél tárolódik, önszántunkból ajánljuk fel nekik, cserébe amikor megvesszük a következő Androidos telefonunkat, akkor amint megadjuk a Google fiókunkat, telefonunk beállításai rögtön átkerülnek az előző készülékről, megjelennek a kontaktjaink, az eddig elmentett Wi-Fi hálózatokra most is automatikusan tud csatlakozni, és így tovább.  Az automatikus helyreállítás leírása ne tévesszen meg senkit: itt csak a Marketen megvásárolt alkalmazásaink lesznek újra elérhetők (ingyenesen persze).

 

Természetesen ezek mind csak lehetőségek, követhetjük a már jól bevált havi rutinunkat is, miszerint fényképek / dokumentumok / SMS-ek valamilyen úton-módon átkerülnek a fiók mélyében található “backup winchesterünkre”, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a felhők és az automatizálás használata nem hátrány, sőt. Amikor Murphy úr legközelebb meglátogat minket, remélhetőleg a Google / Microsoft / Yahoo! / stb. szerverparkjánál zárt ajtók fogadják, így mi néhány kattintás után ott folytathatjuk digitális létezésünket, ahol abbahagytuk.


Címkék: , , , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Nincs többé SonyEricsson, csak SONY

“Az Ericsson 1,05 milliárd euróért vált meg az 50 százalékos részesedésétől, mellyel együtt öt esszenciális szabadalomcsalád és számos kulcsfontosságú szabadalom...

Close