mobil

Létrehozva: október 12th, 2011 | by Pistabaaa^

1

A másik kettő: Windows Phone 7 és bada

Jelen cikkünk célja, hogy bemutassa az itthoni piacion is egyre erősebb jelenlétet produkáló, ám egyelőre még kevésbé elterjedt mobil platformokat: a Microsoft féle Windows Phone 7 valamint a Samsung által fejlesztett bada operációs rendszerekről lesz szó.

Most, hogy a csapból is okostelefon folyik (az itthoni piacon is), ki ne hallotta volna már az Android vagy iOS jeligéket? Nos igen, nehezebb olyan embert találni, aki nem. Ez így is van rendjén, hiszen 2011. harmadik negyedévére (azaz nagyjából mostanra) a Nielsen Company által készített piackutatás szerint az Egyesült Államokban az okostelefonok száma meg fogja haladni az ún. feature phone-ok (vagyis az eddig megszokott, zárt rendszerű telefonok) számát. Az okostelefonokon pedig mobil operációs rendszerek futnak, jellemzően Android és Symbian (igen, még mindig), de az iOS sincs nagyon lemaradva annak ellenére, hogy csupán néhány modellel szállnak be a versenybe.

 

Smartphone_share_current

Térjünk is rá cikkünk egyik alanyára, a Windows Phone 7 platformra. Akik már régebben is követték a mobilos eseményeket tudják, hogy Microsoftéknál nem ez az első nekifutás a témában, hiszen már 2000-ben a piacon voltak Windows Mobile alapú készülékei, melyek egészen 2010. februárjáig fejlődtek, ekkor jött ki ugyanis az utolsó hivatalos, stabil frissítés (6.5.3). Nagy tapasztalat ide vagy oda, de az iPhone 2007-es megjelenése után az újraértelmezett érintőkijelzős megoldások miatt (is) hanyatlásnak indult a piaci helyzete a Windows Mobile 6 rendszerű telefonoknak, 2009-ben mintegy 20%-ot veszítettek abból a bizonyos tortából. Szerencsére ők hamarabb léptek, mint a Nokia, aki végül is velük együtt volt kénytelen lépni, hiszen már 2010. februárjában bemutatták a kor érintőképernyős szellemiségének megfelelően átdolgozott (de még mindig a bevált Windows CE alapú) Windows Phone platformot.

winmo7_1

A Microsoft valahol félúton képzelte el magát a meglehetősen zárt iOS, és a warezolók-kedvence-batyuban Android között – ez a jelen állapotokat elnézve sikerült is neki. Az új rendszer legszembetűnőbb újítása a felhasználói felület, azaz a Metro UI. Ez egyrészt a sokak által kifogásolt androidos akadozást teljesen nélkülözve, iPhone tulajdonosokat megszégyenítően smooth, másrészt egy teljesen új koncepcióra épül, melynek lényege, hogy a való életben is megszokott és használt, letisztult, egyszerű felületet biztosítsanak a felhasználók számára, így a tényleges tartalom lesz a lényeg. Eltűnik a szokásos eye candy hozzáállás, megjelennek az élő csempék (így például a People csempén a nem túl régen posztoló ismerőseink képei jelennek majd meg), az összetéveszthetetlenül egyszerű ikonok.

 

windows_phone_7_menu

A felületen látható animációk is tudományos alapokon nyugszanak: sokkal jobb érzést vált ki az emberek többségéből egy lassan induló, majd gyorsuló, végül megint lassan befejeződő (sinus jellegű) animáció, mint egy lineárisan lefutó társa – és persze a WP7-es telefonok tele vannak ilyenekkel. Mindezekkel együtt a Metro UI igencsak megosztja a közvéleményt, de egy biztos: valóban újat alkottak, és a már küszöbön álló Windows 8 is erősen épít majd erre.

Továbblépve a legszembetűnőbb változásokról, a WP7 telefonok hozzák az elvárt szintet mind szoftveresen, mind hardveresen. Előbbi esetében már-már természetes, hogy minden Microsofthoz kapcsolódó megoldást könnyedén összeköthetünk telefonunkkal, legyen az levelezésünk (Outlook, Hotmail), beszélgetéseink (Messenger), böngészési szokásaink (Internet Explorer), kikapcsolódásunk (Zune, Xbox Live) vagy felhő alapú tárhelyünk (SkyDrive). A telefont Windows Live ID nélkül nem is nagyon érdemes használni, a legtöbb szolgáltatás egy ilyen ingyenes azonosítóval vehető igénybe, és így kapunk teljes felhasználói élményt. Emellett persze Google, Facebook és minden ismertebb fiókot támogat. Rendelkezik itthonról is elérhető piactérrel (ahol az itthoni fejlesztők alkalmazásai is meglehetősen népszerűek), bing alapú térképpel és keresővel – igazából mindennel, amire egy alap felhasználónak szüksége lehet. A fanatikusabb felhasználók viszont több funkciót is hiányoltak, amik nagy részét a nem túl régen megjelent Mango (7.5) frissítés már orvosolta is. Hardveresen szintén nem lehet kifogásunk, hiszen a Microsoft kemény követelményeket ír elő a gyártóknak: minimum 1 GHz-es ARM processzor, DX9 kompatibilis GPU, 256 MB RAM, 8 GB flash memória, 4 pont érzékelésére alkalmas multitouch kijelző 480×800-as felbontással, és így tovább. Ezek biztosítják a felhasználói élményt, és bár hamarosan alsóbb kategóriás (gyengébb hardverrel rendelkező) verziók is napvilágot láthatnak, a szoftveres optimalizáltság révén valószínűleg nem sérül majd az érzet, amit kapunk.

Már jelenleg is sok típus közül válogathatunk a hazai piacon akár szolgáltatónál, akár függetlenül is: a Dell, az LG, a HTC és a Samsung is piacon van WP7 alapú készülékekkel, és hamarosan az itthon kedvelt Nokia is beáll melléjük. Függetlenül már 60 000 Ft környékén is találhatunk kedvünkre valót – igaz ez “csupán” a belépőszint, itt még ne várjunk AMOLED kijelzőt és egyéb nyalánkságokat, de a csúcskészülékek is majd 100 000 Ft-tal az Androidos és iOS alapú csúcskészülékek alatt helyezkednek el.

 

Rövid bemutatónk másik résztvevője a Samsung által fémjelzett bada operációs rendszer, amely 2010-ben került bemutatásra a Mobile World Congress-en.

samsung-bada-logo2

A Samsung köztudottan az egyik legnyitottabb gyártó: saját zárt rendszerű telefonjaik mellett Android, Symbian, Windows Mobile és Windows Phone 7 alapú készülékekkel is jelen van (volt) a piacon. Mégis úgy érezték, hogy egy saját okostelefon széria elindítása csak jó hatással lehet a mobilos divízióra. Nos, úgy tűnik jók az elemzőik, ugyanis a bada egyre népszerűbb, és bár egyelőre nem volt meg a nagy bada-bumm, az alsótól a felső kategóriáig megtalálhatóak az ilyen rendszert futtató készülékeik, amik egyébként a Wave szériába tartoznak.

Maga a rendszer röviden összefoglalva a Samsung saját Androidja – egy laikus felhasználó nem biztos, hogy elsőre felfedezné a különbséget, hiszen nagyon hasonló a koncepció: jobbra-balra scrollozható, widgetekkel telepakolható homescreen, ikonos menü felépítés, ráadásul a Samsung saját, Androidra is megírt felhasználói felületét, a TouchWiz UI-t is megkapta, így házon belül tényleg felléphet a két tojás szindróma (balra a bada alapú Wave I, jobbra az Androidot futtató Galaxy S).

samsung-wave-s8500-galaxy-s-i9000-divx-hd

Szoftveres oldalon a bada is hozza amit kell, mindent megtalálunk benne, amire nagyságrendileg szükségünk van: villámgyors, könnyen testre szabható rendszer, Google, Facebook, Twitter, YouTube és társai integráció, kereső, térkép, PC-s szinkronizáció (e-mail, naptár, kontaktok), és így tovább. Amit nem, arra pedig ott van az itthonról már szintén elérhető piac. Ezzel el is érkeztünk a rendszer jelenlegi legnagyobb gyengepontjához: a Samsung App Store még kissé le van maradva a konkurenciától (Apple App Store, Android Market, Windows Marketplace), és ha meg is jelennek a többi platformon már elérhető, jól használható alkalmazások átiratai  (a több száz használhatatlan próbálkozás mellett), általában jóval később, mint a többire. Kivételek persze mindig vannak, hiszen például a méltán híres Plants vs Zombies hamarabb boldogította a badásokat, mint az Androidos tábort, ellenben a pótolhatatlan Angry Birds igen sokáig várat magára.

Nem véletlenül említettük a játékokat, ugyanis a Wave készülékek hardveresen is fel vannak készítve: a mondhatni referencia Wave I telefon 1 GHz-es ARM processszort, 256 MB RAM-ot és PowerVR SGX540 grafikus gyorsítót kapott (ez utóbbi teljesít szolgálatot az iPhone 4-ben is), amiket a 480×800-as AMOLED kijelzővel párosítva egy igazán ütős multimédiás kütyüt kapunk a pénzünkért – és talán nem is kell olyan mélyen a zsebünkbe nyúlni, hiszen már függetlenül is 50 000 Ft környékén találhatóak a Wave széria jelenlegi csúcsai (S8500 Wave I és S8530 Wave II), melyek összeszerelési minőségben is a felsőkategóriát erősítik (fém váz és hátlap, Gorilla Glass, recsegés-ropogás mentes illesztések). Aki viszont alsóbb kategóriában keresgél használható okostelefont, már 40 000 Ft-ért is talál függetlenül badás készüléket.

 Mi sem mutatja jobban, hogy a Samsung komolyan gondolja a bada folytatását, mint az, hogy hamarosan megjelennek az első bada 2.0-át futtató készülékek (például Wave III), melyek a számos újítás mellett (NFC, push értesítés, multitasking) például Skype integrációt is tartalmaznak. Továbbá nagyon valószínű, hogy 2012-ben nyílttá teszi a forráskódot a Samsung, így azon túl, hogy szabadabb utat biztosítanak a fejlesztőknek, amivel talán felgyorsulhatna a platform terjedése, a többi nagy mobilgyártó – először főleg a második legnagyobb koreai, az LG – is beszállhatna a bada szekér tolásába. Ez nekünk csak jót jelentene, hiszen ha az Android, iOS, WP7 (és Amerikában a RIM) rendszerek mellett határozottan meg tudna állni a bada (árban és alapfelszereltségben már most is bőven meg tud), akkor élesebb versenyt teremtene értünk, felhasználókért.

Összefoglalva tehát mind a WP7, mind a bada egy-egy igencsak ígéretes platform, melyek jelenleg rohamos fejlődéssel és nyomott árral próbálják átcsábítani az Android és iOS felhasználókat, de ugyanígy a fejlesztőket is: rengeteg fejlesztői verseny és pályázat található mindkét oldalon, így aki otthon van a .NET vagy a C++ világban, itt a nagy lehetőség innen is megközelíteni a platformokat!


Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,Egy hozzászólás: A másik kettő: Windows Phone 7 és bada

  1. Pingback: itarena.hu » Samsung Wave 3 – Az Androidon túl | infotech & mobilvilág | Hírek, érdekességek az IT világából és nem csak abból…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
A Samsung bemutatta hazai mobil nagyköveteit

A Samsung, a világ egyik vezető okostelefon-gyártója a mai napon elindította új mobil nagyköveti programját hazánkban, és egyúttal bemutatta a...

Close