web no image

Létrehozva: szeptember 20th, 2011 | by itarena

2

Számos újdonság látott napvilágot a Facebook-on UPDATE

Az elmúlt hetekben többet fejlődött a Facebook, mint fél év alatt. Az újdonságok között találhatjuk a feliratkozásokat, az intelligens listákat, az új chatet, a mobil alkalmazást de a fejlődés még nem áll meg.

Az újdonságok megjelenése várható volt azután, hogy már a Facebookon is beállíthatjuk minden egyes bejegyzésnél, képnél, beállításnál, hogy mely felhasználók számára legyen látható.

image

Az egyik múlt héten indult újítás a Facebook Subscribe, vagyis feliratkozás nevet kapta. A szolgáltatás lényege, hogy a Twitterhez és a Google+-hoz hasonlóan feliratkozhatunk egyes felhasználók nyilvános postjaira, így például hírességek, újságírók bejegyzéseit is láthatjuk, attól függetlenül, hogy nem ismerősünk. Akit érdekel, hogy ez pontosan kinek és mire jó, annak ajánlom a SocialTimes cikkét.

A következő változás az Intelligens listák, vagyis a Smart Lists bevezetése volt. Ezzel gyakorlatilag a Facebook integrálta a Google+ Circles megoldásait saját rendszerébe. A Facebook ugyanis bizonyos szempontok alapján magától létrehoz néhány listát (pl: egy iskolába jártak, egy helyen laknak), de mi is létrehozhatunk listákat. Erre számos előre definiált közül választhatunk: család, rokonok…stb. A megoldás előnye az üzenőfal szűrése.

image

Ha már az újdonságokról van szó azért illik megemlíteni, hogy nemrég a képnézegetőt is megváltoztatták, bár szerintem még mindig az első verzió volt a legjobb.

Szintén nagy változtatás, hogy amennyiben elég nagy monitoron használjuk az oldalt, a bejelentkezett chatpartnerek listája egy jobb oldali sávban jelenik meg:

image

Így ösztönöz a Facebook a még több kommunikációra. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy már lehet videóchatelni és csoportchatelni is.

A talán leginkább várt újdonság a mobilkliensek továbbfejlesztése, melyek végre képesek kezelni az új Messages modult, a megosztási beállításokat, az oldalakat, csoportokat és a mostani újdonságok nagy részét.

image

UPDATE: szeptember 21.-től még néhány újdonság jelenik meg a Facebookon. Ez leginkább a főoldalt érinti, ott is az üzenőfalat. Az egyes postok bal felső sarkában egy kis csücsök jelzi, hogy az adott post számunkra releváns-e vagy sem. Ez a funkció körülbelül olyan, mint a Gmailben a Fontos levelek, vagyis tanítható: szimplán csak rá kell kattintanunk a kis háromszögre, ha a jövőben szeretnénk, hogy a hasonló postok a “Top Story” kategóriába tartozzanak. Ugyanilyen változás, hogy (szintén a Google+-hoz hasonlóan) az üzenőfalon a megosztott képek jóval nagyobbak lettek.

image

A pár napja megjelenő jobb oldali chat sáv felett pedig helyett kapott egy valós idejű feed is, ahol az éppen történő eseményeket láthatjuk, és kommentálhatjuk, lájkolhatjuk.

image

Emellett megváltozik a felső fejléc jobb oldala, a korábbi megszokott menüpontok helyett csak a saját nevünk egy kis fényképpel (mely a Profilunkra visz), egy Home gomb, és egy legördülő menü a beállításokkal szerepel.

A Facebook tehát töretlenül fejlődik, talán ennek is köszönhető egyeduralma, arról nem is beszélve, hogy szeptember 22-én megrendezésre kerül egy fejlesztői konferencia, ahol valószínűleg a Facebook videó és zeneszolgáltatását fogják bemutatni. Sőt arról is pletykálnak, hogy a profilokat is teljesen újragondolják, immáron HTML5 alapokon.

Az életünk nagy részét már a Facebookon töltjük: egy friss felmérés szerint egy átlagos felhasználó közösségi oldalon töltött napi időmennyisége 5 óra 27 perc, mely adat 2009-ben még csak 3 és fél óra volt. A változás megdöbbentő.


Címkék: , , , , , , , ,2 hozzászólás: Számos újdonság látott napvilágot a Facebook-on UPDATE

  1. Pingback: Számos újdonság látott napvilágot a Facebook-on | szimpatikus.hu trackback proxy

  2. Pingback: itarena.hu » Facebook: vagy megszoksz, vagy megszöksz | infotech & mobilvilág | Hírek, érdekességek az IT világából és nem csak abból…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Teljesen megújul és pörög a Telenor

Sokan temették, most mégis úgy látszik új lendületet vett az expannon szolgáltató. Elindították a HiperNetet, ingyen mobilnetet adnak a kártyásoknak,...

Close