it-tech no image

Létrehozva: május 28th, 2011 | by itarena

1

Elindult az NFC alapú mobilfizetés Google módra

Korábban már írtam egy cikket az RFID, NFC alapú technológiáról, és a köztük lévő különbségekről. Az NFC (Near Field Communications) lényege felhasználói szemmel, hogy azon kívül hogy kis hatótávolságú vezeték nélküli átvitelt tesz lehetővé képes emulálni bank és egyéb hűségkártyáinkat. A Google Android operációs rendszere a 2.3 verzió óta támogatja a technológiát, és néhány telefon (Nexus S, Galaxy S II) már rendelkezik is NFC chippel.

image

Igazi szolgáltatás azonban a dolog mögött egészen május 27-ig nem volt, amikor is a Google bejelentette a mobilpénztárca szolgáltatását Google Wallet néven. A szolgáltatás természetesen (és sajnos) először csak New York és San Francisco területén próbálható ki és csak a Nexus S 4G típusú készülékkel.

Jelenleg az alábbi cégek támogatják: a Subway, a Macy’s, a Walgreens, a Toys ‘R Us, a First Data, a Citibank és a MasterCard. A MasterCard azonban kompatibilissé tette a technológiát a PayPass kártyáival, így várható, hogy hamarosan széles körben elterjed a szolgáltatás.

Arról nem is beszélve, hogy az NFC alapú fizetés elterjedéséhez elengedhetetlen, hogy minél több kereskedőnél legyen ilyen kártyákat elfogadó terminál.

Néhány apróság:

A Google Wallet-re itthon még biztosan várni kell, aki azonban szeretne NFC szolgáltatásokat itthon is kipróbálni, az látogasson el az idei Sziget Fesztiválra ahol a metapay és a Vodafone közös akciójának köszönhetően már bemutató jelleggel jelen lesz a technológia.

Úgy tűnik a Google helyzetelőnybe kerülhet a NFC-vel az iPhone-nal szemben, ugyanis pletykák szerint késni fog az iPhone 5 és ha minden igaz még az sem fog NFC chipet tartalmazni.

Illetve meg kell említeni, hogy a Google Wallet bejelentésére válaszul az eBay és a PayPal azonnal beperelték a Google-t, mert szerintük a Google ellopta ötletüket.

És végül a fentiek videón:


Címkék: , , , , , , , , , , ,Egy hozzászólás: Elindult az NFC alapú mobilfizetés Google módra

  1. Pingback: itarena.hu » Kipróbáltuk: Google Wallet Magyarországon | infotech & mobilvilág | Hírek, érdekességek az IT világából és nem csak abból…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
RSS és Atom XML források konvertálása

Bár ez a dolog tényleg nem gyakran jön elő egy mindennapi felhasználónál, szerintem fejlesztők számára igen hasznos eszközt találtam. Az...

Close