it-tech no image

Létrehozva: május 17th, 2011 | by itarena

1

Mi fán terem a Chrome OS?

Sokan még a Google Chrome böngészőjét sem ismerik, nem hogy tudnák, hogy mi is az a Chrome OS. Ezért úgy gondoltam megpróbálom kicsit összefoglalni a már kiszivárgott információkat, és egy világosabb képet mutatni arról, hogy mire is jó nekünk a Google új operációs rendszere.

Először is illik tudni, hogy a Google jelenleg több száz szolgáltatást üzemeltet szerte a világon. A keresések mellett ők üzemeltetik a Gmailt, a Picasa-t, és ők fejlesztik például az Android mobil operációs rendszert is.

Emellett 2008. december 11.-én jelentették be, az első publikus verziójú Google Chrome elnevezésű böngészőjüket. Azóta már a 11. verzió is megjelent és már vannak tervek a 13. verzióról is.

A Google 2009. július 7.-én úgy gondolta, hogy megjelentet a mobilokra és tabletekre szánt Android operációs rendszer mellett egy másik rendszert is, a Google Chrome OS elnevezésűt.

image

A Google notebookokra (Chromebook) és asztali számítógépekre (Chromebox) szánt rendszere gyakorlatilag nem más, mint maga a Chrome böngésző. A böngészőbe lehet alkalmazásokat telepíteni a Google Chrome Web Store-ból, és elérhető vele gyakorlatilag minden internetes szolgáltatás. Az ötlet lényege, hogy ha már jelenleg is adataink nagy részét interneten tároljuk, miért ne lehetne egy csak internet (felhő) alapú rendszer. Az alkalmazások egyébként már windowsos Chrome-ba is telepíthetőek, így gyakorlatilag kipróbálhatjuk mit tudnánk kihozni egy ilyen gépből. Ha meg tudunk lenni csak a Chrome és a rá telepített alkalmazások használatával akár egy héten át, akkor a Chrome OS-t nekünk találták ki.

A kezdeti problémák közé tartozott többek között az is, hogy mi fog történni, ha éppen nincs internet hozzáférésünk. Erre a Google a már Chrome-ban megszokott módon lehetőséget kínál offline működésre is, így leveleink, dokumentumaink internet kapcsolat nélkül is elérhetőek lesznek. A Chrome OS rendelkezik egy beépített fájlkezelővel és médialejátszóval is, ami lássuk be nélkülözhetetlen egy operációs rendszerből.

A Chrome OS alapú gépek értékesítésére a Google főleg előfizetéses modellben gondolkodik, a cégek 28, az iskolák 20 dolláros felhasználónkénti havi díjért juthatnak majd hozzá.

Jelenleg két Chromebook és egy Chromebox gépről lehet tudni, melyeket az Acer és a Samsung gyárt. Bővebb információk a http://www.google.com/chromebook/#features címen található. WiFi és 3G kapcsolattal biztosított az internet-hozzáférés, a gépek 6-8 órát bírnak egy feltöltéssel.

imageimage

Fontos látni, hogy nem egy Windowst, vagy Mac OS-t leváltó rendszerről van szó, csupán egy kiegészítő eszközről. Ha éppen csak levelezni, dokumentumokat szerkeszteni, facebookozni akarunk, akkor kiváló választás, minden másra jelenleg alkalmatlan az egyébként 8 másodperc alatt induló rendszer. Az pedig jó kérdés, hogy van-e értelme két közel párhuzamos projekten (Chrome OS, Android) dolgoznia a Google-nek, én személy szerint jobban örülnék, ha az Androidból készülne PC-ken is futtatható verzió. Jelenleg ez most úgy néz ki, mintha a Google szeretne lehúzni még egy réteget a kifutni látszó netbook piacról.

További cikkek a témában:


Címkék: , , , , ,Egy hozzászólás: Mi fán terem a Chrome OS?

  1. Pingback: itarena.hu » Hová tartanak a jövő operációs rendszerei?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Szokol.eu – magyar közösségi rádió

Régóta vágytam már egy olyan szolgáltatásra, ahol csak megadom, hogy milyen zenei stílust kedvelek, és ezen belül rengeteg zenét hallgathatok....

Close