it-tech no image

Létrehozva: május 4th, 2011 | by itarena

0

T-Mobile: LTE helyett egyelőre csak HSPA+

A napokban végre a Magyar Telekom (T-Mobile) is bejelentette mobil hálózatának továbbfejlesztését. Az egyes források szerint 30 milliárd forintos beruházás keretében a teljes hálózatot továbbfejlesztik és felkészítik az LTE hálózat bevezetésére.

A Telenor a ZTE, a Vodafone a Huawei, és a mostani bejelentés után a T-Mobile az Ericsson eszközeit fogja használni teljes rendszerét érintő hálózatmodernizációjában. A szolgáltató egyébként 2013-ig közel 100%-os HSPA+ lefedettséget is ígér (200 új bázisállomással), ami elméletben 21Mbps adatátviteli sebességet jelent. A Vodafone egyébként már korábban elindította HSPA+ szolgáltatását, de csak 14Mbps sebességgel.

A T-Mobile az Ericsson-nal ún. SingleRAN rendszerű bázisállomásokat fog használni, ami a könnyebb és széleskörű konfigurálhatóság mellett a 900 MHz-es frekvenciasávban is lehetővé teszi az UMTS (3G) szolgáltatások működtetését, ám erre a frekvenciaszabályozás miatt szintén várni kell. Meg kell említeni, hogy a Vodafone is ezt a technológiát választotta.

image

Az LTE bevezetésére azonban még éveket várnunk kell, hiszen a digitális átállást elhalasztotta a kormány, és amíg a frekvenciák nem szabadulnak fel nem lehet a szolgáltatást bevezetni, arról nem is beszélve, hogy jelenleg még kevés eszköz kapható és hatalmas költségekkel jár. Így fontos kiemelni, hogy a jelenlegi, és egy-két éven belüli fejlesztések mindhárom mobilszolgáltatónál csak az LTE-re való felkészítés, és néhány meglévő szolgáltatás továbbfejlesztése (HSPA+, EDGE) érdekében zajlanak.

A SingleRAN-nak köszönhetően a szükséges frekvencialicencek megszerzésével bármikor képes lehet mind a Vodafone, mind a T-Mobile elindítani LTE szolgáltatását.

További információk a bejelentésről:


Címkék: , , , , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Femtocellák Magyarországon a Vodafone-tól

Külföldön, legfőképpen az USA-ban és Angliában már régóta ismert a fogalom, nálunk azonban egyrészt a jó lefedettség, másrészt a frekvenciaszabályozás...

Close