mobil no image

Létrehozva: május 2nd, 2011 | by itarena

0

Femtocellák Magyarországon a Vodafone-tól

Külföldön, legfőképpen az USA-ban és Angliában már régóta ismert a fogalom, nálunk azonban egyrészt a jó lefedettség, másrészt a frekvenciaszabályozás miatt eddig nem volt lehetőség femtocellák alkalmazására.

Április 1-től megváltozik a frekvenciaszabályozási gyakorlat, így a szolgáltatóknak már nem kell bázisállomásonként fizetni a frekvenciákét. Gyakorlatilag ez a lépés teremtette meg a lehetőséget a femtocellák kereskedelmi forgalmazását.

image

A femtocellát, mint egy mini bázisállomást kell elképzelni, és leginkább akkor alkalmazzák, ha vagy nincs elég jó lefedettség az adott területen (például egy irodában), vagy túl nagy a forgalom és a nyilvános cellák nem tudják kiszolgálni az ügyfeleket. Mivel Amerikában sok a magas épület és a keresztezett utcák, sokkal rosszabb a mobil lefedettség, mint nálunk. Ezért ott előszeretettel alkalmazzák, itthon nagyon igény sem volt eddig femtocellák alkalmazására.

image

A Vodafone is elsősorban üzleti ügyfelek számára indítja el az egyébként nem túl olcsó szolgáltatást. Segítségével tehát akár föld alatt is lehet 3G lefedettség. A forgalomba hozott kétféle eszköz ára 29 900 illetve 115 900 forint, és 30-40 illetve 60-70 négyzetméteres irodákban kínálnak megfelelő lefedettséget 4 illetve 8 párhuzamos hang vagy adatkapcsolat erejéig.

A Vodafone egyébként úgy látszik kezd kilábalni korábbi T-Mobile után kullogó szerepéből. Az elmúlt időszakban HSPA+ szolgáltatást indítottak, garantálták a 2,1Mbit/s letöltést, és NFC szolgáltatások bevezetéséről is beszéltek.

Forrás:


Címkék: ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
A Google Docs végre elérhető Androidra is

Korábban is volt lehetőség akár böngészővel, akár Documents to Go-val elérni Google Docs-ban tárolt dokumentumainkat, most azonban végre a Google...

Close