it-tech no image

Létrehozva: április 21st, 2011 | by itarena

3

A szimpatikus közösségi híroldal

Ha már eleged van a rosszindulatú vagy bulvár hírekből, és szeretnéd pozitív dolgokkal indítani a napod, akkor a szimpatikus.hu közösség által szerkesztett híroldalt neked találták ki. P. Tóth Andrással, az oldal egyik alapítójával beszélgettem.

– András, kérlek mutasd be az olvasóknak pár szóban a szimpatikus.hu oldalt!

– "Elég az unalmas és negatív hírekből" – ez a jelmondatunk. Egy olyan híroldalt képzelj el, ahol:

 • imagea közösség a tartalom beküldője – nem az MTI híreit fogalmazza át a saját ízlése szerint egy fizetett szerkesztőgárda, hanem a látogatók küldik be, amit érdekesnek találnak és szívesen megosztanak másokkal
 • a közösség a tartalom válogatója – a hírekre és a hozzászólásokra szavaznak a látogatók, így a jó és értékes tartalom "feljön" az oldal tetejére, a rossz szépen "elsüllyed"
 • csak arról olvasunk, ami érdekel – arról a témakörről, ami nem érdekel, egy kattintással le lehet iratkozni, és nem látod többet
 • van mögötte egy élő, intelligens közösség – általában kéthavonta összejárunk sörözni
 • nincs reklám

– Honnan jött az ötlet, milyen kapcsolatban álltok a reddit.com-mal?

imageA legtöbb jó kezdeményezés onnan indul, hogy valakit bosszant valami :) Engem az bosszantott, hogy nem találtam olyan híroldalt, ahol nem a negatív, cinikus, "minden rossz volt eddig is, minden rossz most és minden rossz is marad" hozzáállás a domináns. Nem nagyon érdekel, hogy hol történt halálos baleset, melyik valóságshow melyik szereplőjének az édesapja mit nyilatkozik, vagy a politikusok hogyan csépelik egymást a parlamentben.
Úgyhogy elhatároztam, hogy csinálok egy olyan híroldalt, amit szívesen nyitok meg reggelenként, hogy lássam, mi minden érdekes történt a világban.

Külföldön évek óta működnek ilyen hírgyűjtő, linkgyűjtő oldalak (pl. http://reddit.com/, http://digg.com/, http://stackoverflow.com/), ahol azonos érdeklődésű emberek segítenek egymásnak és megosztják egymással a gondolataikat.

A reddit.com-ot követtem évek óta, tetszett, úgyhogy az ő motorjukat vettük át.

– A szimpatikus.hu domain 2004 vége óta be van regisztrálva. Hogy-hogy csak most indítottatok ilyen néven szolgáltatást, vártátok a megfelelő pillanatot?

– Volt egy másik ötletem 2004-ben (egy olyan jellegű oldalt szerettem volna csinálni, mint a CsajokÉsPasik), ezért foglaltam a domain nevet. Amikor jött ez az ötlet, teszt jelleggel tettük a szimpatikus.hu domain-re, és ott maradt :)

– Hogyan próbáljátok meg népszerűsíteni, hirdetni az oldalt?

– Az első évben elsősorban barátok, ismerősök osztottunk meg egymással mindenfélét.
Később plakátoltunk, szórólapoztunk, illetve a Facebook "Tetszik" gombok, a twitter megosztások is hoznak át látogatókat.

Több kisebb közösségnek csináltam aloldalt, ahol a szavazás és a kommentek segítségével viszonylag gyorsan és átláthatóan meg tudnak vitatni mindenfélét, és el tudnak dönteni kérdéseket.

image

Ami nagyon jó érzés, hogy más tartalomszolgáltatók (pl. Bence a moly.hu-tól, Gábor az itarenától stb.) is bekapcsolódtak, és próbálnak segíteni nekünk.

– :), Mit szeretnétek az oldallal elérni, és szerintetek mennyire tud érvényesülni az amúgy viszonylag telített közösségi piacon?

– Azt remélem, hogy pár év múlva felkelek reggel, megnézem a szimpatikus.hu oldalt, ami teli van pozitív, érdekes hírekkel és értelmes párbeszéddel, és kéthavonta el tudok menni egy sörözésre, ahol ezekkel az emberekkel élőben is találkozhatok. Ez a hosszú távú álom.
Rövid távon szeretném átlépni az 1000 egyedi látogatót naponta :)

– Milyen tanácsokat tudnál adni azok számára, akik ma Magyarországon webes szolgáltatások bevezetését és üzemeltetését tervezik?

– Kezdjék el mihamarabb, aztán fejlesszenek a közönség igényei alapján (angolul ez "release early, release often" néven fut).

Olyan szolgáltatást hozzanak létre, amire nekik is szükségük van, amit ők is használni szeretnének, mert így nem fogják feladni, ha az első héten még nem robban be.

– Köszönjük a válaszokat, további sok sikert!

– Én is köszönöm :)


Címkék: , , , , , ,3 hozzászólás: A szimpatikus közösségi híroldal

 1. Pingback: A szimpatikus közösségi híroldal – Interjú P.Tóth Andrással. | szimpatikus.hu trackback proxy

 2. RTamas says:

  Kíváncsi vagyok hogyan fog fejlődni, egyelőre a http://ittahelye.hu tartalmasabb és szebb is.

 3. kutato says:

  A stackoverflow.com-ot hírgyűjtő, linkgyűjtő oldalnak minősíteni elég méretes tévedés, mert az egy kérdés/válasz oldal, teljesen más a profilja.

  Ettől függetlenül tetszik a dolog, a reddit motorja tényleg jó, csak egy dolog kell még hozzá, hogy jó legyen: rengeteg fórumozó, ami, ahogy látom, a szimpatikusról sajnos még hiányzik.

  A leghasznosabb stratégia az lenne, ha rövid írásokat (pl. egy blogban) csinálnának az üzemeltetők arról, hogy miért jobb ez, mint egy hagyományos fórum.

  A nagy fórumokról (pl. index) sok usert át lehetne csábítani, ha érthetően el lenne nekik magyarázva, hogy mire is jó ez, mert a reddit motor a szavazós rendszerrel kenterbe veri az ósdi index fórumot.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Már a Vodafone is garantál

Április 16.-tól a Vodafone is garantált fel- és letöltést ígér. Eddig csak a T-Mobile büszkélkedhetett ilyen prémium szolgáltatással. A Telenor...

Close