it-tech no image

Létrehozva: április 11th, 2011 | by itarena

2

Rakjunk rendet! 3. – Szigetkártya, RFID, NFC, mobilpénztárca

A Sziget Kft. bejelentette, hogy idén még több fesztiválon fogják alkalmazni a tavaly a Balaton Soundon és a Sziget Fesztiválon debütált kártyás fizető eszközöket, ráadásul idén tesztjelleggel indul az NFC is. De mit jelentenek ezek a fogalmak? Rakjunk rendet!

image image

Szigetkártya és Balaton Sound kártya

A Rakjunk rendet sorozatunk lényege, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, melyek nem egészen vannak jól kommunikálva az emberek felé, és nagyon sokan nincsenek tisztában a technológiával. Az RFID és az NFC tipikusan ilyen. Nem a részletekbe fogunk belemenni, inkább a különbségekbe.

RFID

Az RFID (Radio Frequency IDentification) "automatikus azonosításhoz és adatközléshez használt technológia, melynek lényege adatok tárolása és továbbítása RFID címkék és eszközök segítségével. Az RFID címke egy apró tárgy, amely rögzíthető, vagy beépíthető az azonosítani kívánt objektumba. Az objektum lehet tárgy, például egy árucikk, vagy alkatrész, illetve élőlény, így akár ember is." [Wikipedia]

image

Az RFID működése

Ezt használjuk ma a legtöbb beléptető rendszerben, illetve a boltokban lopás elleni védelemre. Többféle verziója létezik: a passzív (ezek nem tartalmaznak saját energiaforrást, például a kártyák), a félpasszív (melyek apró elemmel rendelkeznek) és az aktív (melyek nagy energiaforrást használnak, így messziről leolvashatóak.) Az RFID emellett többféle frekvencián is képes működni:

 • alacsony (9-135 KHz)
 • magas (10-15MHz, általában: 13,56MHz)
 • ultra magas (850-950 MHz)
 • mikrohullám (2,45 vagy 5,8 GHz)

Hatótávolságuk néhány centitől több száz méter is lehet.

Lényeges, hogy ezek a kártyák is írhatóak, tehát képesek információ tárolására, annak változtatására külső hatás által. A 2010-es és az idei Sziget és Heineken Balaton Sound kártya is RFID megoldáson alapszik.

NFC

Az NFC (Near Field Communication) ezzel szemben az RFID továbbfejlesztése a Sony és a Philips által. Az NFC 13,56 MHz-en működik, és kb. 424 kbit/s adatsebességre képes. Hatótávolságuk tipikusan 30 cm alatti, és leginkább biztonságos, mobilfizetési megoldásokra használják. Tehát az NFC is RFID, viszont az NFC-ben lehetőség van kétirányú kommunikációra. És itt érkezünk el a mobiltelefonokba építhető NFC megoldásokhoz. A Google és az Apple gőzerőkkel dolgozik olyan mobiltelefonok fejlesztésén (pl: SAMSUNG Galaxy S II, Nexus S) melyek rendelkeznek beépített NFC chippel. A technológia egyébként nem újkeletű, 2004 óta létezik, sőt a Nokiának volt is NFC-s telefonja (pl. Nokia 6212), csak a piac akkor még nem érett meg rá.

Az NFC lényege a kétirányús kommunikációban rejlik. Egy RFID kártya például tárol egy azonosítót és mondjuk a belépéseink számát egy épületbe (amit minden belépéskor módosít a forgóvilla), de nem tudjuk elérni semmilyen eszközzel (kivéve az olvasóval a villán) azt az információt, hogy hányszor léptem már be az épületbe. Nem beszélve arról, hogy ahány épület annyi kártyára lesz szükség. Az NFC-vel lehetővé válik, hogy magát a kártya információt módosítsuk (egy eszközben tudjuk majd emulálni több, például bankkártya jelenlétét), illetve mobiltelefonról hozzáférhetek különböző kártyás adatokhoz. Emellett például Bluetooth eszközök párosítására is használható.

Az NFC-ben és az RFID-ban rengeteg lehetőség van, és vannak ahol már alkalmazzák is:

 • jegyvásárlások (tömegközlekedés, külföldön már éles rendszerek is működnek)
 • PayPass érintés nélküli kártyák (már 83 millióan használják világszerte, és itthon is elérhető)
 • könyvtári azonosítás
 • lopások elleni védelem, termékazonosítás
 • autópálya matrica megoldások (itthon nem)

image image

NFC szolgáltatások

Az biztos, hogy a lökést a technológiának a mobiltelefonba épített chipek jelentik majd. (Mivel banki és pénzügyi szolgáltatásokról, beléptető rendszerekről is szó van, ezért gyakran digitális kulcsnak, vagy mobilpénztárcának is emlegetik) Ezzel a legtöbb fenti szolgáltatás egy eszközből elérhetővé válik, hiszen az NFC chip és mobilunk segítségével kiválaszthatjuk, hogy éppen milyen szolgáltatást szeretnénk használni.  Ezt azonban technológiailag többféleképpen lehet megtenni, és ebben is nagy a félreértés:

 • A) telefonba integrált NFC chip (pl Galaxy S II, Nexus S), és az NFC szolgáltatásokat például Android alkalmazásokkal érhetjük el
 • B) telefonba integrált NFC chip (pl Galaxy S II, Nexus S), és az NFC szolgáltatásokat dinamikus SIM kártyára írt alkalmazásokkal érhetjük el. (itt jön be a mobilszolgáltatók szerepe, szeretnének ugyanis plusz szolgáltatásokat értékesíteni, és a SIM kártyás megoldás segítségével felügyelhetik az NFC szolgáltatásokat.) Ezt a megoldást választotta a Vodafone az idei Sziget fesztiválra, ahol is kísérleti jelleggel mobiltelefonnal is lehet majd fizetni.
 • C) olyan telefonok, amelyek nem rendelkeznek NFC chippel, lehetőség van olyan megoldásra, hogy a SIM kártyához illesztik az NFC chipet egy hajlékony antennával, mely a telefon hátlapjára ragasztható.

image image

Bal oldalon az A) és B) jobb oldalon a C) megoldás.

Az NFC sikeressége abban is rejlik, hogy olyan óriáscégek állnak mögötte, mint a HP, a Texas Instruments, a Nokia, a NEC, a Samsung, a Motorola, a Mastercard, a Visa, a Panasonic, a Microsoft, a Vodafone vagy a Siemens. Biztos, hogy életképes, és biztos hogy az elkövetkezendő néhány év erről fog szólni. A Google már megtette az első lépéseket (Android 2.3 már támogatja), az Apple már dolgozik rajta és szolgáltatói oldalról a Deutsche Telekom (T-Mobile) és a Vodafone is kifejezte elkötelezettségét.


Címkék: , , , , , , , , ,2 hozzászólás: Rakjunk rendet! 3. – Szigetkártya, RFID, NFC, mobilpénztárca

 1. Pingback: Rakjunk rendet! – Szigetkártya, RFID, NFC, mobilpénztárca | szimpatikus.hu trackback proxy

 2. Pingback: itarena.hu » Femtocellák Magyarországon a Vodafone-tól

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Átlátszó kijelzők? Hibrid EInk/LCD tabletek?

2011. március 31.-én a SAMSUNG bejelentette, hogy elkezdi gyártani az átlátszó LCD kijelzőit. A kijelzőkről részletesen már írtam korábban. Már...

Close