it-tech no image

Létrehozva: március 23rd, 2011 | by itarena

3

Megérkezett a várva várt Mozilla Firefox 4!

Az elmúlt hónapokban igencsak belehúztak a böngészőgyártó cégek. Nemrégen jelent meg az Internet Explorer 9, a Chrome 10, az Opera 11 és az Opera Mini 6.

A Mozilla hónapok óta halogatja a Firefox legújabb verziójának megjelentetését, több beta verzió is napvilágot látott, mígnem végre a mai naptól letölthetjük a 4-es verziót.

haon-news-charlotteInform-20110311-0314498845-1166

Ahogyan az lenni szokott, természetesen ez is minden idők legjobb böngészője, de a marketinget félre téve nézzük, miben hoz változást az új Firefox. A böngésző egyik – talán legnagyobb – előnye, hogy korábbi Windows verziókon és persze Linuxon, Mac-en is működik szemben az IE9-el.

A 3.6-os verzióról való frissítés körülbelül 1 percet vett igénybe és valóban nagyon gyorsan indult, a korábbi bővítményekhez megtalálta az újabb verziókat és azt is telepítette. Az új grafikus felület egy kicsit Operás egy kicsit IE9-es, de már nehéz kideríteni, hogy ki lopott kitől.

image

Fentről lefelé: IE9, Chrome 10, Firefox 4, Opera 11, Safari 5

Az új verzióban a Chrome-hoz hasonlóan rögzíthetjük a lapfüleket, így alkalmazásként használhatjuk őket. A Firefoxban érdekes módon megmaradt a keresési mező szemben a többi böngészővel. A lapcsoportok nevű “újdonság” igazából már régóta van az Operában, számomra nem hozott újat, leszámítva, hogy itt csoportokba rendezhetőek az oldalak. A böngészőben tárolt jelszavak, könyvjelzők szinkronizációja is integrálva lett, ahogyan az a Chrome-ban is. A Firefox 4 támogatja a HTML 5-öt, a  CSS 3, Canvas, Web Sockets szabványokat, és nagyobb teljesítményű lett a JavaScript-motorja. Viszont a továbbfejlesztett ClearType itt sem igazán tetszik, néhol homályosak a betűk az IE9-hez hasonlóan.

Összességében azt lehet elmondani, hogy semmi olyat nem hozott, mint amit ne várnánk el egy 2011-es böngészőtől. Talán ha kicsit hamarabb jelenik meg, nagyobbat szólt volna, de a sok bétának köszönhetően a versenytársak a Firefoxot beelőzve hozták ki hasonló funkciókkal böngészőjüket.

A Firefox 4 letölthető innen: http://mozilla.com

Magyar nyelvű részletes bemutató: http://itcafe.hu/cikk/firefox_4_0/megjott_a_4_0.html


Címkék: , , , , , , ,3 hozzászólás: Megérkezett a várva várt Mozilla Firefox 4!

 1. Zsombor says:

  Tegnap frissítettem Win7-en, de nem igazán vagyok vele megelégedve, sokkal kevésbé gördülékeny, mint a hármas volt, néha “beragad” egy-egy kattintás, várni kell 1 mp-et. Remélem javítják hamar…

 2. Kerényi Roland says:

  Frissítettem a Firefox4-re…Lassabb,mint a 3.6.8,
  az Iwiw,és a Facebook teljesen használhatatlan,kiegészítőket nem lehet letölteni.rendszeresen összeomlik.Hiányolok pár menü gombot,és nem reagál a kattintásra,mint Zsombornál.
  Nem vagyok megelégedve,rakom vissza a régi Firefoxot.

 3. itarena says:

  Valóban lenne mit javítani rajta, nekem a hardveres ClearType nem jön be, egyszerűen nem élesek a betűk. És néha tényleg be-belassul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Megjelent az Opera Mini 6

A mai naptól lehet frissíteni az Opera Mini mobilböngészőnket. A 6-os verzió gyorsabb, stabilabb és egy kicsit szebb lett.  ...

Close