it-tech no image

Létrehozva: március 12th, 2011 | by itarena

0

A robotok átvették a hatalmat

Február közepén zajlott le a mobilipar talán eddigi legérdekesebb konferenciája, a barcelonai Mobile World Congress (MWC). A kiállítás abszolút nyertese és vezetője egyértelműen a Google, és az általa dédelgetett Android operációs rendszer volt. A helyszínen megjelenő közel 1400 cég közül alig akadt olyan, aki ne állt volna kapcsolatban valamilyen módon a kis zöld robotokkal. De hová tart a fejlődés, mi vár az emberekre?

Eric Schmidt, a Google leköszönő vezérigazgatója bejelentette, hogy naponta már mintegy 350 000 új Android-os készüléket aktiválnak. Gondoljunk csak bele, ez lényegében azt jelenti, hogy egy hónap alatt egy Magyarországnyi népességgel bővül a platform. Elképesztő. És képzeleteik alig ismernek határokat.

 

Terveik között szerepel, hogy az eddiginél gyakrabban, félévente frissítenék az Android-ot. A gond ezzel csupán az, hogy egyes gyártók az éves fejlesztési ütemet is alig tudják tartani. Elemzők szerint – bár az Android tényleg gyorsabban fejlődik az Apple-féle iOS-nél (iPhone, iPad) – a legnagyobb probléma éppen ez, vagyis az új verziók gyors megjelenése, s így a fragmentáció, azaz hogy a jelenleg használt készülékeken 4 különböző verzió is elterjedt.

image

Mobiltelefonpiac, 2011. január, forrás: PCWORLD

A Google úgy kívánja ösztönözni a gyártókat a verziók gyors követésére, hogy egész egyszerűen ki fogja tiltani az Android Market-ről azokat a készülékeket, melyek régebbi Android-dal rendelkeznek. Ehelyett azonban a rendszer portolását, vagyis az egyes verziók gyártóspecifikussá tételét kellene egy kicsit megkönnyíteni, hogy ne kelljen egyes modellek felett hónapokat ülnie a gyártóknak.

image

MWC Barcelona, forrás: http://si.wsj.net

A másik dolog, amire felfigyelhettünk az MWC-n, az az oly sokat emlegetett tabletek megjelenése. Nem is megjelenése, özönlése. Ha csak a legnagyobb gyártókat nézzük, akkor is legalább 10 új készüléket mutattak be, melyek elsöprő többségben szintén az Android mellett tették le voksukat. Nem kérdés tehát, hogy ahogyan a mobil piacot, úgy a tablet piacot is hamarosan az Android fogja vezetni. Persze hozzá kell tenni, hogy úgy azért könnyű, hogy rengeteg gyártó alkalmazza, míg az iOS-t az Apple valószínűleg soha nem fogja kiengedni a kezei közül.

De mi jót és mi rosszat hozhat egy átlagembernek az Android, vagy egyáltalán az okostelefonok, tabletek világa?

Nos, azt hiszem, kijelenthetjük, hogy már nem vagyunk messze a magától bevásároló hűtőszekrény víziójától, mert az egyértelműen látszik, hogy az elkövetkező években mindenben lesz SIM-kártya, ami épp csak nem él és mozog.

A felhasználók számára ami kellemetlen lesz, az a technikai fejlődés követése, az új eszközök használatának megtanulása, mert az már lassan a szakmabelieknek is nehéz. Persze a gyártók az egyszerű kezelhetőségre törekednek, és a felhasználó elől igyekeznek elrejteni a technikai részleteket. Nagyon jó példa volt erre az iPhone megjelenése és gyors térnyerése, mely lényegében beindította az okostelefon-piacot, és újragondolta a korábbi, nehezebben érthető Windows-alapú PDA-k világát. Mindezek ellenére megterhelő lehet követni és kapkodni a fejünket az új szolgáltatások irányába. A legtöbb telefon már beépített Facebook-klienssel (sőt már dedikált Facebook-gombbal) is rendelkezik, holott pár éve még azt sem tudtuk, mi az a közösségi oldal. Vagy a másik jó példa a YouTube. Ma már léteznek olyan fényképezők, kamerák, melyek WiFi-kapcsolat esetén azonnal fel tudják tölteni az elkészült videókat YouTube-ra.

De akkor mi pozitívat hozhat mégis mindez?

Manapság, aki nem csak sznobságból vásárol okostelefont, vagy tabletet az valószínűleg a kényelem miatt teszi. Kényelem a fent leírt funkciók használata, és kényelem az is, ahogy kezünkben kitárul a világ. Manapság ha valakivel beszélgetünk egy témáról és valami esetleg nem jut eszünkbe, egyszerűen csak rákeresünk, „mert a Google mindent tud”. De kényelem az is, hogy a GPS miatt már nem tudunk eltévedni, illetve, hogy holtidőben el tudjuk olvasni az e-mailjeinket, vagy a legfrissebb híreket. Egyre elképzelhetetlenebb a világ ezek nélkül az eszközök nélkül. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy pont a ráutaltság miatt milyen veszélyesek is ezek az eszközök: ellopott, elhagyott telefonok, lemerült akkumulátorok, hálózati kimaradások, hogy ne is soroljam tovább. Hozzászoktunk a jóhoz, és fel vagyunk háborodva, ha akár fél óráig is nem működik a Gmail. Az idősebb generáció meg csak nézi, hogy miről beszél az unokája.

image

NFC alapú fizetés, forrás: http://4.bp.blogspot.com

A technika és az emberek összefonódása azonban az okostévék, okosautók stb. térnyerésével egyre csak nőni fog. A Deutsche Telekom szintén a MWC-en jelentette be, hogy – miután egyre több Android-os készülék fogja támogatni – leányvállalatai körében hamarosan elindítja az NFC (Near Field Communication) alapú szolgáltatásait. Ennek lényege, hogy a néhány centiméteres, vagy méteres távolságon belüli eszközök vezeték nélkül (érintés nélkül) gyorsan, megbízhatón tudjanak kommunikálni. Így lehetővé válik a mobilfizetés olyan módja is, hogy például a bankkártyánk helyett a mobilunkkal fogunk fizetni, a PIN-kódot is a saját készülékünkbe kell majd bepötyögni. Megfelelő használat esetén a kártyás fizetések ideje így tizedére csökkenhet. Persze nem szabad szemet hunynunk a környezetvédelmi kérdések mellett sem, hiszen a jövő generációinak talán ez lesz az egyik legégetőbb problémája, ugyanis az állandó készülékcserék rengeteg elektronikus hulladékot termelnek.

De meddig tud a technika fejlődni? Mikor érünk el egy olyan szintet, amikor már tényleg nem lesz szükség nagyobb felbontásra, több megapixelre, szebb hangzásra, mert az emberi szervezet már nem igényel többet, nem tudja feldolgozni mindazt? Lesz-e ilyen? Kipukkad-e majd a 2000-es évben látott internet-lufihoz hasonlóan az okostelefon-, vagy a tablet-lufi?

A cikk írása óta megjelent cikkek:


Címkék: , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Itt Facebook-videótéka!

Természetesen elsősorban csak Amerikában indul a szolgáltatás, mindenesetre érdekes, hogy a Warner Brothers megállapodott a Facebook-kal: ezentúl filmet kölcsönözhetünk a...

Close