it-tech no image

Létrehozva: március 4th, 2011 | by itarena

3

Mikor lesz valódi mobil szélessáv (4G,LTE) nálunk?

A gyártók már egy ideje hadonásznak a 4G, vagy LTE készülékekkel, melyek elméletben akár 100Mbit/s adatsebességet is tudnak. De nálunk mikor lehet majd ezeket a készülékeket használni, mikor lesz hálózat is mögötte?

Hiába külföldön a 4G-s készülékek áradata a magyaroknak még több évet is várnia kell a valódi 4. generációs hálózatra. Amerikában és Európában is van már 4G-s hálózat, nálunk még mindig nincs.

Egy apró megjegyzés:

Sokakat megtévesztett az iPhone 4 megjelenése, közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége a 4-es szám miatt azt hitte, hogy már 4. generációs hálózatot használ, illetve nem igazán tudták, hogy mi az.  Ezt kihasználva több felhasználót megtévesztettek a szolgáltatók. Ezért a kinti T-Mobile kampányolt is, és ahogy a képen is látszik, nem csak nálunk megy a versengés:

image

Második kitérő

Magyarországon azonban még mindig csak 3G/HSPA hálózatokkal kell beérnünk. Az elmúlt hetek tele voltak a magyar T-Mobile és a Vodafone vitáival. A probléma az, hogy mindkét hálózat szerint az ő hálózatuk az országban a leggyorsabb, miközben szegény Telenor csak kullog, ami az új előfizetőket illeti.

image image

A háború egyébként abból adódik, hogy eltérő módon vizsgálják hálózatuk sebességét. Egyébként minden évben az Index is le szokta mérni a mobilhálózatok sebességét a "Nagy 3G túra" keretében. Azonban ebben az évben utólag kiderült hogy a Vodafone nem teljesen volt versenyszerű, ugyanis priorzált SIM-kártyákat adott a tesztre, így azokkal jóval nagyobb  sebességet értek el a teszt során. Ezt elég furcsának tartom.

A háborúnak valószínűleg a GVH (Versenyhivatal)  fog véget vetni.

Lényeg

De hiába egymás pofozása, attól még mindig nem lesz 100 megabitünk. Egy darabig. A hazai T-Mobile már 2010 márciusában tesztelte az LTE (következő generációs) mobilhálózatokat, a bevezetésig azonban még több év is el fog telni.

Eközben először a Telenor a kínai ZTE segítségével 2010. szeptemberében közölte, hogy két év alatt 6000 bázisállomást épít, melyek támogatni fogják már az LTE-t is.

Ma pedig (2011. március 4.) a Vodafone is bejelentette, hogy a szintén kínai Huawei segítségével kezdi meg 4. generációs hálózatának építését. A többszázmilliós projekt keretében akár 99%-os lefedettséget is elérhetnek és azokra a területekre is ígérték a nagy sebességet, melyek eddig kimaradtak.

És mi lesz akkor a T-Mobile-lal? Az biztos, hogy idén csak a német T-Mobile fogja tudni bevezetni az LTE-t, Amerikában, pedig a 42Mbit/s sebességű továbbfejlesztett HSPA-t. Nálunk még nem világos, hogy mi is lesz pontosan: Maradi István a következőt nyilatkozta a HWSW-nek: "A fejlesztés iránya – tehát hogy a HSPA vagy az LTE technológia kap nagyobb hangsúlyt illetve prioritást – nagyban függ attól, hogyan változik a szabályozási környezet, mikortól állnak rendelkezésre a szükséges frekvenciák".

A probléma egyik forrása, hogy 2015-re halasztottuk a DVB-T digitális földfelszíni televíziós átállást, így nem szabadul fel a frekvencia az LTE számára, és valószínűleg a Vodafone és a Telenor a kínai eszközök miatt olcsóbban fogja tudni kivitelezni új hálózatát.

További fejfájás volt a Magyar Telekom számára a 27 milliárdos telekomadó befizetése, amivel jócskán vissza kellett venniük a fejlesztésekből. Ennek ellenére még mindig a T-Mobile vezet itthon az előfizetők számát tekintve és egyedül ők garantálják a 2Mbit/s-es letöltési sebességet.

image

Mobilnet előfizetők száma Forrás: HWSW

Tehát így állunk, úgy gondolom elég jól sikerült összegyűjtenem a jelenlegi helyzetről kint lévő cikkeket, a tanulság: várnunk kell még, és sokat aludnunk az LTE-ig, ha lesz egyáltalán.


Címkék: , , , , , , , , , , , , ,3 hozzászólás: Mikor lesz valódi mobil szélessáv (4G,LTE) nálunk?

 1. Zsombor says:

  Néhány apró kiegészítés:

  A Voda most alapvetően a 2G hálózatát cseréli Nokiáról Huaweire, a 99%-os lakosságra vetített lefedettséget 3G-n akarják elérni, párszáz új állomással.

  A Telenor igen komoly átviteltecnikai fejlesztést is visz a ZTE-re váltással karöltve, ennek hatása pl nyár közepére már egész Budapesten érezhető lesz, az egyes állomások 2-10x combosabb összeköttetéseket kapnak a központok felé.

  A T-Mobile már vadul tenderezik, hogy ki legyen az ő hálózatcseréjének a beszállítója. :)

  Az, hogy mikor lesz itthon LTE, leginkább a szabályozói környezettől függ, mikor, és mennyiért adják oda a szolgáltatóknak a megfelelő frekvenciablokkokat.

  • gsonline says:

   Köszönöm, csak nem egy belsős füles? :P Természetesen ennek tudatában vagyok, ezért is írtam a DBT-csúszásról és Maradi István nyilatkozatáról.

 2. maszat says:

  Nekem van t-mobilos és vodafoneos mobilnetem, de mivel vidéken élek (Mihályháza) a T-mobilnak egyáltalán nincs térereje. A vodafon pedig 1gb-t(tv2net) ad annyiért amit a T-mobil 4gb-t.Előbb talán ezeken kellene változtatni, főleg a T-mobilnak, hogy ne csak a városokban legyen térereje, de a vodafonenak is változtatnia kellene,ő is adhatna több letöltési mennyiséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Itt az új Apple iPad 2

Androidos tablet ide vagy oda, azért az új iPad megjelenését még mindig nagyon sokat várták. És ma végre megjelent, ami...

Close