it-tech no image

Létrehozva: február 19th, 2011 | by itarena

0

Outlook PST fájl méretének csökkentése

Az Outlook a leveleinket, a levelezési szabályokat, mappákat egy *.pst (Personal Storage Table) adatfájlban tárolja. Ha például újratelepítjük a gépünket elég ezt a fájlt átmásolni és beállítani az Outlook Fájl/Adatfájlkezelés menüpontjában, és máris megvan minden korábbi levelünk.

Ez a fájl alapértelmezésben a c:\Users\user_neve\AppData\Roaming\Microsoft\Outlook\Outlook.pst vagy korábbi Windows verziók esetén a c:\Documents&Settings\user_neve\Application Data\Microsoft\Outlook\Outlook.pst helyen található meg. Ezt kell tehát majd az új rendszeren felülírni, és nagy öröm, hogy a különböző verziók mind támogatják ezt a fájlt.

De nem erről akartam írni, hanem arról, hogy ez a fájl hajlamos óriási méretűre nőni.

outlookSzemély szerint 2005. szeptember 5. óta használom az Outlook-ot, és gyakorlatilag az azóta érkezett és küldött leveleim kb. 90%-át a mai napig megtartottam, mert sokszor előfordult már, hogy szükség volt egy régebbi levélre. A fáljt több rendszer-újratelepítés, gépcsere után is hordoztam magammal, végül 2011. február 18.-án mérete elérte az 5,1GB-ot, ami már nem számít kicsinek.

Aztán észrevettem, hogy hiába töröltem sok levelet véglegesen (Shift+DEL), a méret továbbra sem csökkent, sőt volt, hogy nőtt. Kiderült, hogy ez a fájl lényegében egy komplett adatbázis, és minden változást tárol, például, hogy mely leveleket mikor töröltünk, stb. Úgy működik, hogy az Outlook a fájl méretének 20%-át tartja fent ilyen háttér (white-space) információkra, ha ennél több lenne akkor elkezd törölgetni. Azonban mi is meggyorsíthatjuk a folyamatot.

Ahogyan az ábrán is látszik az Outlookban a gyökér mappára kell jobb egérrel kattintani, és a Data File Properties-t választani. A megjelenő ablakban van egy Advanced gomb, erre kattintva pedig egy újabb ablakból válasszuk a Compact now gombot. Ezzel nem csinálunk mást, mint a fölösleges, ideiglenes adatokat töröljük.

image  image

A folyamat időigényes, nekem 1 óráig dolgozott, de az 5,1GB-os fájlból 3,9GB lett, tehát megérte.

Angol forrás: http://www.msoutlook.info/question/81


Címkék: , , , , , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
SIM kártyáról futó Facebook kliens

Köztudott, hogy a mai, úgynevezett dinamikus SIM-kártyákra alkalmazások is telepíthetőek. Elkészült az első Facebook kliens, mely SIM-kártyáról fut, így szinte...

Close