it-tech no image

Létrehozva: február 3rd, 2011 | by itarena

1

Most akkor tabletet vagy netbookot vegyek?

Jó kérdés. Ha van pénzünk, még akkor is nehéz a döntés, leginkább azt éri meg megvenni, amire jobban szükségünk van. De melyek is ezek a különbségek?

A Forrester Research és a DisplaySearch elemzőcégek legfrissebb felmérései szerint két év múlva több tabletet adnak el, mint netbookot, írja a notebooktv.hu.

Kétségkívül 2011 a tablet éve lesz, mindenhol ezt hallani. Írnak erről itt: http://cmdesign.hu/2011/01/a-tablet-ek-eve/ és itt: http://dotkom.blog.hu/2011/01/10/tablet_ces

Az is világos, hogy a korábbi 7-9 colos modellek mindkét kategóriából eltűnnek majd, és úgy néz ki a szabvány a 10 colos modell lesz.

És hogy melyiket mire lehet használni?

Netbook

Egy netbookot (10 col alatti notebook) gyakorlatilag mindenre amire egy normális laptopot vagy asztali gépet lehet, csak kisebb méretben, és többnyire kisebb teljesítménnyel. Legtöbbjükön már Windows 7 fut, 1GB  rammal, és Intel Atom processzorral. Talán az áruk miatt inkább a jól bevált merevlemezeket használják, 100-200GB és nem az SSD-ket.

image

Áruk nagyjából 50-60 ezer forintnál kezdődik és 200.000 forintot már nem nagyon érik el. találtam egy oldalt, ahol a top15 netbookot mutatják be a legnevesebb gyártóktól. Itt a legolcsóbb a DELL Inspiron Mini 10, melyet volt szerencsém kipróbálni is, nagyon meg voltam elégedve vele, az akkumulátora 6-8 órát is kibír.

TOP15 netbook: http://www.techradar.com/news/mobile-computing/best-netbook-revealed-the-top-15-in-the-world-today-699790?artc_pg=2

És akkor el is éreztünk az egyik legfontosabb dologhoz, vagyis az akkuk teljesítményéhez. Manapság már 6-10 órákat is kibírnak a netbookok, ezért arra fontos odafigyelni, hogy 6 cellás aksijuk legyen.

A netbookokkal elégedett vagyok: könnyű őket hordozni, használni, gyakorlatilag monitorra kötve egy teljes értékű masinát kapunk. Annak idején kipróbáltam az első netbookot, az Asus EEEPC 4G-t, az még azért hagyott némi kívánnivalót maga után.

Egyébként a legtöbb gyártónak megvannak a maga netbookszériái, az Asusnak az EEEPC, a DELL-nek az Inspiron Mini, a HP-nak a Mini…stb. És hogy nehogy kimaradjanak a tablettortából, szinte kivétel nélkül elkezdték érintőképernyős eszközeiket is piacra dobni.

További kiváló magyar nyelvű netbook tesztek: http://www.notebooktv.hu/netbook

Tablet

A tabletek iránti fokozott érdeklődés az Apple “bűne”, azonban tudni kell hogy tabletPC-k, már évek óta léteztek. Azonban az új operációsrendszerek (iOS, Android) lehetővé tették az egyszerűbb használatot, a kijelzők, a teljesítmény, és az érintőképernyő fejlődése mellett.

image

A leghíresebb és legtöbbet eladott tabletek az Apple iPadja és a Samsung Galaxy Tab (ábrán). Azonban már mindkettőből tervezik a következő verziót, és itt is úgy látszik a 10 colos modelleké a jövő.

A tabletek egy kicsit más célra valóak, de a legfontosabb teendőket velük is elvégezhetjük. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy könnyűek, egyszerű a használatuk, gyakorlatilag olyanok, mint egy nagy okostelefon. Persze léteznek Windows 7-es tabletek is.

Ezeken a legjobb internetezni, újságot vagy könyvet olvasni ölbe véve. Szintén könnyen hordozhatóak, azonban az üzemidejükre itt is nagyon figyelni kell vásárláskor.

A legnevesebb tabletekről itt egy lista: http://www.techradar.com/news/mobile-computing/top-12-best-tablet-pc-ipad-alternatives-690596

Egy jó tablet, 100 ezer forint alatt nem igazán talál gazdát.

Olcsó tabletek

Persze léteznek nagyon olcsó tabletek is, mint például az Alcor e-Pad, vagy a Hyundai MB-9730. Ezeket már 50 ezer forint körüli áron megvehetjük, de a tesztek nagyon lehúzzák őket, persze nem az iPadhoz kell hasonlítani. Netezésre és olvasásra szerintem teljesen megfelelőek. Sőt még ennél is olcsóbb eszközöket vehetünk a Vaterán, ha rákeresünk az “android tablet” szavakra. Ezek az eszközök kínaiak, de sok olcsóbb gyártó ezekre fogja rátenni a logóját is (a Hyundai is ilyen) viszont logó nélkül még olcsóbban beszerezhetőek. Utánakerestem és az ilyen eszközök nagy részét a Wirelession gyártgya kínában, oldaluk itt érhető el: http://www.wirelession.com/product.asp?cid=158. Ha ilyen eszközt szeretnénk vaterán venni akkor ezen az oldalon kép alapján beazonosíthatjuk, némelyikekhöz még videó is van a működésről.

Arról, hogy kinek melyik operációs rendszer tetszik jobban szerintem nem kell vitatkozni, mindegyiknek megvan a maga előnye, hátránya.

Hibrid eszközök

Az idei CES kiállításon azonban egyre több gyártó szerette volna egyesíteni a fenti két eszközt egyben. Az egyik ilyen a Lenovo IdeaPad U1 Hybrid.

“A LePad névre keresztelt eszköz a tablet része az IdeaPad U1-nek, és ha ezt tudjuk beletenni egy keretbe, amihez tartozik egy billentyűzet is, és így lesz belőle netbook. A gép tabletként Androidot futtat, míg a dokkolóba helyezve pedig Windows 7-et.”

Részletek: http://www.mobilx.hu/hu/lenovo-ideapad-u1-hybrid-tablet-es-netbook-egy-keszulekben.html

imageimage

A másik pedig a Samsung Slide PC7, mely kicsúsztatható billentyűzettel rendelkezik, és Windows7-et futtat. Főbb tulajdonságai: 2GB RAM, 32 vagy 64 GB SD, Intel Atom Z670. Ára egyelőre 699 dollárra van belőve.

Részletek: http://www.netbooknews.com/17253/samsung-slide-pc-7-tablet-netbook-in-one-running-oaktrail/

Az biztos, hogy ilyen eszközökből is fogunk még látni bőven, és az áruk is hamarosan csökkenni fog, persze nem most, mert jelenleg mindenki tabletet akar, 2011 a tabletek éve :)


Címkék: , , , , , , , , , , ,Egy hozzászólás: Most akkor tabletet vagy netbookot vegyek?

  1. Pingback: itarena.hu » Tablet helyett újra netbook?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Google Street View: Virtuális múzeumok

A Google gondolt egyet és felhasználva a Google Street View-t megalkotta a Google Art Projectet, melynek segítségével bejárthatjuk akár a...

Close