it-tech

Létrehozva: január 15th, 2011 | by itarena

165

Rakjunk rendet! 2. – digitális és analóg TV, DVB-T, DVB-S, DVB-C, DVB-H, DigiTV, MindigTV, IPTV, SD, HD, MPEG2, MPEG4, HelloHD, DAB

A cikk első verziója 2011. január 15-én íródott, megjelent a HVG ITPlusz kiadványában is, majd 2012. április 22-én frissült először, másodszor pedig 2013. szeptember 22-én.

Sok emberrel találkozni, akiknek halvány fogalmuk sincs, hogy miért fizetnek többet a digitális kábeltévéért, illetve mit jelent az, hogy digitális tv-jük van. Ráadásul a média is gyakran össze-vissza keveri a fogalmakat. E cikk célja, hogy komolyabb mérnöki precizitás nélkül rendet tegyen a technológiák között, és segítsen az embereknek különbséget tenni közöttük.

Mi a különbség az analóg és a digitális jel és adás között?

Az analóg jelet, ahogyan a régi típusú földfelszíni TV és Rádió (AM,FM) adás is működik, lényegében az jellemzi, hogy a sugárzott jel valamilyen fizikai jellemzője, például amplitúdója, frekvenciája, vagy fázisa hordozza magát az információt. Például amplitúdó moduláció (AM) esetén a nagyobb feszültség mondjuk a magasabb hanghoz tartozik (nyilván nem pont így van, de a lényeg  nagyjából ez.)

Az analóg jelet, ha zavar éri, például vasbeton épület, vagy mozgó jármű, akkor a zavar közvetlenül éri a jelet, tehát ezért lesz elmosódott, sistergős a hang, árnyképes a tv adás.

image

Ezzel szemben a digitális jelek és adások esetén nem konkrétan a jel hordozza a tényleges információt, hanem egyeseket és nullákat (innen a digitális kifejezés) viszünk át. (Legegyszerűbb esetben ha van feszültség akkor egyes, ha nincs akkor nulla. (ASK)) Ez azért jobb, mert csak kétféle jelszint van, ami sokkal kevésbé érzékeny a zavarokra. Persze ha ilyen egyszerű lenne az átvitel, akkor nagyon könnyű lenne az adást lopni, és nem is lehet elérni nagy adatforgalmat, így ezen eljárásokat bonyolítják, modulálják, lásd pl.  OFDM.

Miért van szükség a Set-top box-ra, dekóderre?

Tévhit, hogy csak a digitális adások vételéhez kell dekóder. Igazából az analóg és a digitális jelet is előállítják valahol (tipikusan UPC, Antenna Hungária műsorszétosztó központjaiban) azaz modulálják a tartalomszolgáltatók (RTL Klub, TV2) műsorait. Ahhoz, hogy ezt a jelet mi fel tudjuk használni, vagyis tudjunk tévét nézni, demodulálnunk vagy dekódolnunk kell. Ehhez kell a dekóder, vagy set-top-box.

image

Analóg esetben ilyen dekódert olcsó és könnyű megépíteni, és gyakorlatilag minden tévé, rádió tartalmaz ilyet, ezért nem kell set-top-box az analóg földfelszíni tévéadásokhoz, vagy az analóg kábel tv-hez,  míg a digitálishoz pedig igen.

Mi az a DVB-T, DVB-S, DVB-C?

Mielőtt a fenti fogalmakat is tisztáznám, nézzük meg, hogy jelenleg hányféleképpen lehet tévé adást fogni.

image

Analóg TV

Analóg módon kétféleképpen tévézhetünk: 2013. október 31-ig földfelszíni antennával, így 3 (RTL Klub, TV2, M1), maximum 4-5 (regionális adók) adást tudunk majd nézni. A másik lehetőség az analóg kábeltv, mely még mindig népszerű, a legtöbb szolgáltató UPC, DIGI Kábel, T-Home 2-3 ezer forinttól kínál ilyen csomagokat. Ez jó, mert a legtöbb adás amúgy sem nagy felbontású, és nem kell set-top-box sem hozzá. Megjegyzés: Bár a DIGI Kábel nevében benne van a digi szó, ez az adás attól még önmagában nem digitális. Fontos, hogy a digitális átállás az analóg kábeltelevíziót nem érinti!

Árak:

DVB-T

Digitális adások vételére több lehetőség van. Az első a földfelszíni adás, ahol szintén egy egyszerű antennával és egy set-top-box-szal tudjuk nézni az adást. Ennek a szabványnak a neve a DVB-T, mint Digital Video Broadcasting — Terrestrial, vagyis földfelszíni. Magyarországon egyetlen ilyen szolgáltató van, ez pedig az Antenna Hungária, aki mindigTV és mindigTV Extra néven kínálja ezen szolgáltatásokat.

DVB-T_2013_08_webre

Az új tévék nagy része rendelkezik beépített DVB-T dekóderrel (így nem kell set-top-box), melyek az ingyenes adások vételére alkalmasak, azonban ha a fizetős csatornákat is szeretnénk nézni, akkor vásárláskor ügyelnünk kell arra, hogy Conax kártya olvasót tudjon fogadni a készülék, mert ebbe behelyezve az AH-tól kapott kártyát tudjuk majd a kódolt, fizetős adásokat is nézni. Tévé vásárlásakor további fontos szempont, hogy legyen MPEG4 kompatibilis, mert Magyarországon a DVB-T adások képi részét ilyen módon kódolják (külföldön MPEG2 a népszerűbb, ezért a szolgáltatás indulásakor sok ember bedőlt annak, hogy megvett egy MPEG2-es tévét, mert hogy digitális, aztán végül kiderült, hogy nem tudják nézni az itthoni adást.)

Magyarországon 3 ún. multiplexet használnak digitális adások továbbítására. 1 multiplex sávszélessége megegyezik egy analóg földfelszíni adójáéval (8MHz). Úgy kell tehát elképzelni, hogy a korábbi analóg m1 helyén akár 10 csatorna is továbbítható a multiplexálásnak köszönhetően. A multiplexek betűjelekkel vannak azonosítva: A,B,C. A B multiplex szolgált kezdetben a DVB-H adások továbbítására, azonban 2011. szeptemberében megszüntették, így mindhárom multiplexet DVB-T szolgáltatásra használhatjuk. Ennek következménye, hogy további 13 csatornával bővült a mindigTV Extra kínálata. A részletes csatornabontás multiplexenként itt érhető el. Mivel a B multiplex korábban nem volt országosan használva, így ennek lefedettsége még nem egyezik meg az A,C multiplex sugárzásával, így előfordulhat, hogy egyes területeken nem érhető el a Családi csomag.

A mindigTV egyik nagy előnye, hogy például az EuroNews, az AXN, és a National Geographic több hangsávval, angolul is elérhető, továbbá, hogy ez az egyetlen lehetőség, hogy ingyen lehessen nézni HD minőségben az olimpiát.

Helyi televíziók digitális átállása – DVB-T

Megkezdődött az a folyamat, melynek során a helyi és körzeti TV adók is áttérnek az analógról a digitális sugárzásra. Habár a helyi és körzeti televízió csatornák nem képezik a MinDig TV szolgáltatás részét, a MinDig TV adások vételére alkalmas dekóderekkel, illetve televíziókészülékekkel ezek az adások is ingyenesen foghatók. Erről bővebb információt a mindigTV honlapján lehet találni.

HelloHD

Földi sugárzású és digitális témában meg kell még említenünk a HelloDigital nevű szolgáltatást is. Ez egy egyedi megoldás, nem DVB szabvány, a műsort mikrohullámú antennákkal szórják. A Hello Digital adások vételéhez szabad rálátás szükséges a Széchenyi hegyi adóra. A szolgáltatáshoz szükséges kültéri antennát a Hello HD Kft. biztosítja az akciós feltételek alapján. A megoldás korábbi neve AntennaDigital, melyet az Antenna Hungária üzemeltetett, 2010 januárjától vette át a HelloHD Kft.

Információk, árak:

DVB-S

Már egy ideje a műholdas adás is digitális, és bár ezt nagyon nem szokták reklámozni, de ennek a szabványnak a neve DVB-S, vagyis Satellite. A nagyobbak közül az elsők között a UPC Direct szolgáltatása volt ilyen, majd a DIGITV (mely ugyan az a cég, mint a DIGI Kábel, és itt most tényleg digitális adásról van szó) és pár éve indult a Magyar Telekom T-Home SAT TV-je. Műholdas adások vételéhez mindig kell set-top-box, más néven beltéri egység.

Az utóbbi időkben hazánkban is elkezdték árulni a DVB-S kompatibilis tévéket (pl. LG 42LV375S), ebben az esetben nem fog kelleni külön beltéri egység akkor, ha a tv képes kártyaolvasót is fogadni. Ellenkező esetben csak az ingyenes műholdas adásokat tudjuk majd fogni. Magyar nyelvű műholdas csatornák listája itt érhető el. A Magyarország területéről elérhető Astra műholdcsalád által kínált ingyenesen fogható adásokról részletesebben a http://www.onastra.hu/68309/hu címen lehet tájékozódni.

image

Árak:

DVB-C

A következő a kábeles digitális adás, vagyis a DVB-C, mint Cable. Manapság egyre több tv már a digitális kábeles adások vételére (DVB-C) is alkalmas dekódert is tartalmaz. Így látszólag minden meg van oldva. Csakhogy a DVB-C adást még egyes szolgáltatók, tipikusan UPC, még tovább lekódolják, hogy annak ellenére, hogy a TV a kódolatlan DVB-C adást tudja venni, mégis kelljen dekóder. Ez azért érdeke a UPC-nek, mert ha egy lakásban több TV is van, akkor annyi set-top-boxot tudnak eladni. A DIGI Kábel ezzel szemben nem kódoltan biztosítja a DVB-C, vagyis digitális kábeladásokat, így ha van arra alkalmas tévénk és analóg előfizetésünk, nem fog kelleni plusz dekóder, ráadásul a DIGI Kábel plusz pénzt sem kér a digitális adásokért.

Árak és információk:

Itt jegyezném meg, hogy DVB-C és DVB-S esetben sokszor felmerült egy anomália: az ember megvette a DVB-C, DVB-S tuneres tévéjét, és mégis vennie kellett set-top-box-ot kábeles vagy műholdas adásokhoz. Ez nem csak esztétikailag, hanem anyagilag sem volt egy túl jó megoldás. Szerencsére, azonban van megoldás! Ha a TV rendelkezik CA kártyaolvasóval, akkor néhány szolgáltató lehetővé teszi, hogy set-top-box helyett kártyamodult helyezzünk a tévébe, ezáltal nem kell még egy távirányító, és a tévé gyári menüjét használhatjuk. A UPC ezt a megoldást MediaCard-nak nevezte el.

IPTV

Nézzük végül az Internet alapú tévézést, az IPTV-t. Magyarországon még csak körülbelül 100.000 háztartás rendelkezik ilyen berendezésekkel. Kell hozzá set-top-box, és tipikusan ugyanolyan LAN (ethernet, RJ45) kábellel működik, mint maga az internet, innen is az elnevezés. Ez nagyon leegyszerűsítve úgy működik, mint amikor számítógépen YouTube-streameket nézünk, kapcsolódunk egy szerverhez, és elindul az adás.  Magyarországon a T-Home IPTV és az EnterNet biztosít ilyen szolgáltatást.

image

Információk:

Interaktív Sat TV

Az Interaktív Sat TV a Deutsche Telekom egy már Németországban elterjedt szolgáltatásának hazai adaptációja. A megoldás 2011 decemberétől indult idehaza, lényege, hogy maga az adás broadcast a műholdon jön, de a kiegészítő szolgáltatások és a videótéka használatához internet szükséges. A szolgáltatás igénybevételéhez – a hagyományos Sat TV szolgáltatáshoz szükséges eszközökön kívül – speciális vevőegységre (Interaktív Sat TV set top box) valamint hálózati digitális elosztóra (home gateway, router), továbbá minimum 1 Mbit/sec garantált letöltési sebességgel rendelkező T-Home internet szolgáltatásra van szükség: az interaktív szolgáltatások ugyanis a normál internet-hozzáférésen keresztül működnek.

Megállítható adás, rögzíthető adás, videótéka?

A fent említett DVB szabványok mindegyike műsorszóró, broadcast megoldás. Ami azt jelenti, hogy a szolgáltató minden műsort szór, és mi a dekóderünk, set-top-boxunk segítségével kiválasztjuk ebből a nekünk tetszőt. Magában ez a rendszer nem alkalmas arra, hogy a felhasználó interaktív módon adatot küldjön vissza a szolgáltatóhoz, például kérdőívet töltsön ki, vagy szavazzon. Erre viszont tökéletesen alkalmas az IPTV. Illetve szokták a fentieket kombinálni, lásd Interaktív SatTV.

image

A megállítható adás, rögzíthető adás dolgok pedig többféle módon megvalósíthatóak, de általában a beltéri egységünk rendelkezik egy merevlemezzel, és amikor megállítjuk az adást, akkor onnantól kezdve rögzít mindent a rendszer a winchesterre, és amikor újra elindítjuk, onnan folytatja a lejátszást.

Adások rögzítése, számítógépes lejátszás

Több kérdés is érkezett az adások számítógépen történő lejátszására vonatkozóan. A DVB-T adások számítógépes vételéhez lényegében egy sima USB DVB-T tunerre van szükség és egy kis antennára, máris készen vagyunk. A fizetős mindigTV Extra csatornák vételéhez olyan USB tunerre van szükség, melybe kis kártya is helyezhető. Ilyen például az Alcor megoldása.

Ha szeretnénk a hagyományos, analóg kábeltévét is számítógépünkön rögzíteni, akkor egy analóg tunerre lesz szükségünk, ha pedig a fenti kettőt együtt szeretnénk, akkor egy hibrid tunert érdemes választani, mint például a kommentekben sokat emlegetett Gigabyte u8300. Habár egy hibrid tuner önmagában nem, az U8300 azonban képes AV kábelen is adást rögzíteni, így például a set-top-boxok AV kimenetével összekötve lényegében bármilyen adást rögzíthetünk.

Fontos megemlíteni, hogy a legtöbb set-top-box képes a DVB-T adások rögzítésére, ezt azonban TS formátumban teszi. Ahhoz, hogy ebből például YouTube-ra feltölthető MP4 formátumot varázsoljunk, ajánlott a FreeMake Video Converter. Ha fizetős adásokat rögzítünk set-top-box-al, akkor azt csak az adott set-top-box fogja tudni lejátszani az előfizetői kártyának köszönhetően. Ezen fájlokat hiába másoljuk gépünkre, ugyanis kódoltak. Kódolt adásokat tehát csak úgy tudnánk rögzíteni gépen, hogy a set-top-box AV kimenetét rögzítjük, ennek azonban jogi akadálya van, és illegális.

És akkor mi az átverés, mi a HD?

Amiért most még kicsit ingoványos a digitális televíziózás az a következő. A régi típusú 4:3 arányú katódsugárcsöves tévék SD felbontással (többnyire 720×576 pixel) rendelkeztek. Sok tartalomszolgáltató (pl. Viasat) még a mai napig ekkora felbontásban adja műsorait. A kábelszolgáltatók csomagjaiban is jó, ha maximum 10 TV adó van, ami HD felbontásban elérhető. Ezért hiába vesszük meg a 100 centis tévénket 1920×1080 felbontással a kép csak fel lesz nagyítva, és szét lesz húzva 16:9-re (ha nem szeretnénk a fekete csíkot a szélén). És az eredmény gyakorlatilag rosszabb, mint korábban, mert az LCD TFT tévék ha nem natív (pontosan olyan az adás mint a felbontás) felbontásban üzemelnek, akkor nem nyújtanak túl szép látványt. Persze vannak a képsimító technológiák is, de azért az nem az igazi. Az RTL Klub és a TV2 egyébként 2011 szeptemberétől már átállt 16:9-es képarányra, és 2013-ban már bizonyos kábelszolgáltatóknál a TV2 és az RTL Klub HD felbontásban is elérhető.

image image

Fontos megjegyezni, hogy attól, hogy digitális adásra fizetünk elő, jelenleg nem lesz semmivel sem jobb képminőségünk mert ugyanazt az analóg adást fogjuk nézni, csak átkonvertálva.  A minősége szinte ugyanolyan lesz, mint analóg esetben. Attól, hogy digitális, nem lesz szebb a kép, vagy jobb a felbontás. Az extra a több hangsáv, feliratok és az EPG lenne. Ehhez arra lenne szükség, hogy a tartalomszolgáltatók átálljanak legalább HD-ready (1280×720) vagy Full-HD (1920×1080) felbontásra, és akkor talán érne is valamit a nagy televíziónk. Ez persze drága a szolgáltatónak, drága mindenkinek, ezért még mindig csak azt lehet mondani, hogy megéri várni.

A magyar vonatkozású HD-s tartalomkínálat 2012 őszre azért jelentősen bővült, a nagy felbontásban is közvetített sportadók és ismeretterjesztő csatornák száma számottevően nőtt, emellett már a hírműsorokra szakosodó csatornák is elkezdték a HD-átállást. A ténylegesen HD-ben felvett, vagy a gyártótól HD-ban megvásárolt tartalmak aránya csatornánként széles szórást mutat, a köztévé m1 HD csatornáján például a sportműsorokat nem számítva nagyjából 30 százalékos a HD tartalom aránya, a nemrég indult TV2 HD-nél viszont alig éri el a 10 százalékot (igaz, a csatorna igyekszik a legnagyobb nézettséget elérő műsorait HD-ban adni). Emellett még mindig ritka a több hangsáv, a digitális (nem teletext alapú) felirat.

Megjegyzések:

DVB-H és MobilTV: van még egy DVB szabvány, a DVB-H, mely mobil telefonra biztosítana digitális adást, ez azonban úgy néz ki bebukott, Magyarországon csak a kísérleti adást élte meg, és egy júliusi határozat szerint az Antenna Hungária felhasználhatja ezt a sávot is DVB-T adások továbbítására. A DVB-H szabvány Magyarországon 2011 szeptemberében megszűnt.

Ennek ellenére a T-Mobile biztosít mobilTV szolgáltatást, ez azonban az IPTV-hez hasonló megoldáson alapszik.

image image

http://www.ahrt.hu/Digitalis_atallas/Digitalis%20mobilteve/A%20DVB-H%20Ma,-d-,-on.aspx

DAB: Természetesen az analóg TV mellett az analóg rádiót is szeretnék átállítani digitálisra. Erre is megvan a szabvány: a DAB, Digital Audio Broadcasting azonban drága a hozzá készíthető dekóder, nem biztosít nagy minőségjavulást – mint a TV-nél a HD felbontás és a műsorújság – ezért nem valószínű, hogy hamar le fogja tudni verni az FM-rádiózást.

image image

http://www.ahrt.hu/Digitalis_atallas/Digitalis%20radiozas/DAB%20Mao.aspx

És hogy mire megy ki a játék? Folyton lehet hallani a digitális átállásról. Ez azt jelenti, hogy a földfelszíni analóg tévézést meg fogják szüntetni, 2013. október 31-ig. Így lehetővé válik, hogy a korábbi analóg adók frekvenciáit újra értékesíthessék, és más szolgáltatásokat működtethessenek a helyükön, például a 4G-nek is emlegetett mobil technológiát, az LTE-t.

A fenti cikkben néhol előfordulhatnak pontatlanságok, de a lényeg szerintem érthető, várom a kommenteket. :)


Címkék: , , , , , , , , , , , , , , ,165 hozzászólás: Rakjunk rendet! 2. – digitális és analóg TV, DVB-T, DVB-S, DVB-C, DVB-H, DigiTV, MindigTV, IPTV, SD, HD, MPEG2, MPEG4, HelloHD, DAB

 1. GodHeart says:

  Az utolsó ponthoz hozzáfűzném, hogy a környező országoknak eléggé elegük van a mi analóg adásainkból, mert zavarjuk az ő digitális adásait ami a mai világban igencsak zavaró tud lenni. Nem olvastam végig a cikket, mert ebben mozgok, de átfutva korrekt! :) Átlag embernek nem is kell szerintem ennél több információ.

 2. Fep says:

  Üdv!

  Nem vagyok átlagember, csak ezen a területen, úgyhogy okosabb lettem :)

  Köszi :)

 3. Zs says:

  Hali!

  Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy végre kis hazánkban is árulják már a DVB-S képes TV-ket (régebben külföldről lehetett ilyen típusokat szerezni), így a műholdas adások vételéhez sem feltétlenül szükséges a set-top-box, természetesen csak ha készülék tud kártyaolvasót is fogadni.

  Üdv.

 4. GT says:

  Csak annyit, hogy a DIGI-nek van már IPTV szolgáltatása is. Amúgy korrekt kis leírás, valószínűleg érthető mindenki számára. Nekem lenne még egy-két ilyen témám :)

 5. Borisz Makarov says:

  Nagyon hasznos olvasnivaló volt. Vettem egy USB-s DVB-T analógnak nevezett eszközt azzal a céllal, hogy majd a régi VHS analóg felvételeket digitalizálom, nem utolsó sorban majd tv-zhetek is vele. Gondjaim:
  1. a videomagnó jelére rá se hederít, nem látja.
  2. RTL Klub és TV2 csatornákat látja, de nem “játsza”
  m1, m2, Duna, Duna2 jön be csak, de az sem stabil.

  Mit lehet tenni? Ha más nem lesz nagyívben eldobom, mert eddig csak a bosszantásomra volt jó.

  Cseh gyártó neve alatt fut az eszköz, de tutira kínai.

 6. BRuce23 says:

  Helló!

  Csatlakozom az előttem szólókhoz, tényleg sok hasznos információt tartalmaz a cikk. Nekem lenne egy kérdésem mégpedig, adott egy analóg kábel tv szolgáltatás (ami persze minden dekoder, set-top-box nélkül a tv-n fogható) amihez egy set-top-boxot csatlakoztatok (DVB-T/C kompatibilis eszköz) abban az esetben ezen keresztül nézhetném tovább a tv adásokat mondjuk közel digitális minőségben?

  • itarena says:

   Kedves BRuce23!
   Ha analóg kábeltv előfizetéssel rendelkezel és te csak úgy bemész egy boltba és veszel egy DVB-T/DVB-C dekódert (set-top-boxot) szinte biztos, hogy semmit nem fogsz látni a tévéden. A DVB-T set-top-box csak földi antennás sugárzású televízió adások vételére alkalmas. A DVB-C dekódert pedig csak úgy fogod tudni használni, ha van digitális kábeltv előfizetésed, de akkor sem azt amit te vásároltál, hanem amit a szolgáltatód adott neked, mert ezeket az adásokat kódolják. Kivétel ezalól, ha a DIGI KFt-nél van kábeltv előfizetésed, mert ott a digitális minőségért nem kell külön fizetni, így ha van DVB-C vételére alkalmas tévéd, vagy set-top-boxod, akkor élvezheted a digitális minőséget. Fontos azonban kiemelni, hogy ahogy írtad, hogy “közel digitális minőségben nézhetnéd” az adásokat igazából nem sokminden jelent önmagában. Ahogy a cikkben is szerepel, a digitális technológia magában “nem javítja” a képminőséget, csak többletszolgáltatást kapsz, például Műsorújság, több nyelv, feliratok stb. Ahhoz hogy jobb felbontást (HD), tudjál nézni a műsorszolgáltatóknak (RTL Klub, TV2) is át kell állnia HD felbontású műsorok gyártására. Jelenleg azonban még csak nagyon kevés szolgáltató biztosít HD műsorokat: m1,m2,Duna,EuroSport,National Geographic…stb. Arról nem is beszélve ha normál tévéd (régi katódsugárcsöves) van akkor semmilyen változást nem fogsz észlelni a képminőség javulásával. Tehát véleményem szerint nem éri meg, sőt nincs értelme vásárolnod ilyen készüléket. Mellesleg ha digitális adást szeretnél, akkor ajánlom a mindigTV családi csomagját, ahol néhány HD adó mellett már elérhetőek a plusz szolgáltatások, de a többi adó képminősége ugyanolyan lesz mint analóg esetben.
   Remélem segítettem!

 7. Pingback: itarena.hu » Hibrid tévé a Magyar Telekomtól | infotech & mobilvilág | Hírek, érdekességek az IT világából és nem csak abból…

 8. Laci says:

  Sziasztok!

  Végre találtam egy korrekt leírást a TV-s átállásról. Köszönöm! Azonban lenne kérdésem. Részben már említettétek a témát, csak megerősítés kellene:
  Analóg kábelTV-s előfizetésünk van, mert egy régi TV-n nézzük a műsorokat (set-top box nélkül). Most azt tervezem, hogy elágaztatom a coax kábelt, és egy másik szobában beüzemelek egy másik megoldást. Venni szeretnék egy TV tunert, amivel számítógépen tudom nézni a műsorokat. A tuner DVB-T jelölést kapott (hybrid megjelölés nélkül). És ez nem volt egyértelmű számomra: egy ilyen tuner fogja tudni kezelni az analóg módon érkező csatornákat?

  Köszönöm a segítséget!
  Laci

  • itarena says:

   Örülök, hogy tetszett, a cikk egyébként a HVG ITplusz kiadványában is megjelent. A kérdésedre a válasz: analóg adás vételéhez analóg vagy hibrid tuner szükséges, DVB-T Tunerrel csak a földfelszíni digitális műsorokat (mindigTV) fogod tudni majd antennával venni.

 9. Laci says:

  Köszi itarena a gyors választ!

  Már kerestem is egy hybrid tunert :)

 10. Jana says:

  Sziasztok!
  A cikk elolvasasa utan az egesz tema erthetobbe valt szamomra. Koszonet erte! (ja, és javaslom a nagy muszaki boltok eladoi szamara kotelezove tenni a cikk elolvasasat, mert jopar hulyeseget hallottam mar toluk…)
  A kovetkezo kerdeseim lennenek.
  (mivel epp most fogjak bekotni hozzank a DIGI TV-sek a digitalis kabelt es a Tv-nk sem mai darab, igy eldontottuk, hogy veszunk egy LCD-s TV-t.) Ebben az esetben ha jol ertem, akkor szempont legyen, h DVB-C tuneres, MPEG-4-es legyen a tv? A telviziokat sok helyen ugy hirdetik, hogy DVB T/C tuner van bennuk. Tehat ezek a TV-k foldfelszini es kabeles digitalis adas vetelere is alkalmasak? Vagy kimondottan DVB-C-set vehetem csak meg a DIGI Tv adasainak fogasahoz?
  Ahhoz, hogy filmet megallithassak, vagy felvegyek, mindenkeppen kell set-top box vagy van olyan TV ami ezt tudja? Ha letezik ilyen TV, akkor mi az a jellemzoje ami megmondja szamomra, hogy na, ez az ami tud rogziteni?

  Valaszukat es segitseguket elore is koszonom!

  Jana

  • itarena says:

   Kedves Jana, Ha valóban a Digi Kft digitális kábel tévéjét kötitek be akkor tudomásunk szerint ha a tv rendelkezik DVB-C dekóderrel, nem szükséges külön set-top-box vásárlása. A TV tudhatja a DVB-T és DVB-C szabványokat egyszerre, általában ilyeneket lehet kapni mostanában, ez semmilyen hátrányt nem jelent, sőt, ha van vételi lehetőség kipróbálhatjuk a mindigTV adásait is, vagy akár szolgáltatást is vehetünk náluk.
   A megállítható és rögzíthető műsorokhoz vagy set-top-box-ra, esetleg merevlemezes felvevőre van szükség. Vannak azonban olyan tévék, amelyek beépített merevlemezzel rendelkeznek, vagy USB-n csatlakoztathatunk hozzájuk, és arra tudnak rögzíteni. A megállítható adás is lényegében úgy működik, hogy a pause gomb megnyomásától kezdve a tv elkezdi az adást rögzíteni, és újból play esetén már a rögzített adást játssza. A boltokban meg kell nézni, illetve neten utánanézni, hogy a kiválasztott Tv alaklmas-e csatlakoztatott USB eszközre rögzíteni is, nem csak felvenni (DVR-Digital Video Recorder). De ezek nem éppen az olcsóbb kategóriába tartoznak. Példa: http://www.techradar.com/news/television/hdtv/lg-s-new-tvs-can-record-and-pause-live-tv-171873
   Örülök, hogy tetszett a cikk! :)

 11. Jana says:

  Koszonom a gyors es kielegito valaszt!
  Oszinten szolva nem ismertem az oldalatokat, a tv vasarlas miatt kezdtem el kicsit kutakodni a neten es igy “botlottam” beletek. Regeteg erdekes cikket talaltam itt, szoval kedvencek koze elmentve!

  Koszonom!

 12. SzDezs says:

  Üdv!

  Bocsánat, lehet értetlen vagyok, de egyszer sajnos a tájékozatlanságomból kifolyólag már ráfáztam. Ezért teszek fel valószínűleg láma kérdést.

  Digi kábeltévés előfizetésem van. Van egy mint utólag kiderült DVB-T/C-s Samsung (monitorom) TV-m, amin szépen bejön a digitális adás mindenféle kütyü nélkül. Viszont most vettem egy JVC tv-t, amiről utólag kiderült, hogy csak DVB-T van. Nem is látja a kábeles digitális adásokat.
  Nos a kérdésem az lenne, hogy most kell vennem DVB-C tunert is és set-top-box-ot is, hogy láthassam vele a Digi által küldött digitális csatornákat, vagy elegendő a set-top-box. Illetve, mivel hogy a Digi kódolatlanul sugároz, kell-e valami extra beállítást végeznem a set-top-box-on.

  A választ előre is köszönöm!

  • itarena says:

   Kedves SzDezs!
   Azért vagyunk, hogy segítsünk! :) Nos, először is tisztázzuk, hogy a dekóder a set-top-boxban van. Tehát csak egy eszközről beszélünk. DVB-C dekódert azonban nem olyan egyszerűen találni, főleg ha nem a DIGI-ről van szó. Én azt javaslom, hogy inkább a Digi-nél bérelj vagy vásárolj DVB-C dekódert, mert az biztosan működni fog. A külföldi set-top-boxok esetén előfordulhat, hogy nem kompatibilis az itthoni Digi hálózattal. Az árakról bővebb tájékoztatást itt találsz: http://digi.hu/lakossagi/tv/kabeltv a digitális szolgáltatás menüpont alatt. Egyébként 1000Ft/hó-tól lehet bérelni a HD műsorok vételére is alkalmas eszközt. További kérdéseidre is szívesen válaszolunk!

 13. SzDezs says:

  Kedves itarena!
  Köszönöm a gyors választ, be is szereztem a szolgáltatótól, ahogy azt tanácsolták.
  Tökéletesen tiszta kép fogadott.
  Még egyszer köszönöm, hogy a karácsonyi műsorokat, már digitális minőségben nézheti a család!

  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!

 14. lkp says:

  Üdv!

  DVB-C, kártyaolvasós tv -vel működik a hellohd ? van már tapasztalat ?

  Előre is köszönöm!!!

  • itarena says:

   A helloHD műholdas vagy földfelszíni digitális műsorszolgáltatást biztosít, és bár előfizetői kártyát lehet külön venni, egyik szabvány sem DVB-C, így mindenképpen külön set-top-box fog kelleni.

 15. Lacika says:

  Sziasztok!

  Én azt szeretném megtudni, hogyan volna rá mód és lehetőség, hogy a műholdas DigiTv-t rögzíteni tudjam, milyen módon van lehetőség erre, valamilyen digitális felvevő szükséges hozzá? Sima dvd felvevőt kell a műholdas vevő és a Tv közé bekötnöm? Ilyen beltérim van http://digi.hu/lakossagi/tv/muholdastv/belteri-egysegek-reszletek/4

  Van megoldás esetleg arra is, hogy számítógépen rögzítsem az adásokat? Mindkét rögzítési módszer érdekelne, mert a szüleimnek rögzíteném, de ha otthon vagyok akkor lehet a számítógépes rögzítést is kipróbálnám.

  A cikk nagyon jó, köszönöm a hasznos információkat.

  • itarena says:

   Kedves Lacika! Van rá mód, akár DVD/merevlemezes felvevővel, akár számítógépre. Ha jól láttam a beltéridnek van AV kimenete ezt rákötve például egy USB-s Hibrid Tunerre (pl. Gigabyte GT-U8300) működni fog a dolog, ugyanígy a felvevő bemenetére is ezt a jelet vagy a SCART kimenetet kötve fel kell tudd venni az adást. Tehát a felvevő nem a tv és a beltéri közé kell hanem egy szinten a tv-vel. Köszönjük!

 16. Sziasztok!
  Gratulálok a cikkhez! Jó látni (olvasni), hogy foglalkoztok a beírásokkal és valóban szívesen segítetek, mindenkinek.
  Szeretném igénybe venni én is a segítséget. Ugyanis megtetszettek az USB-s tv-tuner eszközök. A pc-től távol van csak TV, de antenna csati az van. Így gondoltam beszerzek egyet. Azonban sehol sem találtam olyat, ami jó lenne. Mind DVB-T. Ami azért nem jó, mert itthon Digi analóg szolgáltatás műxik, ez van megosztva 3 helyre, valamint elsősorban a Sport 2-t nézném… :-)
  Kérdéseim:
  Tudtok olyan egyszerű (olcsó) megoldást amivel ezt megoldhatom? (a monitoromat nem szeretném kicserélni és beépített kártyát sem szeretnék, ezzel már egyszer ráfáztam…)
  Mi a helyzet a kábeles analóg szolgáltatásokkal? Ezek mikor szűnnek meg?
  Ha megszűnnek, akkor nem szeretnék újabb kütyüt venni.
  Előre is köszönöm!

  • itarena says:

   Kedves István! Ha jól értem analóg adást szeretnél számítógépen nézni. Természetesen erre is van mód, ún. Hibrid tunerre van neked is szükséged, pl: Gigabyte GT-U8300. ez képes analóg műsorok vételére is, ára kb. 13.000 Ft, de találhatsz olcsóbbat is. A kábeles analóg műsorok megszűnéséről még nincs hír, de ez egy hosszabb folyamat, a digitális átállásba ez nem tartozik bele. köszönjük!

 17. idegferi says:

  Ha már ilyen szépen össze lett szedve, akkor egy pár gondolat.
  Az embereket gyakran ámítják reklámokban a “digitális minőséggel”. Pedig ez semmit nem jelent azon kívül, hogy a jeltovábbítás során a minőség nem fog romlani. A bitrátáról általában nem szól a reklám, tehát hogy “milyen széles a cső, amin befolyik a műsor a szobába”. :)

  Szóval T-Home IPTV-m van. Szomorú volt, amikor az analog kábelt lecseréltem. A kép még egy CRT (hagyományos képcsöves) TV-n is iszonyat tud lenni, ha a kép tartalma gyorsan változik és/vagy sok részlet van rajta. Tehát egy Simpsons típusú rajzfilm egész jól néz ki, de egy villódzó videoklip, remegő kézikamerás akciófilm vagy sportközvetítés, netán archív, zajos kópiák igen csúnyák tudnak lenni. Szomszédom felesége a következőképpen jellemezte a focimeccset: “olyan, mintha nem füvön játszanának”. Tehát a minőség olyan, hogy ha az ember bedob egy műsoros DVD-t, rögtön videostúdióban érezheti magát. A hang (ki tudja hanyadik) kódolgatásakor is sikerül valamit elrontani, főleg magas tartományban.

  Megj: mégsem olyan szép az a rajzfilm. Most indult a Family Guy az “IPTV”-ben és ótvarmocskosul nézett ki a főcíme a pár nappal ezelőtti xvid-ből nézett epizódhoz képest. (aminek ráadásul még a felbontása is kisebb volt)

  A (T-Home) IPTV HD szolgáltatásáról még annyit, hogy egy ingyenes próbahónap kapcsán rádugtam a monitoromra és megtudtam, hogy csak 720p-t adnak. Tehát ha valaki vesz egy Full-HD-s tévét, akkor nézheti lekonvertálva a 1080 soros adást.

  Rendkívül jó szolgáltatás lehetne, csak a bitrátát kéne feljebb tolni, mert így sajnos még egy képcsöves tévén is szomorú látvány.

 18. András says:

  Sziasztok!

  Jó a cikk és kiváló a fórumotok, és ez nem udvariaskodás!!!
  Egy rövid kiegészítés a hosszú kérdésem előtt. Az analóg adás digitális továbbítása a kábeltévén a saját tapasztalatom szerint lényegesen javított a minőségen, kevesebbet rontott a konvertálás, mint a távolság és egyéb az analógot befolyásoló dolgok.

  A problémám digi tv-s. A régi tv-nk set top boxról megy, a tv analógot tud, másrészt elő van fizetve az HBO, az digitális. A videónk nem látja a digitálisan adott HBO-t, így nem tudunk felvenni. A box Scarttal kötve a tv-re, a videó RF-el a boxhoz és a tv-hez.
  A boxon szabad RCA videó és audió kimenet van, a videón Scart és RCA audió.
  Van egy újabb tv-nk, az direktben látja a digitális adásokat, de a fizetős HBO-t nem, mert ahhoz nincsen box, kártyát külön meg nem adnak, csak egy boxxal. Ahhoz a tv-hez is van egy videó, de oda nem kértem még boxot, mert gondolom ott sem látná a videó a digitálist. Összekötés scart és RF. A videón van a második scart és RCA videó és audió szabadon. A tv-n van RCA, componens video, optikai kimenet, HDMI szabadon. Van számítógépünk közel a tv-hez, de nem túl korszerű, HDMI pld. nincs rajta és az USB kártyája is beteg, nem akar USB2-ként funkcionálni.
  Hogyan lehetne a legegyszerűbben megoldani a felvételt, nyilván az igazi az lenne, ha közben lehetne más műsort is nézni.
  Remélem átlátható amit írtam, nem vagyok szakember ez nyilvánvaló. Előre is kösz a segítséget!

  • itarena says:

   Kedves András! Nem egyszerű a helyzeted az biztos :) szerintem a Boxról kéne az RCA videó és audió kábelről számítógéppel felvenni, erre jó a korábban már ajánlott GigaByte Hibrid tuner, igaz írtad, hogy nem túl korszerű a géped, és nem jó az USB, de USB kártyát szerintem néhány ezer forintból tudnál venni. Vagy a modernebb tévénél megoldani a boxos HBO-t, vagy ezzel a box-szal ott kipróbálni, gondolom annak a tévének már több kimenete van, ha több Scart, akkor azzal is össze lehetne kötni az ott lévő videót.

 19. Tamás says:

  Üdv
  Nekem az lenne a kérdésem hogy ha veszek egy DVB-C beltéri egységet akkor a upc töl kapott analóg adást ezzel az egységgel át tudom alakítani digitális egységé?

  • itarena says:

   Kedves Tamás!
   A DVB-C beltéri, csak digitális kábeltévé VÉTELére alkalmasak, konvertálásra nem. De egyébként a UPC-nél ezt sem tudnád használni, mert ők pluszban kódolják is az adást. Egyébként nem is teljesen világos, hogy miért szeretnéd te az analóg adást digitálissá konvertálni?

 20. says:

  Sziasztok,

  egy kis segítséget szeretnék kérni.
  tegnap vettem egy ilyen tv-t
  http://www.lg.com/hu/televizio-audio-video/tv/LG-led-lcd-tv-42LV375S.jsp
  a kérdésem az, hogy műholdas digis (set top boxos) előfizetésem van per pillanat. kell ahhoz a dekóder csatlakoztatása a tv-hez scarton keresztül hogy nézni tudjam a Digis szórást, vagy elég egyszerűen az antennakábelt bedugni a tv-be és nincs szükség a boxra sem?

  • itarena says:

   Bár a TV tartalmaz satellite tunert, valószínűnek tartom hogy kelleni fog, mert így csak a szabad szórású adásokat tudnád nézni. A többi adás kódolva van, amihez kell a Digi előfizetői kártya, és valószínűleg az ő set-top-box-uk, ezért azt javaslom érdeklődj a szolgáltatónál.

 21. says:

  Örök hálám a gyors válaszért, köszi

 22. Takács Lajos says:

  Üdvözlet.
  Samsung LE32B530P7W tipusú LCD tv-n (Conex kártyával)kábelrendszeren fogom a digitális adást.A kérdésem az lenne “automata széles” módban a tv szépen szabályozza a kép szélességét több csatornán is (m2 RTL TV2) az m1 pedig nem.Ott az adás nem tölti ki a 16:9-es képernyőt Hol lehet a hiba?
  Taki

 23. Takács Lajos says:

  itarena
  OPTANET Kft hálózata: Hello Idea csomag
  Üdv:Taki

  • itarena says:

   Hát megnéztem az oldalt, nem tudok sajnos okosat mondani, még az esetleg elő szokott fordulni hogy egy kábelszolgáltató HD-ben és nem HD-ben szolgáltatja ugyanazt az adást, tehát próbáld meg, hogy hátha máshol is be tudod fogni az m1-et, vagy lehet hogy nem jól van beállítva szolgáltató oldalról az adott csatorna képfelbontása. Ha ez nem oldja meg, keresd fel a szolgáltatót, a TV-nek nyilvánvalóan semmi baja. :)

 24. Atis says:

  UPC-nél rendelkezem internet, tv(“digitális”) és telefon előfizetéssel előfizetéssel! A tv-t lemondom, akkor analóg formában tovább tudom nézni az adást, vagy nem lesz jel?

  Üdv:Atis

  • itarena says:

   @Atis Ha lemondod a digitális Tv-t nem lesz jel, helyette analóg tévére kell előfizetned. A Digire szóló dolog az volt – lehet azzal keverted össze – , hogy ott ha tévére előfizetsz akkor egyszerre van digitális és analóg is, külön a digitálisra nem kell előfizetni.

 25. Zodes says:

  Tisztelt itarena!
  A cikk jó és valóban aki nem nagyon értette idáig mi-micsoda, most remélhetőleg már sejti! :-))) Egy apró dolgot hozzáfűznék! Csak T-Home-ról tudok nyilatkozni, mert ilyen előfizetésem van már több éve.
  Én kidobtam a settopboxot, mert sajnos ugyan digitálisnak minősíti a szolgáltató, de az analóg!!!!! Sajnos itt át vagyunk verve!!
  Ezért olyan TV-t vettem amibe be lehet dugni a T-Home kártyáját (Connax kódolású CI modul). Így valóban digitális, sőt mivel az HBO HD-t is tudom fogni, valódi HD adást is tudok nézni.
  Kérdésem: Valóban annyira rossz az IPTV, mint mondják???? Szakadozik, órákig nem működik????
  Ha közben netezek, akkor a sávszélesség megoszlik??
  Üdv: zodes

  • itarena says:

   A T-Home-os részt nem teljesen értem, kifejtenéd részletesebben? Hol minősítették digitálisnak?
   A T-Home IPTV-t éppen most próbáltam ki a bigscreen konferencián és meglepett, mert annak idején rosszabbra emlékeztem, szóval elég jó, csak meg kell hogy legyen a szükséges adatátviteli sebesség.

 26. Bojtár Ádám says:

  Kedves itarena!
  LG 32LK450 tv-n nézem a T-Home analóg kábeltévés adását, most vettem egy DVB-T antennát, hogy a MindígTV adásait is tudjam nézni, de elsőre úgy tűnik hogy a készüléket vagy analóg kábeles, vagy digitális antennás adásra lehet programozni. Úgy nem lehet hogy az egyik programban az egyik féle adásból, a másik programban pedig a másikból tároljak el csatornát. Van megoldás ezen a készüléken a két féle adásból egyszerre programozni, vagy ehhez kéne a hibrid tuner?

  • itarena says:

   Sajnos tudomasom szerint egyszerre vagy csak a kábeles vagy csak a foldfelszini adast lehet hasznalni, legalabbis samsung tvken biztos. azon belul azonban kepes kezelni egyszerre mondjuk az analog es digitalis adasokat, de amit te szeretnel arra sajnos nincs mod. a hibrid tuner egy usb-s szamitogephez csatlakoztathato tuner mely tud analog es digitalis adast is de ezt sem egyszerre.

 27. Bojtár Ádám says:

  Köszönöm a gyors választ!

 28. Adam says:

  Sziasztok!
  Nagyon tetszik a cikk és hasznos volt, köszi utólag is (több mint 1 év telt el azóta)!
  Az én kérdésemre már félig válaszoltatok feljebb, de biztosra akarok menni :)
  Tehát, műholdas digi-tv-nk van, set-top-box-szal, aminek van AV kimenete.
  Ezt szeretném rákötni gépre. Ezt elvileg egy hybrid tuner-rel oldhatom meg, ugye? Pl. a feljebb ajánlott Gigabyte gt-u8300.
  Az a kérdésem, hogy ilyenkor a gépen be kell állítani a csatornákat, vagy az a kép fog átjönni, ami a tv-re is menne a box-ból? Tehát mondjuk ha csatornát akarok váltani, akkor a box-on kell, vagy a gépen?
  Ez a kártya (usb) is jó lenne szerintetek? LEADTEK WINFAST DTV DONGLE H PLUS (HYBRID) USB
  Vagy ti milyet ajánlanátok?

  Előre is köszi a választ és további jó cikkeket kívánok :)
  Üdv

  • itarena says:

   Köszönjük, tervezzük a cikk frissítését, mert kétségtelen hogy ez érdekelte a legtöbb embert :)
   A hibrid tuner önmagában annyit jelent, hogy képes analóg és digitális adások vételére is. Jelen esetben a Gigabyte U8300 azért jó, mert van AV bemenete is, így a set-top-box AV kimenetét kell rákötni, így értelemszerűen azt fogod látni, amit éppen a set-top-box mutat, vagyis a csatornákat nem kell majd beállítani. A Leadtek, amit írtál a honlap szerint csak TV RF be, USB csatlakozóval rendelkezik, vagyis nem képes műsorrögzítésre AV kábelen keresztül.
   Remélem segítettem :)

 29. ha jol ertetem akkor olyan tv kell vennem hogy legyen benneDVB-C ha kabeles digitalis adasom van

  • itarena says:

   Nem feltétlenül, sőt. Csak akkor éri meg DVB-C-s tévét venni, ha a Digi Kábel Kft-nél van digitális előfizetésed, ekkor ugyanis a DVB-C kompatibilis tévé tudja dekódolni a digitális kábeles adást, mert a Digi KFt külön nem kódolja. Ellenkező esetben pl UPC..stb, mindenképpen adni fognak egy set-top-box-ot, mivel ők a digitális kábeles adást még tovább kódolják, és titkosítják, így ilyen esetben teljesen fölösleges a DVB-C vevővel rendelkező TV.

 30. Vince says:

  Arra van lehetoseg hogy a UPC box-ot kihagyva, a UPC kartyat egy szamitogepbe telepitett tuner kartyaba helyezem?
  Ismeros valaki ezen a teruleten, es h milyen eszkoz kepes erre?

  Kosz

 31. Nagy István says:

  Tisztelt itarena!
  Most találtam erre az oldalra amit nagyon jónak tartok és egy gondom nekem is lenne,amire szeretnék választ kapni.Van egy Sharp LC32SH340E tipusú lcd tv-m,ami rendelkezik felvevő funkcióval is.Egy pendriver-re rögzitem a szabadon vehető földi digitális adók egy-egy műsorát ts fomátumba. Az a gondom, hogy ezeket a felvételeket nem tudom másik tv-n megnézni vagy pc-n átkonvertálni más formátumba,mert az általam próbált progik, többek között a fent emlitett is,nem ismerik fel a fájl-t.Előre is köszönöm a választ!üdv.

 32. Nagy István says:

  Kösz a gyors válaszért,Üzenet:”fájl megnyitási hiba
  Ez a fájl nem lett hozzáadva:Retrókabaré 3.ts”Próbáltam hozzáadni az eredeti felvételt a pendriverről is és a pc-re felmásolt mappából is,az eredmény ugyanaz.

 33. Nagy István says:

  Kösz,minta ment

  • itarena says:

   Helo, megnéztem, sajnos se mplayer, se vlc, se stormcodec, szóval a világon semmi nem játsza le :( Nem lehet, hogy ez mégis kódolt adás, vagy a készülék kódolja? Valami beállítás a TV-n? szokott lenni PS/TS beállítási lehetőség. Rákerestem a TV-dre is, de sajnos semmi :( Úgy néz ki beletört a bicskánk :(

 34. Nagy István says:

  Köszönöm mindenesetre,én is küzdök vele már jó ideje.Nem hiszem,hogy kódolt adás legyen,mert egyszerű lepke antennával fogom a mindig tv adását,igaz e mellet van analóg kábel tv is,és egy koaxon jön le a jel,de nem zavarják egymást,tökéletes a kép.A tv kezelésijébe nagyon kevés információ van az egész pvr funkcióról,a tv beállitási menüjébe sem találtam semmi beállítási lehetőséget.Az már csak hab a tortán,hogyha a pedrájvról áthelyezem vagy átmásolom pc-re és vissza az adott fájlt,már nem is látja a tv.Köszönöm még egyszer a segítségedet.üdv.

 35. Gábor says:

  Tisztelt itarena!
  Véletlen találtam erre az oldalra és nagyon korrektnek látom az egészet, valamint az átlag ember számára is érthetőnek.
  Mivel van fóruma is és látom sokan kérdeznek, nekem is lenne kérdésem.
  T-Home előfizetésem van TV-re IPTV-s csomag alapján. Set top box-on keresztül nézem a digitális adást egy 7 éves tv-n kiváló minőségben. Venni szeretnék két televíziót még és azt szeretném tudni hogy milyen tv-t vegyek ha ezt a minőséget szeretném látni és kell e még két set top box. A boxokat csak a t-hometól szerezhetem be?

  • itarena says:

   Kedves Gábor! Először is köszönjük a pozitív véleményt! :) IPTV-s settopbox-ot csak a T-Home-tól tudod beszerezni, hiszen elég egyedi a megoldás, másrészt kódolt. Bár nem írtad, a 7 éves TV milyen, (gondolom egy normál CRT 4:3-as TV), ezért ahogyan a cikkben is említettem, egy mai modern nagyképernyős TV-n lehet hogy rosszabbnak fog tűnni a minőség, hiszen SD adásokat lehet többnyire fogni, arról nem is beszélve, hogy többnyire nem 16:9-es képarányban. Ha még +2 TV-t szeretnél venni, akkor tudomásom szerint még két settopboxra lesz szükséged, de szerintem ilyen esetben kedvezményesebb lesz az ár. Ha a jövőbe nézünk (és hogy már vannak HD adások: http://www.t-home.hu/lakossagi/tv/iptv/minicsomagok/hd) akkor mindenképpen egy 16:9-es, HD TV-t érdemes venned, melynek felbontása (1920×1080 – fullHD), de nem garantálom, hogy tetszeni fog a “felnagyított kép”, bár egyre több TV-ben van olyan szűrő ami egy kicsit kiegyenlíti a tömörítésből adódó hibákat.

 36. Horváth Norbert says:

  Tisztelt ITARENA!

  A cikk igazán hasznos és érthető nyelven íródott! De lenne egy aprócska kérdésem.Jelenleg UPC előfizető vagyok és az adás kábelen jut el a tv-ig. A szolgáltatónál van lehetőség igényelni mediacardot ami sd adás vételére használható. / a tv-m kompatilis a kártyával mivel CI+ -os / Kérdésem pedig az lenne, hogy a kép minősége romlani fog-e a “kábelen” bejövő adáshoz képest? Jelenleg nem kell set-top-boxot használnom. A tv típusa LG LE5500.
  Van értelme váltanom kártyára?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Horváth Norbert

  • itarena says:

   Kedves Norbert, ha jól értem eddig analóg kábeltv előfizetésed volt, és lényegében az a kérdés, hogy megéri-e digitálisra váltani. Nos a cikkben is volt szó róla, hogy kényelmi funkciók miatt, pl programújság, több nyelv, felirat megérheti, de mivel SD adásokról van szó, a képminőség nem fog javulni. Hogy romlani fog-e sajnos nem tudok rá mi mondani, UPC-vel nics tapasztalatom, de nyilván a tömörítés mértékétől függ. Javaslom, hogy látogass el egy UPC üzletbe, általában ki szoktak tenni TV-ket az adásokkal, ott megnézheted.

 37. Gábor says:

  Köszönöm a gyors és korrekt választ.
  A 7 éves tv egyébként egy régi Panasonic, még láda formájú egyszerű szerkezet.
  Gábord

 38. Eszter says:

  Sziasztok!

  Lehet, hogy hülyeséget fogok kérdezni és már írta valaki, csak nem vettem észre. Szóval a kérdésem az lenne, hogy ha analog, CTR tévém van, s rendelek a UPC-től digitális adást, amelyhez jár a mediabox SD, akkor az már egyben a set-up-box is?
  Vagy pedig kell még vennem pluszban egy set-up-box-ot ahhoz, hogy a CTR tévén nézhessem a UPC digitális adást?

  Köszi a választ.

  • itarena says:

   Kedves Eszter, a UPC digitális adást biztosító mediabox egy set-top-box, csak ők így nevezik el, hogy trendibb legyen, tehát azzal tudod majd nézni az adást a CRT (Cathode Ray Tube) tévéden.

 39. Zsiráf says:

  Elolvastam a cikket és a hozzászólásokat is, de sajnos egy dolog nem lett tiszta. DIGI TV-s analóg kábel tv előfizetéssel rendelkezem, amit egy hagyományos TV-n és egy PC-n analóg tunerrel nézek. A digitális adások PC-n történő vételéhez hybrid tuner kell vagy DVB-C ?

 40. hb says:

  Kedves Itarena!

  Egy problémával kapcsolatban kérnék segítséget.
  Van egy DIGI kábel előfizetésem és vásároltam egy Technisat CableStar Combo HD CI TV tunert, hogy a digitális csatornákat vehessem. A leírás szerint a tuner alkalmas DVB-C vételére és a melléket DVBViewer TE2 program képes felsorolni a kábelen elérhető csatornák nevét, azonban se hangot se képet nem képes produkálni. Mi lehet a gond?

 41. hb says:

  Kedves Itarena!

  Ha már a DIGI kábel kontra Technisat CableStar problémára nincs is pillanatnyilag megoldás, azt szeretném megkérdezni, hogy melyik az a TV tuner amelyik garantáltan tudja fogni a DIGI kábel digitális adásait.

 42. Attila says:

  Sziasztok!

  Analóg kábel TV-m van. Vettem egy led TV-t CI csatlakozóval DVB-C/T tunerrel és szeretnék hozzá digitális minőséget is, de lehetőleg STB nélkül. Van még egy CRT TV is, ehhez nyilván kell a doboz, az újat viszont a saját távkapcsolóval szeretném használni és nem csak a külső jelet rákötni.

  Van erre valami megoldás? Lehetőleg T-home-os, mert nálam csomagban az lenne a legolcsóbb.

  Valahol azt olvastam, hogy csak a digitális kábel TV-nél (nam DVB v. IP) lehet csak CI modullal, de a T-nél állítólag már nem lehet a régebbi fajta digitális kábel TV-re előfizetni…

  Köszi a választ előre is!

 43. banindr says:

  Sziasztok! Jó a cikk, köszi! Én úgy kerültem ide, hogy m1-et szeretnék fogni antennával, de NEM HD-ben, és erre kerestem megoldást. Ha jól látom, ez nem lehetséges. Jól látom? A szitu a következő: nem vagyunk nagy tévénézők, nincs is tévénk, előfizetésünk se, de van egy USBs tunerünk, és a feleségem néha nézné az m1-et, pl. most az olimpiát, ha a gyerekek épp hagyják. Viszont az otthoni PC sem egy mai darab, és kissé akad rajta a HD-adás (a nem HD-k, tehát pl. RTL, TV2 mennek simán), és most csak emiatt nem cserélnénk le.

 44. Kamber Antal says:

  Tisztelt Itarena!

  A napokben találtam rá a “Rakjunk rendet ! 2.” című kiválló írásukre web oldalukon. Pontosan ilyen cikkekre van szükség a sok ellentmondó, hiányos, marketing információ közötti a rendrakás érdekében.

  A tisztelet kör után szeretném a véleményüket kérni az alábbi kérdésben:

  T-Home SAT TV előfizetésem van, set-top-box-al. Ez a konfiguráció a TV készüléket csak mint LCD monitort használja (na jó, még a hang részét is…), így nem használható a TV jó pár szolgáltatása.

  Nem beszélve a + fogyasztóról, helyről, távirányítóról….

  A kérdés:

  Ha vásárolok egy TV készüléket aminek DVB-S2/T/C tunerja és CONAX kártyaolvasója van, megszabadulhatok e a T-Home set-top-box-tól anélkül hogy a szolgáltatást vissza mondanám, illetve tudja e a parabola fejegységét DC-vel táplálni az új TV antenna csatlakozása.

  Köszönöm a válaszukat.

  Üdvözlettel:

  Kamber Antal

  • itarena says:

   Mindenképpen érdemes a szolgáltatónál is tájékozódni, nem tudok biztosat mondani. A vásárolt TV csak kártya olvasó foglalattal fog rendelkezni, magát a kártyaolvasót meg kell majd venni, és elképzelhető, hogy ez T-Home specifikus. A parabola áramellátásra nem tudok válaszolni, nem akarok hülyeséget mondani.

 45. Petra Edit says:

  Kedves Cikkíró, segítsen kérem!

  Van egy Samsung tévém, amiből a hang csak optikai kábelen jön ki. Vettem az ebayen egy átalakítót, ami azt igérte, hogy a music centerre tudom kötni vele a tévém hangját. Ezzel nem is lenne baj, de sajnos mindössze egyetlen tévé csatorna esetén sikerült eddig hangot kicsikarnom a music centerből. Mi lehet a baj? Valahol olvastam, hogy a tévé csatornák más és más hang kódolást alkalmaznak, és a kütyüm lehet nem ismeri az összes kódolást. De mégis milyen kódolások léteznek? Az optikai kimenetre nem csak egyféle hangnak kellene kimennie? Mi lehet a baj?

  Nagyon köszönöm, Edit

 46. Albert Ferenc says:

  Tisztelt Itarena
  Jelenleg T-Home-os IPTV -és előfizetéssel rendelkezem. Van egy analóg 100 Hz-s Tv-m és skárt kábellel csatlakoztatott Video magnó és DVD készülékem. Mit kell figyelembe venni ahhoz, ezek a készülékek használhatóak maradjanak, ha a tv készüléket egy modern LCD-LED készülékre cserélném, illetve milyen megoldást javasolnak?
  Válaszukat megköszönve!
  Tisztelettel Albert Ferenc.

  • itarena says:

   Gyakorlatilag semmit, mert az új TV-k is rendelkeznek SCART csatlakozóval, más kérdés hogy a SCART kábel nem alkalmas HD minőségű kép továbbítására, mint ahogy a normál DVD sem. Ha a T-Home set-top-box rendelkezik HDMI kimenettel, akkor érdemes azt használni.

 47. Gyöngyi says:

  Kérdésem az lenne, hogyan tudnám összedugni a DVB-C tuneres full hd tvm /LG37LE5500/ egy dvd+hdd felvevővel hogy úgy vegyek fel hogy a tv nincs bekapcsolva?
  Most a koax kábel a tvbe megy,ha csak scartal csatlakoztatom a felvevőt, csak akkor tudok felvenni, ha a tv be van kapcsolva?
  De azt nem tudom, hogy attól még lehet más adást nézni vagy nem lehet elkapcsolni…???

  Ha a koaxkábelt a felvevőbe dugom ami nem dvb-c tuneres, /mert ilyen tudtommal nem létezik, ha mégis horribilis az ára/ akkor csak az analog adásokat fogom venni/vagy semmit?/ és akkor sem biztos h tudok felvenni vele a tv kikapcsolt állapotában vagy más adást nézni közben/ezt nem tudom/

  Arra gondoltam, hogy lehet-e olyat, hogy a tv-t és a felvevőt úgy kötöm össze, hogy a koax kábelt egy elosztóval kettéosztom, és egyidejűleg megy a tvbe és a felvevőbe????
  Akkor mindkettő működne vajon?, tv, hd-san és a felvevő meg felvenne ha nincs bekapcsolva a tv? kellene scart is hozzá,vagy HDMI? MIlyen kimenet kellne és milyen bemenet mindkettőhöz /tv,HDDfelvevő/
  REmélem érthető voltam:)Köszönöm előre is!
  Gyöngyi

 48. Lenlo1 says:

  Tisztelt itarena!

  Nem rég T-home kábelről T-home iptv előfizetésre váltottunk, ami annyit tett, hogy a házban használt tv készülékek közül az egyik elé bekerült egy router szerű dobozka, amiből egy utp kábel egy másik dobozkába vezet, ahonnan már a tv-be megy a kábel. A másik tévéhez ugyan az a koax kábel megy, mint korábban és ha lefuttatom a csatornakeresést akkor kb. 40 analóg és mintegy 100 digi csatornát jelez, azonban csak az analógokat tudom beállítani és nézni.
  A tv néhány éves samsung lcd. Vajon van esélyem valamilyen nem előfizetéses eszközzel a digitális csatornák vételére?

  Elnézést, ha korábban már hasonló problémára válaszoltál!

  Üdv.

  • itarena says:

   Kedves Lenlo1!
   Volt már hasonló jellegű kérdés, de sajnos csak külön set-top-box-al tudod megoldani, ugyanis tudomásom szerint egyedül a DigiKábel hálózatán nem kódolják a digitális csatornákat.

 49. Ildikó says:

  Kedves itarena!

  Nagyon szuper a cikk! ilyen jó összefoglalót régen olvastam! Köszönöm!!

  Azért persze lenne egy kérdésem. ugyan érintőlegesen olvastam hasonló problémát és rá választ, de valahogy kicsit zavaros ez a pvr funkció hogyan is működik..
  Szóval hamarosan digi kft-től kapjuk a szolgáltatást, akik ugye analóg és digitális jelet is közvetitenek az előfizetésben. Jelenleg analóg régi (16éves daewoo és 14éves samsung) tv-nk van. analog t-homos kábel tv-vel. mostani megoldában simán scarttal összekötött videoval tudunk felvenni adást úgy, hogy közben másikat nézünk.
  Ha mindezt digitális adással szeretnénk, akkor a digi kft. által kapott adással hogyan tudom ezt megoldani?
  Ma voltam pár boltban és több tv-nél is láttam (sharp, hyundai, orion, némelyik lg és samsung) volt irva PVR funkció csatlakoztatott USB-re. sajnos az eladók hol azt mondták, hogy a tv-ben a pvr funkció tudja azt, hogy felvesz egy adást miközben egy másikat nézek a tv-ben. volt ahol azt mondták ezt nem tudja csak azt veszi amit nézek, sőt volt aki azt mondta, hogy dvb-c “tipusu” adást ezzel a pvr-el nem lehet csak a dvb-t “tipusut”, és volt olyan válasz is, hogy egyik pvr funkció képes erre másik nem attól függ időzitettet tud-e, ja és még a tv márkától is függ mert ugyan azon nevü funkció nem minden márkánál ugyan az.
  Szóval ha esetleg erről a TV-kben található PVR funkcióról kaphatnék néhány működési-gyakorlati információt, hogy tisztába kerüljön, mert igy igen zavaros. ?
  van ahol pvr-nek irják van ahol pvr readynek ez ugyan az vagy van különbség itt is?
  Illetve milyen megoldás/megoldások léteznek erre a problémára, hogy felvenni egy adást miközben másikat nézek a tv-n. pl. set top box-ot vegyünk analóg tv-hez és ne tv-t ami tudja a dvb-c mpeg4-et?
  Digi kft-s kábel tv előfiz. lesz ami alapból 2 tv-re fog jönni (külön szobában, egymástól függetlenül működve)
  Illetve egy kérdés még a végére, hogy ha jönnek bekötni a Digisek akkor amig nem oldódik meg a fenti kérdés és marad az analóg tv set-top-box nélkül akkor az analóg adást tudjuk majd fogni ugye, jól értelmezem a cikkben lévő képet?
  mailre is jöhet a válasz, ha itt a fórumban nagyon hosszú lenne. KÖSZÖNÖM ELŐRE IS!!!!
  Bocsánat a túl hosszú és sok kérdésésrt, de alig találni gyakorlati infót és nagy káosz van főleg most az én fejemben ;)
  KÖSZÖNÖM!

  • itarena says:

   Kedves Ildikó!
   Valóban jó hosszúra sikeredett a levél, de igyekszem mindenre válaszolni.
   1. Az új DigiTV-s analóg tévéelőfizetést természetesen minden tévé képes fogni külső egység nélkül.
   2. Ha új TV-t szeretnétek venni, mindenképpen érdemes DVB-C dekódereset venni, mert a Digi úgysem kódolja külön az adást, tehát kártya nem kell hozzá külön másrészt nem lesz +1 távirányítód és +1 eszközöd fölöslegesen, arról nem beszélve, hogy általában a TV-k menüje sokkal jobban kezelhető, mint az olcsó kínai set-top-box-oké.
   3. A PVR funkció fogós kérdés, abban biztos vagyok, hogy gyártó specifikus a dolog, tehát simán lehet hogy míg az egyik gyártó tudja a másik nem. Úgy tudom hogy maga a PVR ugye annyit jelent, hogy Personal Video Recorder, tehát magyarul “Személyes Videó Felvevő”. TV-k esetében a Ready funkció, ha minden igaz csak annyit tesz hogy külső winchester vagy pendrive -val együtt PVR. Tehát készen áll arra (Ready) hogy felvegyen, de csak ha van mire. Érdemes a kinézett tévénél külön megnézni, hogy van-e rá lehetőség, hogy mást vegyen fel, mint ami éppen megy.

 50. Giardina Bálintné says:

  Sziasztok!

  Nagyon jó a cikk, köszönöm!

  Nekem rögzítéssel kapcsolatos kérdésem lenne: ha adást szeretnék felvenni a tévéből, egyrészt a T-Home sat-tv adását nézve, másrészt ingyenesen fogható idegennyelvű adásokat nézve, másik paraboláról, milyen lehetőségem van? Dvd-felvevő, meglehetősen borsos áron? Mire jó pontosan a média felvevő?

  Köszönettel,
  Krisztina

 51. Lackó says:

  Tisztelt itarena!
  Köszönöm a cikket, igazi hiánypotló.
  Bár közelebb kerültem a témához, mégis a segítségük kérném. 4 éve vásároltam full hd-s televizíót, sajnos akkor még mpeg2 tunerrel.(DVB fogalmam nincs, van-e benne) Analóg kábeltévé előfizetésem van, viszont a szolgáltató évente többször akció keretében felrak digitális adásokat is a kábelre, plussz adókkal, kódolatlanul. Szomszédomnak mpeg4, DVB-T/C-s tv-n ezek jönnek ilyenkor. (Neki is ugyanaz a csomagja van, mint nekem)Ahhoz, hogy ilyen esetben én is tudjam ezeket nézni, DVB-C tuner, vagy mpeg4 dekóder kell? Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de laikus vagyok. Létezik-e egyáltalán ilyen külső dekóder. DVB-T ben találtam scart-osat, amit csak a tv-be kell dugni, nem foglalja a helyet mint a settopbox. Van-e megoldás.
  Segítségük előre is köszönöm.

  • itarena says:

   Kedves Lackó!
   Először is két fogalmat kell tisztázni: nagyon egyszerűen a DVB a műsorszórás típusát jelenti, az MPEG pedig a kódololás típusát. Az hogy valami DVB-T azt jelenti digitális antennás földfelszíni vétel, azt hogy DVB-C azt hogy digitális kábeles. Magyarországon a DVB-T adásokat MPEG4 kódolással tömörítik, ezért nem jó a TV-t ahhoz. De lehetne MPEG2 is, ebből volt a botrány annak idején. A DVB-C adások is lehetnek MPEG2 de MPEG4 kódolással is, ez is szolgáltató függő. Az új tévékben van már DVB-C dekóder is de a DigiKábelt kivéve hiába mert a legtöbb szolgáltató még pluszban egy kártyával is kódol, ezért kell még set-top-box-is.
   Na de visszatérve az eredeti kérdésedre, te is tudnád fogni a digitális adásokat, csak be kell szerezned a szolgáltatódtól egy set-top-boxot, (ez lesz a te DVB-C dekódered.)

 52. bodo says:

  sima alap upc analóg kábel előfizetéshez milyen fajta új tv-t javasoltok?

  • itarena says:

   Kedves bodo,
   Igazából érdemes fullHD (1920×1080) tévét venned a jövőre való tekintettel, azonban sajnos az analóg kábelcsatornák kvázi nagyítva fognak megjelenni, ezért elég lehet egy HD-Ready (1280 x 720) is. Szerencsére már egyre több csatorna átállt a 16:9-re, ezért az “összenyomott kép” effektus egyre kevesebb esetben fog jelentkezni.

 53. Vörös Ferenc says:

  sziasztok.
  teljesen amatör vagyok ebben az egész témában,de hála a leírásnak kihámoztam a lényeget belöle. ugyanis arra lettem volna kíváncsi hogy kell-e beltéri egység a TV-m hez amiben DVB-S tunel van ha veszek egy parabola antennát. szóval nem kell ha kártyaolvasó van benne.milyen kártyáról van szó? a tv-m típusa:LG 37LS570S ehhez szeretnék egy parabolát venni mi kell még az antennán kívül az adások vételéhez?
  kösz a választ.bocs ha megcifráztam a kérdést de ez itt nem az én asztalom,ezért kérem a segítségeteket:)

  • itarena says:

   Kedves Ferenc, A DVB-S dekóderrel rendelkező tévékhez nem kell semmi, ha csak az ingyenesen fogható műholdas adásokat szeretnéd fogni. Ha azonban egy adott szolgáltatónál szeretnél előfizetni, pl T-Home SatTV, vagy Digi akkor ott mivel kódolják az adásokat szükség van kártyára.
   A mai korszerű tévék rendelkeznek PCMCIA kártyaolvasó foglalattal. Ezekbe lehet beletenni egy kártyaolvasót (pl. mindigTV-nél Conax kártyaolvasó), és abba a kártyát. Ez DVB-T esetén egyszerű mert csak egy szolgáltató van és ott tudjuk, hogy milyen kártyáról van szó. Fizetős műholdas szolgáltatás esetén azonban ez a dolog eléggé szolgáltatófüggő, érdemes náluk érdeklődni.

 54. Vörös Ferenc says:

  köszönöm szépen a választ,minden világos:) további sok sikert nektek.

  ui:jó hogy vannak ilyen fórumok,egy oszkárt az alapítónak!!! :)

 55. Vörös Ferenc says:

  sziasztok. ismét egy kérdés: a TV-m ben vannak különbözö szolgáltatások ezek Pl-ul. Prémium tartalmak: Index, Origo, MTV videótár, startlap.hu, port.hu, YouTube, Videa, HBO Go, Museum, Accu weather (folyamatosan bővülő kínálat)
  a kérdésem az lenne.ezeket elö kell fizetni vagy bejelentkezés után nézhetek filmeket? HBO-Go-t próbáltam de nem jött össze :)

  köszi a választ.
  üdv

 56. Lackó says:

  Köszönöm a segítséget, sejtettem, hogy ez lesz a megoldás. Mégegyszer köszönöm a cikket is.

 57. Krisztina says:

  Köszönöm a választ!
  Pont olyasmire lenne szükségünk, mint anno a videófelvevő.
  Még azt szeretném kérdezni, hogy az ajánlott eszközt előfizetéses boxhoz is hozzá tudjuk csatlakoztatni, vagy ahhoz más fajtára van szükség?
  Lehet, hogy béna vagyok, de nem találtam, hogy mire vesz fel a felvevő. Bármilyen usb-n csatlakoztatható hordozóra (pendrive, külső vinyó…) vagy kártyára? Milyen fájlrendszer szükségese? Milyen formátumú fájlt kapok: rögtön írhatom dvd-re számítógéppel, vagy konvertálni kell?)
  Még egyszer köszönöm! :)

  • itarena says:

   Kedves Krisztina, Többféle eszköz létezik, természetesen többféle formátummal. Szinte mindegyikük külső USB-s eszközre rögzít, de egyesek beépített merevlemezzel is rendelkeznek. A fájlrendszer NTFS vagy FAT, igazából nagyon nem is számit.
   Elvileg egy sima DVB-s beltéri kell felvétel funkcióval, legalábbis ingyenes adások esetén. A fizetős tartalom más kérdés. Elkezdett érdekelni a téma, és rászántam vagy fél órát, de sajnos elkeserített amit találtam. A T-Home oldaláról: “A kártyákat a beltéri egységek között cserélgetni nem lehet. A vevőegységek a szolgáltató tulajdonában maradnak.” Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy hiába vásárolsz olyan DVB-S beltérit, ami tud kártyát is fogadni, nem fog működni, mert nincs regisztrálva a T-Home-nál. :( Valószínűleg ezért nincs is feltüntetve külön a kártya ár, ellentétben a mindigTV-nél.

 58. Ildikó says:

  Nagyon köszönöm a választ sokat segített!
  Akkor felszerelkezem 16Gb-os pendrive-val és kipróbálgatom a tv-k pvr funkcióit ;) ;)
  Köszönöm mégegyszer! szép estét!

 59. Feri says:

  Üdv!
  Először is, tetszett a cikk, már tisztult a kép… (a fejemben)

  DIGI tv-s kábel előfizetésünk van, analóg. Egy pár éves samsung CRT tv-n néztük eddig csak. Viszont vettünk egy szintén samsung tv-tuner-es monitor tv-t (t22b300 / tb300) is, ami tudja a DVB-T/C szabványokat, az mpeg2,mpeg4-et is.

  Ezen a tv-n szeretnénk hd-ban is nézni adásokat ha már a digi-nél benne van az árban.

  A problémám az, hogy nem tudom hogyan beállítani.

  Meg lehet adni az analóg és a digitális vételre is országot/régiót. Gyári beállítás szerint ezek Egyesült Királyság-on állnak. Valahol azt olvastam/hallottam, hogy Finnországra kell állítani a digitális részt, akkor tudja a tv venni a digi-nél a hd-kat.
  Viszont az én tv-m menüjében Finnország pont nincs benne… A csatornakiosztásban levő digitális műsorok frekvenciájára hiába keresek a tv-vel, semmit nem hoz be.

  Valamint az is kérdésem lenne, hogy a mindigtv-hez, milyen antennát kell még használni a tv-ben levő DVB-T dekóderrel?
  Egy régebbi szobaantennát rákötök és ennyi? Vagy valami spéci, esetleg erősítős antenna szükséges?

  Előre is köszönöm a válaszokat!

  üdv: Feri

  • itarena says:

   Kedves Feri,
   Ahogy látom a monitorod tényleg tudja a DVB-C-t, ezért mennie kellene. Az országot elvileg lényegtelen, hogy beállítod-e, az csak egy segítség a keresésben. Míg analóg esetben egy frekvencián egy adás jön be, úgy digitális esetben egy frekvencián éppen a kódolás miatt több. Ezért ha a digitális adásokat kereset (DVB-C Digi esetén Budapesten) akkor pl. 362 MHz-en jön be az ATV, Film+, HálózatTV….stb. Ezt a digi.hu csatornakiasztásnál a Digitális fül alatt találod. Ennek így működnie kell, de működnie kell automatikusan is. Lényeg hogy a Légi/Kábel résznél a Kábel legyen kiválasztva (lényegében itt választod hogy DVB-T vagy DVB-C.
   A mindigTV-hez pedig egy normál hagyományos szobaantenna elégséges, persze előfordulhat hogy a te lakóhelyeden rossz a vétel, ilyenkor szükség lehet tetőantennára is.

 60. zoltanez says:

  Kedves itarena!
  Oldaladat szoktam olvasgatni, nagyon jó.
  Gondom a következő:
  1. IPTV van nálunk otthon LG42-vel.
  2. Az egyik analóg lehetőségről lecsatlakozva kis analóg TV is működött eddig, amely végleg elromlott.
  3. Hogy az analóg TV adásokat a régi tip. koax kimenetről egy másik kis munkahelységben továbbra is nézhessem, vettem egy Conrad LENCO TFT-725 tip. hordozható digitál tv-t(DVB-T.
  4. Jó kis tv-t akartam venni, így nem analóg, hanem digit. tv-t vettem, ez rossz ötlet volt, mint utólag kiderült.
  5. A digit. tv-hez digit. botantennát adtak rövid koax kábellel, végén hagyományos kerek csatlakozóval, ez megy a kis új digit LCD tv antenna bemenetére.
  7. Sajnos az IPTV analóg adásait így nem tudom venni.
  8.Néztem a Hybrid GT-U8300 terméket a neten, csatlakozói mások, tán funkciója sem jó erre?
  9. Kérdezlek, köszönettel, mit tudok tenni?

  • itarena says:

   Kedves zoltanez, sajnos ez tényleg rossz ötlet volt, és sokan becsapják a vásárlókat. Amit vettél az kizárólag a 7 ingyenes DVB-T adás vételére alkalmas, erre sajnos nem fogod tudni rákötni az IPTV adásokat, maximum RCA kábellel, viszont így is az a baj, hogy az fog rajta menni ami a set-top-boxon, tehát egyszerre ugyanazt láthatod az LG tévén is a kis Conradon. Az említett hibrid tuner egy USB-s eszköz, amit számítógépbe dughatsz és így számítógépen veheted az analóg és digitális adásokat, de sajnos nem a te problémádra megoldás… :(

 61. tuzolto says:

  Tisztelettel érdeklődöm,hogy létezik-e olyan megoldás amellyel az ajándékba kapott 7″-os lcd, kis TV.-met amelyBEN csak a DBV-T. MPEG4 tuner van a DIGI kábel tv. csatornáit (ami amugy megvan)is foghassam.Köszönettel:

 62. Molnár Gábor says:

  Tiszteletem!
  OK: 3d led tv-t szeretnék venni. A típusa:http://pcdreamshop.shp.hu/hpc/ws_galeria.php?azonosito=pcdreamshop&tkod=pcdreamshop1330954503&kiskep=1334079614
  Kábel TV: analóg vidanet
  TV-k száma: összesen 4 (hagyományos)
  Szeretném megkérdezni, hogy ha engem nem érdekel az elektronikus műsorújság, meg a megállítás és nincs szándékomban egyenlőre a HD csatornákért pénzt fizetni, akkor érdemes-e ilyen tv-t venni? Szóval nem bánom-e meg.

  • itarena says:

   Kedves Molnár Gábor, bár a linket nem tudtam megnyitni, neked kell eldöntened, mire tudsz pénzt szánni. Ha veszel egy ilyen tévét, akkor igazából akkor tudod kihasználni teljesen, ha BluRay lejátszóval nézel rajta 3D vagy sima fullHD adásokat. Az analóg adás csúnya lesz rajta, de ugyanakkor az ember azért vesz ilyen tévét, mert szeretne jobb minőséget, ilyen esetben érdemes lehet fizetni a HD csatornákért. Itt elég nagy a különbség pl. National Geographic HD esetén. Az is lehet hogy ha van rá lehetőséged kábelszolgáltatót kell váltanod. Azért ajánlom a DIGI-t, mert bár mostanában sokan szidják, ott a digitális adásokért nem kell külön fizetni. De a döntés a te kezedben van.

 63. zola says:

  Nekem az lenne a kérdésem hogy T-Kábelnél (T-Homenál)kapott analóg adást hogy lehet digitálisan rögzíteni ?

 64. attila says:

  Sziasztok!Nemrégen vásároltam egy samsung UE40ES6800 3D LED TV-T . Az antennakábelt beledugva meglepődtem kicsit mert kb 140 csatornát tudok fogni(HBO, HBO2 stb)amik ugye fizetősek .Hogyan lehetséges ez,miközben a sima régi crt tv-n ugyanezzel a kábellel csak a sima 50 csatorna jön .A szolgáltatóm PR telecom. Válaszodat előre is köszönöm

  • itarena says:

   Kedves attila, ezt csak úgy tudom elképzelni, mint a DIGI-nél, hogy nem kell külön fizetni a digitális adásokért, és ugye az új tévéd digitálisan veszi az adásokat. Az hogy miért van HBO, az viszont egy jó kérdés, elképzelhető hogy reklám miatt, vagy valamit elszúrtak a telekomnál :)

 65. zoli says:

  Ha jól értelmeztem az eddig leírtakat, akkor amelyik tv-nél csak a DVB-T felírat áll, annál csak és kizárólak az antennával(szoba/tető) fogható digitális adásokat tudom fogni. Tehát sem az analóg kábel tv-t sem az analóg földfelszíni adásokat. Jól gondolom?
  Másik kérdésem pedig, hogy amennyiben egy tv-re DVB-T/C is támogatott, annál is csak a digitális adásokat tudom fogni? Illetve egyáltalán létezik-e olyan tv amely a digitális és analóg jeleket is tudja kezelni mind földfelszíni mind kábeltv-s részen?
  Előre is köszőnöm :)

 66. barbara says:

  Sziasztok,nekem egy Sony Bravia KDL-32EX600 fullextra tv-m van.UPC kábeles analóg előfizetéssel.A z adások teljesen nézhetetlenek rajta mintegy 80-évekbeli vhs film.Hogy tudnám én eszt teljesen kihasználni legalább digitális minőségre.mit vegyek vagy mit kell tennem.Minden megoldás érdekelne,köszönöm .

 67. giber says:

  Hello.
  A lakásunkban analóg tv adás van mely kábelen jön, ezt szeretném egy usb-s tuner segítségével laptopon is fogni, ehhez szükségem van egy analóg (vagy hibrid) tunerre ha jól tudom. A kérdés az lenne hogy a tuner-hez adnak egy kis antennát, de ettől függetlenül ráköthetem az antenna helyett a kábelt is ugye??
  Valamint tudnátok ajánlani nekem egy analóg usb-s tv tunert? (analóg gondolom olcsóbb mint a hibrid és a hibridet valószínűleg nem használnám ki)

 68. Gábor says:

  Üdv!
  Tetszett a cikk sikerült megértenem a dolgokat. Köszi :)

  Kérdésem az lenne, hogy tudtok-e nekem ajánlani analóg usb tv tuner-t?? (ami támogatja a win 7 64bites verziót is)

  Emellett érdekelne még az, hogy az analóg (vagy hibrid) usb tv tuner-re rá tudom e kötni az itthoni kábeles adást (analóg) vagy csak a hozzá adott antennával tudom fogni az analóg földfelszíni adást?

  Válaszaitokat előre is köszönöm.

 69. Sinkovics Gyula says:

  A napokban tervezem a DIGI TV előfizetést megkötni.Ha jól értem a DIGI kábelén digitális és analóg jel egyaránt jön?Most analóg jelet több kimenetű erősítővel osztok szét.Ez a módszer továbbra is jó?Ha DVB-C tévéket teszek a mostaniak helyére,digitális vétel lehetséges?

  • itarena says:

   Kedves Gyula, úgy tudom – bár nem árt utánakérdezni a DIGI ügyfélszolgálaton – hogy a DIGI nem kódolja a digitális adásokat. Tehát ha a kábelt szétosztja akkor minden DVB-C képes TV tudja fogni az adást.

 70. Pali says:

  Üdvözlöm! A cikk az én fejemben is rendet rakott, ezért külön köszönet!
  Kérdésem:
  Jelenleg egy Digi kábeles, HBO-val bővített előfizetéses csomaggal rendelkezem. A csatornákat egy Digis HumaxHd set top box segítségével, DVB-C tuneres Panasonic HD tévén keresztül tudom megjeleníteni. Korábban T-home-osok, IPTV-sek voltunk, de a gyakori műszaki problémák miatt úgy döntöttűnk, hogy váltunk.
  A Digi boxával nem tudok adásokat rögzíteni, nincs benne HDD, és azzal sajnos nem is bővíthető. Épp ezért vettem egy SkyTec HD BlackBox-ot DVB-C és DVB-T tunerrel, 500 gigás HDD-vel.
  Az HBO-s csomag miatt úgy gondolom, hogy a Digi box nem hagyható ki a rendszerből, bár jó lett volna csak egy boxot használni. Jól gondolom?Sajnos a bekötés ellenére sem tudtam a jelet az új boxba varázsolni, így jelenleg tanácstalan vagyok. Mit tehetek?. Amennyiben a bekötésről bővebb információra, fotóra van szükség, készséggel tudok küldeni.
  Köszönettel: Pali

 71. Simonyi Laszlo says:

  Kerdesem Sony HD Ready TV van, megoldhato-e hogy ne legyen tobb taviranyito a hazban . Vagyis milyen atalakito /egyaltalan van-e/ kell a TV ele,hogy a csatornakat tovabbra is a TV taviranyitojaval lehrssen mukodtetni . Valaszt koszonom.

 72. Balázs says:

  Tisztelt itarena!
  A köv. kérdésemre még nem igazán találtam meg a választ, remélem nem siklottam el felette a cikkben. Az mpeg4 dekódolással felszerelt receiverrel – tekintsünk el a szolgáltató specifikus settopbox-októl – tudom fogni az mpeg2 kódolású Nyugat Európai DVB-T adásokat? Magyarán az mpeg4 ‘lefelé’ kompatibilis az mpeg2-vel?
  Nevezetesen az autós DVD-GPS-DVB-T TV-Radio stb. fejegységet kérhetem mpeg2-vel vagy mpeg4-gyel, és biztos szeretnék benne lenni, hogy az mpeg4-es működni fog Európa nyugati felén is. Vagy biztosabb lenne mindkettővel megrendelni?
  Előre is hálás köszönet a válaszért!

 73. Tom says:

  Tisztelt itarena !

  Upc digitális előfizetésem van. Új, digitális tuneres, full HD Tv-t veszek. Ezek után már nem kell használnom a set-top boxot, a jel mehet közvetlen a Tv-be akár?
  Ha HD előfizetésre módosítok és a set top boxra továbbra is szükség van, akkor azt le kell cserélni majd egy másikra, ami alkalmas a HD adás fogadására ?
  Ha egy csatorna esetleg eleve ad jelet HD-ban, az jel a UPC-n átjön HD ként, akkor is ha nincs HD előfizetésem, vagy a UPC lebutítja és ez esetben is csak akkor lesz HD nálam, ha előfizetek rá?
  Milyen beállításokkal érhető el a legjobb képminőség a régi felbontású és képarányú adások esetén?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • itarena says:

   Kedves Tom, de valószínűleg igen, mivel a UPC kódolja a csatornákat. De ha jól tudom a UPC http://www.upc.hu/televizio/digitalis-kabeltv-alapcsomagok/mediaeszkozok/mediacard/ már kínál PCMCIA kártyát. Ha a tévéd rendelkezik Kártyafoglalattal, akkor ezt behelyezve nem lesz szükséged set-top-boxra. Érdemes már eleve HD vételére alkalmas set-top-boxot bérelned/venned ha emellett döntesz, én a MediaCardot javaslom inkább. HD vételed csak akkor lesz, ha előfizetsz HD csatornákra. A legtöbb új tévé már a hagyományos 4:3 és 16:9 beállítások mellett arra is lehetőséget biztosít, hogy a forrásnak megfelelően automatikusan változzon a képarány. Digitális adás ugyanis jöhet a régi 4:3 720×576 felbontásban, de jöhet 1920×1080 fullHD-ban is. Az automatikus beállítás ezt figyeli, és ha szélesvásznú adás van akkor teljes képernyőn, míg normál 4:3-as adás esetén a kép közepén jeleníti meg az adást, így nem lesz széthúzva a kép.

 74. Tomi says:

  Érdeklődni szeretnék,hogy egy 22″ tvt szeretnék vásárolni és csak DVB-T van rajta ezt érdemes -e megvenni ha Digis előfizetésem van? Ezzel tudom nézni az eddigi csatornákat vagy nem?Köszönettel Tomi

  • itarena says:

   Érdeklődd meg, hogy analóg tunerrel rendelkezik-e a tévé. Valószínűleg igen. Ezesetben tudod majd fogni az adásokat, de a normál 4:3-as verzióban, magyarul két oldalon fekete csíkot fogsz látni, ami nemcsak esztétikailag nem jó, de a tévének sem tesz jót. De természetesen a Diginél is vehetsz/bérelhetsz set-top-box-ot, és akkor digitálisan nézheted az adásokat.

 75. Radi says:

  Sziasztok,

  nagyon sajnálom hogy csak most találtam rá erre a cikkre, rengeteg fejvakarástól óvott volna meg.
  A cikketek tökéletességét és hiánypótló jellegét mutatja hogy két évvel később is bőven nyújt olyan infót ami semmilyen másik orgánumban nincs ilyen érthetően és jól összeszedetten kifejtve. Nagyobb publicitást kellene kapnia, nagyon szép munka.

  A megérdemelt dicséret mellett azonban nekem is lenne pár kapcsolódó kérdésem.
  Sony 40S4000es TVm van és most gondolkodom én is hogy váltsak analóg kábeltévéről. Azonban a TVm ha jól tudom DVB-T MPEG2-es csak ami miatt földfelszínit nem fogok tudni venni vele vagyis MindigTV kilőve ha jól sejtem?
  Nincs esetleg valami mód egy MPEG2-es tévét MPEG4-esíteni?
  A TVm tud DVB-C-t viszont nem tudom hogy MPEG2 vagy 4, ez számít valamit?
  Ha a DVBT mpeg2 akkor a DVBC is az?
  Tud fogadni CA modult vagyis ha előfizetnék DVB-C szolgáltatásra valakitől és vennék bele CA kártyát akkor abba lehetne beledugni a smart cardot és menne rajta a digital SD és HD adás is? Vagy csak a SD csatornák?
  Utálom a STBket főleg a plusz távirányító miatt emiatt szeretnék a TVvel dekódoltatni, tudnátok a fentiek ismeretében javaslatot adni, hogyha digitális SD és HD adásokat szeretnék a TVmen lehetőleg STB nélkül nézni akkor milyen lehetőségeim lennének pesten?

  Köszi és további sikeres cikkeket kívánok.

 76. Varadi Zoltanne says:

  Üdvözlet!
  Kérdésem a következő: a szabadon fogható, nem kódolt német adókhoz (Astrán) eddig volt egy tányér antennánk, analóg vevőfejünk(dual), és lakáson belül két DIGITÁLIS műholdvevő beltéri egységünk ( nem modern LCD-s vagy síkképernyősek a tv-k, hanem régiek) mellyel tavaly óta nem tudjuk fogni tovább a műsorokat (a vevőfejet kicseréltük már digitális dual-ra, a tányér változatlanul Astrára beállítva) ám mire kell ügyeljek, hogy milyen másik digitális
  beltérit kell vennem, mi az ami a régin nem volt és ebben kell legyen.
  Mi az ami a dobozon feltétlenül fel legyen tüntetve? és hogy még a régi készülékekkel is kompatibilis legyen és nézhetők legyenek a műsoradók, persze nem HD minőségben:-)? Másra nem is használjuk a tv-ket csak ezekre a szabad német adókra.
  Köszönettel:
  Varadine

 77. János says:

  Kedves Itarena!

  Digi műholdas előfizetésem van. Ha kártyaolvasóval ellátott DVB-S vevős TV-t vásárolok, tudom fogni az adást STB nélkül?

  Köszönettel,
  János

 78. Peti says:

  Sziasztok,
  Nagyon jo a cikk es a kerdesek/ valaszokbol is sok infot tudtam gyujteni, de sajnos ami engem foglalkoztat azt nem tudtam kideriteni belole. A kerdesem a kovetkezo lenne:
  Ha veszek tanyeros UPC-t es kiviszem Nemetorszagba, raallok a muholdra, akkor tudom fogni ugyebar a UPC adasokat. Tudom ezzel egyidoben az itteni foldi sugarzasu digitalis adokat is fogni a tanyer elforgatassa nelkul? vagy esetleg teljesen mas fej kell a parabolara?
  Koszi a valaszt elore is!
  Peti

  • itarena says:

   Kedves Peti. A hazai földfelszíni digitális sugárzás nem műholdakkal, hanem ahogyan a nevében is van földfelszíni adó tornyokkal történik. Ezek vételére nem parabola, hanem szélessávú antenna szükséges, de az adások csak az országhatáron belül érhetőek el az Európai törvények szerint.

 79. Peti says:

  Sziasztok, megint en.
  vagy esetleg meg az a kiegeszito otletem lenne hogy a tanyert at lehetne forgatni mindig az astrara es akkor tudnam nezni a nemet adokat?
  Igazabol ritkan akarok magyart nezni es akkor is csak a sportteveket..
  Koszi megegyszer.
  Peti

 80. Tamás says:

  Üdv!

  Szerinted létezik olyan “set-top-box”, mint a hibrid tv tuner PC-be, hogy a DVB-T-t és az analóg (kábeles) adást tudja fogni és rögzíteni? Sima tévém van, analóg kábeles előfizetéssel, a PC-v viszont 10 éves, elég gyönge, és nem akarok ebbe fejleszteni, de létezik egyáltalán ilyen eszköz? A cél: ANALÓG és DVB-T (esetleg SAT) műsort (esetleg RCA-ról) digitálisan rögzíteni.

  Köszi
  Tamás

  • itarena says:

   Valószínűleg nem létezik, mivel nem igazán van rá szükség, ha úgyis minden tévében van analóg tuner. A kettő együtt nem hiszem, hogy menne. Van olyan set-top-box ami rögzít DVB-T adást, de analóg adást nem. Ennek technológiai korlátai is vannak, hiszen egy digitális adást pendrive-on digitálisan komolyabb tömörítés, kódolás nélkül lehet tárolni, míg analóg esetben komolyabb hardverre lenne szükség.

 81. ixxion says:

  Kedves itarena,

  Nagyon jó a cikk, sok mindent megvilágít, különösen a hozzászólásokkal és válaszokkal együtt. Azért néhány dolog nem áll össze nekem teljesen.

  Digi kábelTV-t rendeltem (eccer csak hozzák majd), az derült ki számomra a fentiekből, hogy megvannak ennek a szolgáltatónak a specialitásai…

  Tanácsot szeretnék kérni, milyen eszközökre, megoldásokra lesz szükségem

  * Használni egyelőre egy régi CRT TV-vel fogom a későbbiekben potenciálisan DVB-C tuneres tévével,

  * Illetve laptopon (nem sokat TV-zünk, de ha focimeccs van asszony biztosan valami mást akar nézni). Van egy full HD felbontású HDMI bemenetes laptopom, ez lenne a másodlagos készülék.

  * Jó lenne ha tudnék adást felvenni jó minőségben, és szerkeszteni is (reklámok kivágása)

  A kérdéseim:

  1. A közvélekedés szerint a Digi analóg adása elég vacak. Ezek szerint érdemes digitális STB-ot kérnem/vennem? Vagy nem kell STB amúgy sem, mert a TV-hez nem ad hozzá (az új TV pedig amúgy is DVB-C-s lesz), a laptop pedig valami spéci megoldást igényel? (Külön fizetős csatornát, pl. HBO nem tervezek venni.)

  2. Ha kell STB, akkor SD vagy HD legyen?

  3. Ha lesz STB, akkor béreljem, vagy vegyek egyet? Ha bérlem, lehet kérni milyen legyen? Ha veszek, milyet vegyek?

  4. Hogy tudom majd egyszerre használni a TV-t és laptopot?

  Bocs a sok kérdésért, de a Digi ÜSZ nem tűnik túl kompetensnek, meg nyilván vannak olyan trükkök is, amit nem biztos, hogy érdekeltek elárulni… A kérdésekben visszaolvasva részlegesen látok válaszokat, de nagyon sok a nyitott lehetőség még, nem könnyű összerakni a teljes képet…

  Előre is köszi!

 82. KBalázs says:

  Kedves itarena!

  Műholdas DigiTV-nk van, amely két készüléket szolgál ki, két külön szobában. Az én szobámba a jel egy koax kábelen keresztül érkezik (a csatornák váltása pedig telefonkábelre csatlakozó egység segítségével lehetséges). Ezt szeretném rákötni a laptopomra usb-n keresztül, hogy azon nézhessem az adást. Milyen típusú TVtunert vásároljak, hogy meg tudjam ezt valósítani?

 83. Imre says:

  Sziasztok.
  Ezek szerint aki T-home, stb, stb adásokat néz (sd) véletlenül sem vegyen nagy képernyőjű tv-t mert sokkal rosszabb lesz a kép. Tavasz óta nézegetem a 40-50″-es (pl 127 cm) tv-ket és nagyon örülök, hogy nem vettem meg most verném a fejem a falba. Most egy 10 éves Sony 63 cm-es képűátlójú tv-m van még most is gyönyörű a kép minősége de szerettem volna nagyobbon élvezni. Summa summárom, még a 100 cm képátló közelébe sem mehetek, nem, hogy 120-nak. :-(((((((((((
  Persze Lcd, Led, vagy Plazmáról beszélek, erre akartam váltani.

 84. BTamás says:

  Kedves itarena!

  Elképzelhető, hogy fentebb megválaszolásra került a kérdés, ez esetben elnézést, de laikusként elég bizonytalan vagyok: egy nem éppen mai darab Samsung (hagyományos képcsöves) 50Hz-es tv-t használok (jelenleg UPC-s settop box-szal, megállítható, rögzíthető élő adás), de szeretnék áttérni Digi-re. Viszont a megállítható élő adás kényelméről nem szeretnék leszokni, így arra gondoltam – a Diginél ez a szolgáltatás nem érhető el, csak rögzítésre van mód az ügyfélszolgálatuk szerint: “Társaságunk DVR típusú boxokkal nem rendelkezik, melyek támogatják az élő adás megállítását és visszatekerését. A Technisat HD4CX típusú box, lehetővé teszi, a külső USB eszközre történő műsorrögzítést (pendrive, winchester), viszont az élő adás megállítására és visszatekerésére nem alkalmas. A készülék kézikönyve hozzáférhető az alábbi címen:
  http://digi.hu/uploads/documents/ktv/DIGIT_HD4_CX_HUN_manual_1.pdf

  Viszont én arra gondoltam, hogy megoldanám “házilag” az élő adás megállítását, mondjuk ezzel az eszközzel (+ egy 8GB-os pendrive-al):

  http://www.mostelado.hu/webaruhaz/details/217/7/k%C3%A1bel-tv-s-eszk%C3%B6z%C3%B6k/synaps-chd-3100m-cx?keyword=DVB-C

  Véleményetek szerint életképes lehet az ötlet? Ha nem, akkor van valamilyen javaslatotok? Előre is köszönöm:

  Tamás

 85. Mariann says:

  Kedves Iterana,
  egy műszaki antitalentum nő levele ez. Én is végigolvastam mindent, van ami világosabb, nem a cikken múlt, hogy nem teljesen tiszta a kép.
  Nekem is van egy problémám: egy kb. 10 éves Samsung TV-n kábeltv előfizetésen (Falutv Kft., Győr, 2. csomag) keresztül vesszük az adást. A kép tavaly nagyon szép volt, de év végére sokat romlott
  Most a lakáson belül egy másik helyre tettük a TV-t (két helyen fogható a kábeltv, az első a bejövő, a 2., a jelenlegi pedig egy erről leágazó), itt katasztrófa a kép. Már jeleztük a szolgáltatónál, ők egy ideiglenes közvetlen kábelt húztak be, de nem sokat segített.
  A kérdésem: ha TV-t cserélünk, garantáltan jobb lesz-e az adás? Vagy valami box kéne, de milyen? Vagy milyen módon tudnám kiszűrni, hogy hol a hiba? A szolgáltató nagyon készséges, és szerintük új tv kéne, de egy kölcsönkért új TV-n nem volt sokkal jobb a kép.

  Mi lehet a megoldás? Előre is köszönöm a választ,
  Mariann

  • itarena says:

   Kedves Mariann!
   Mivel ahogy említette más tévével sem volt jobb a helyzet, a hibát én is a szolgáltatónál keresném. Esetleg ha van rá mód szolgáltatót váltanék, akár adott esetben a mindigTV-re (7 ingyenes adás). Az Ön által használt szolgáltatás analóg rendszerű, ilyen esetben egy beázott kapcsolószekrény, megtört kábel is okozhat ilyen jellegű problémát. Esetleg egy ismerősnél aki ugyanezt az előfizetést használja érdemes lenne megnézni, akár az Önök tévéjével.

 86. Mariann says:

  Kedves Iterana,
  nagyon köszönöm a gyors választ::)
  Megnézem egy ismerősnél saját TV-vel.
  üdv, további szép napot,
  Mariann

 87. Erdős Éva says:

  Kedves Iterana.Szeretnék érdeklődni hogy külföldön hogy lehet fogni a mindig tv adásait ha van hozzá előfizetésed beltérid is de németország a jelenlegi országod akkor lehet -e azt hogy a 2 ország között viszed hozod a kártyát és nézhetném itt is meg otthon is is?

  • itarena says:

   Kedves Éva!
   A mindigTV adásai a nemzetközi frekvenciahasználati egyezmények miatt csak idehaza nézhetőek. (Ennek oka természetesen az is, hogy csak itt vannak földi állomások, melyek sugáraozzák az adást.)
   A kártyát egyébként nemcsak hogy emiatt fölösleges kivinni, sajnos még idehaza se lehet mozgatni, tehát ha előfizetsz pl. Kecskeméten és felhozod a kártyát Pestre, nem fog működni.
   Az egyik megoldás, hogy letöltöd a PlayStore-ból a mindig TV alkalmazást, így WiFin keresztül eléred a közszolgálati adásokat, a másik hogy műholdas tévére állsz át (melyhez parabolaantenna és DVB-S vevő szükséges).
   Magyar adók, melyek elérhetőek műholdról (Az Eutelsat 9A-ról): m1, m2, duna, duna world.
   Remélem segítettem!

   PS: azért nem írtam idáig, mert nincs mindig időm rá.

   • Erdős Éva says:

    Köszönöm szépen válaszod:)

    • Erdős Éva says:

     Van müholdvevő és antenna is ….csak valami dekoder kell hogy legyen a digitális müholdvevőben amit beleépitenek .Ezt megnéztük a mindig tv-nél hogy melyik ez a dekoder és igy választottuk a beltérit kártyaleolvasóval,,,,csakhogy mivel ez földfelszini igy kellett volna egy kiegészités hogy hogy tudom mégiscsak műholdról nézni,amit láttam hogy a diginek és a upc-nek vannak csak müholdas adásai:(sajnos igy ugrott a mindig tv.

 88. SzBéla says:

  Tisztelt Itarena, lakókocsiztunk, és elvittük az egyik kisebb méretű tv-t melyről azt gondoltam, hogy gyerekeink tudni fogják nézni… A lakón van egy Kathrein 35 jelű szélessávú antenna, melyet a szemmel is látható tv toronyra irányoztam… Nos, végig keresve a DTV sávot talált is 95 tv csatornát (és kb.25 rádiót), az osztrák, és szlovák tv-k egyikét-másikát simán HD jelöléssel extra szép képpel, hanggal hozta, viszont egyik magyar adót sem! (hozzáteszem az osztrákhoz kellett kicsit fordítani az antennán, de onnantól tip-top képe lett, semmi pixelesedés) A magyaroknál a klasszikus se kép-se hang! :) Az infó menüben kiírta, hogy milyen műsor megy éppen, de képet se hangot sehogy nem tudtam rajta előcsalni. Egyfolytában azt írta, hogy “kódolt tartalom”. Mi lehet ennek az oka? Az RTL klub tudtommal szabadon fogható, ingyenes. 2009-ben vett LG monitor TV-ről van szó a típusa: LG M227WDP-PZ köszönöm válaszát! Üdv minda

  • itarena says:

   Kedves SzBéla! Két dologra tudok gondolni. Az egyik, hogy a leírtak alapján úgy látom az osztrák/szlovák határ közelében nyaraltak, így előfordulhat hogy itt nincs mindigTV lefedettség (csak magyar határon belül). A másik, hogy a küörnyező országok MPEG2-ben kódolják az adást, míg a magyar MPEG4-ben. Lehet, hogy az Önök tévéje nem támogatja az újabb szabványt. Javaslom próbálják ki az országban, és ha nem működik akkor érdemes beszerezni egy MPEG4-es set-top-box-ot.

 89. SzBéla says:

  Tisztelt Itarena, köszönöm gyors válaszát! Közben kezembe akadt a TV használati útmutatója, ott áll, hogy sajnos nem tudja az MPEG4 kódolást, csak az MPEG2-t… :(

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
3D-s lakástervezés, lakberendezés, ingyen, böngészőből

Ráakadtam az Autodesk Homestyler nevű weboldalra, melynek segítségével a böngészőben tervezhetjük meg álmaink otthonát és rendezhetjük be rengeteg előre elkészített...

Close