it-tech no image

Létrehozva: december 21st, 2010 | by itarena

0

5 perc alatt tudd meg, mit tartalmaz az új Médiatörvény!

Nem fogok politikával foglalkozni, de az új médiatörvény érínti a netes társadalmat is és  mindenféle médiumot, így úgy gondoltam hogy a lehető legrövidebben mindenkinek érdemes tudomást szerzni róla.

A kivonatot a comment:com blog kivonata alapján készítettem.

Tehát a legfontosabb dolgok az új médiatörvényben:

1. Bevezető, főbb változások

imageAz új törvény minden újságra, hírportálra és netes újságra kiterjed. Az ORTT utódja a Médiatanács, mely jogsértés esetén bármely médiumot megbüntethet, ha: gyűlöletet kelt személyek, nemzetek, közösségek, etnikumok ellen, vagy egyházak, vallási gyülekezetek ellen szól fel, illetve közösségeket sért meg vagy rekeszt ki.

A közszolgálati hírműsorokat csak az MTI gyárthatja az MTV-nek, DunaTV-nek, a Magyar Rádiónak, továbbá a törvény az MTI-hez telepíti a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártását és a közszolgálati médiumok hírportáljának működtetését.

2. Kiskorúak védelme

imageA kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására alkalmas, pornográfiát vagy indokolatlan erőszakot tartalmazó műsor egyáltalán nem közölhető.

A gyermekek és a kiskorúak védelme érdekében a lineáris műsorszolgáltatóknak műsoraik többségét kategorizálniuk kell. Megjelenik a 6 éven aluliak számára nem ajánlott kategória is.

A kereskedelmi TV adók híradóiban a bűnügyi hírek csak 20%-ot tehetnek ki éves szinten.

3. Tartalmi változások

A reklámok nem lehetnek hangosabbak a műsornál és óránkénti időtartamuk egyetlen egész órától egész óráig tartó időszakban sem haladhatja meg a 12 percet. (közszolgálatinál 8 perc) Nem sérthetik az emberi méltóságot, nem tartalmazhatnak és támogathatnak a nemen, származáson, nemzetiségen, valláson, világnézeti meggyőződésen, fizikai vagy szellemi fogyatékosságon, életkoron vagy szexuális irányultságon alapuló hátrányos megkülönböztetést, illetve nem gyalázhatnak nemzeti jelképet.

Több magyar zenét kell a magyar rádióknak sugározni, és ezek negyede 5 évnél újabb felvétel kell, hogy legyen.

A televízióknak évi műsoridejük több mint felében európai, több mint harmadában magyar műveket kell bemutatni, továbbá a két nagy kereskedelmi televíziónak biztosítania kell digitális adás esetén, hogy az este 7 és 11 óra között sugárzott, nem magyar nyelven készített filmek és sorozatok legalább negyede eredeti nyelven, magyar felirattal is elérhető legyen.

A televíziók nem gyakorolhatják kizárólagos közvetítési jogukat oly módon, hogy a közönség több mint 20 százalékát kizárják a kiemelten nagy jelentőségű események alól. Például focimeccsek, világbajnokságok.

4. mindigTV – digitális átállás

imageAz új jogszabályi szöveg ugyanakkor a digitális átállás végső határidejét 2014. december 31-re tolja, hacsak előbb nem valósulna meg az a feltétel, hogy a lakosság 94 százalékának legyen digitális vételre alkalmas készüléke.

 

Részletesebben a médiatörvényről, a digitális átállás csúszásáról:


Címkék: , , , , , , , , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Új Facebook-profilkép készítő weben

Igen, már ilyen is van. Nemrég írtam arról, hogy mire használják az új kis profilképes megoldást facebookon, - ahogy a...

Close