it-tech no image

Létrehozva: november 10th, 2010 | by itarena

0

DVB-T adás nézése VLC lejátszóval

Tegyük fel, hogy rendelkezünk egy a mindigTV, vagyis a digitális földfelszíni műsorszórás (DVB-T) vételére alkalmas USB-s TV-tunerrel. (ilyen eszközt egyébként akár már 7-8 ezer forint körül is vásárolhatunk).

Kérdés, hogy milyen programmal nézzük a TV-adást? Erre egyrészt használhatjuk a Windows beépített MediaCenterét, vagy a tunerhez kapott programot, másrészt a VLC lejátszót.

Amiért ez a post megszületett, az az, hogy ennek használata nem teljesen triviális, mondhatni abszolút nem felhasználóbarát.

Nézzük, hogyan is működik: töltsük le a VLC-t, majd indítsuk el. Csatlakoztassuk a tunert, és telepítsük fel a drivert, és indítsuk el a VLC lejátszót. Ha minden jól megy, akkor a Média\Felvevő eszköz megnyitása menüpont alatt beállítva működni fog az eszköz. A beállításokat a következő módon kell elvégezni:

  • Felvételi mód: DVB DirectShow
  • DVB típus: DVB-T
  • Sávszélesség: 8 MHz
  • Adóvevő/multiplex frekvencia: 610000 kHz (DunaTV, Autonomia) vagy 746000 kHz (RTL Klub, TV2, M1, M2, EuroNews, Infocsatorna) *

image

Ezek után kattintsunk a Lejátszás gombra, majd ha elindult, a Lejátszás/Program menüpont alatt tudjuk kiválasztani az adott csatornát. (nyilván csak az ingyeneseket)

image

* Fontos, hogy a megadott frekvenciák Budapest esetén érvényesek, más városokban az alábbi táblázatban felsorolt frekvenciákat kell megadni (1000-rel megszorozva, hogy kHz legyen):

Frekvenciatablazat_gerinc_2013_09_24_

A program használatának előnye, hogy Linux alatt is pontosan így működik, továbbá hogy a TeleText-et és a műsorújságot (EPG) is kezeli:

image

A Műsorújság az Eszközök/Műsorújság menüpont alól érhető el:

image


Címkék: , , ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Videók letöltése weboldalakról

Előfordult már, hogy szerettünk volna egy-egy videót YouTube-ról, vagy más egyéb oldalról, pl: indavideo letölteni? Van egy nagyon egyszerű megoldás,...

Close