it-tech no image

Létrehozva: október 10th, 2010 | by itarena

0

Megjelent a 10.10.-es Ubuntu Linux

Az új verzió a számos új funkció mellett új design-t és betűtípusokat is kapott, valamint kifejezetten netbookokra optimalizált verzióval is rendelkezik.

Újdonságok:

Friss csomagok

Mint minden új kiadásnál, ezúttal is rengeteg friss és új csomag jelent meg az Ubuntu fejlesztői ágának tárolóiban. Ez nem csak a már meglévő csomagok új verzióit jelenti, hanem sok új alkalmazás megjelenését is.

2.6.35-ös kernel

A Maverick Meerkat Beta kiadásban a 2.6.35-19.20-as kernel kapott helyet, ami a 2.6.35 stabil Linux kernelen alapul.

GNOME

A GNOME platform 2.31-es verzióra frissült. Ennek része az új dconf és gsettings API. Az Evolution a 2.30.2-es verzióra frissült, ami sokkal gyorsabb, mint az Ubuntu 10.04 LTS-ben helyet kapott kiadás.

KDE

A Kubuntu a KDE SC 4.5 kiadására épül.

Unity

Az Ubuntu Netbook Edition változatban a Unity lett az alapértelmezett felület. Az óra appletbe bekerült egy naptár is. Részletesebb ismertető a Unity felülettel kapcsolatban itt olvasható.

Gwibber

Az új kiadásban található Gwibber már támogatja a Twitter új azonosítási mechanizmusát. A háttérben történt fejlesztéseknek köszönhetően érezhetően gyorsabban indul el az alkalmazás, mint eddig.

Shotwell

Az eddig alapértelmezett F-Spot fotószerkesztőt a Shotwell váltotta az új kiadásban.

Ubuntu One újdonságok

Az új kiadásban az Ubuntu One még szebben integrálódik a rendszerbe: a feliratkozás és bejelentkezés immár nem a webböngésző megnyitásával, hanem az alkalmazás felületén történik. Az Ubuntu One és a Nautilus fájlkezelő integrációja is fejlődött, és gyorsabb lett a fájlok szinkronizációja.

Hangerőszabályzó

A Maverick Meerkatben a hangerőszabályzóból irányíthatjuk a zenelejátszást is: láthatjuk az éppen hallgatott szám címét, előadóját és a CD borítóját, megállíthatjuk, vagy elindíthatjuk a zenét, és lapozhatunk a számok között.

Szoftverközpont

Megújult a Szoftverközpont: külön szekcióban kaptak helyet az ajánlott és az új alkalmazások. Emellett az előzmények funkció segítségével nyomon követhetjük a műveleteket. A fejlesztések eredményeként gyorsabbá vált a Szoftverközpont működése.

Letöltés: http://ubuntu.hu/maverickmeerkat

Aki szeretné kipróbálni, Windows alól is telepítheti a Wubi Installer segítségével, mely itt érhető el: http://www.ubuntu.com/desktop/get-ubuntu/windows-installer


Címkék: ,Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ugrás a lap tetejére ↑

Read previous post:
Vörösiszap :(

Nem tartozik szorosan az IT-hez a téma, de sajnos be kell látni, elég szörnyű dolgok történtek mostanság kishazánkban. Ezt a...

Close